Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Naim SuperNait 2

Back to basic!

Naim følger ikke alltid strømmen, og med SuperNait 2 går de til og med motsatt vei.

Skrevet av / 16.09.15 - 06:00
Naim SuperNait 2
Rune M. Gullhav

De fjernet den innebygde DAC-en fra forgjengeren og konsentrerte seg om å forbedre og lage en best mulig, ren integrert forsterker. Og lyktes! Så til de grader!

De som kjenner Naim, kjenner også uttrykket PRaT (Pace, Rythm and Timing). Det er noe både produsent og fanskaren har tatt til hjertet og som er kjernen i den lydfilosofien Naim forsøker å få ut gjennom alle sine produkter. Jeg har opp gjennom årene fått lov til leke mye med diverse Naim-bokser, og fellesnevneren er at de ofte setter underholdning, driv og engasjement aller først. Så også med SuperNait 2.

Det er nemlig få forsterkere som har engasjert meg mer enn denne boksen. Dette er PRaT i praksis!

 

Lyden av engasjement og glede

La meg derfor gå rett på sak og ta det aller viktigste med en gang; lyden! En låt jeg alltid har med på testrepertoaret er Black Coffee fra The First lady of British Jazz; Claire Martin. Bassgangen i bunnen av låta er det første jeg lytter etter og her presenteres den dypt, stramt og kontant uten noen antydning til å skli ut.

Naim-Supernait-2-integrated-amplifier-Seattle-back
DAC? Ikke denne gang.

Det er samtidig en fylde i mellombassen som er besnærende. Det hele legger seg som et rytmisk grunnteppe som alt annet av toner og klanger får lov å leke seg oppå. Delikate pianotoner og saksofonspill faller lett på plass, dynamisk, naturlig og virkelighetsnært. Når jeg lukker øynene og lytter, bidrar mellomtonen og vokalgjengivelsen til at jeg tar meg i å lene meg fremover på stolsetet som for liksom å forsøke å ta på godeste Claire som synger ut gjennom høyttalerne Sonus faber Olympica II. Det er litt intimkonsert over det hele. Du får fort følelsen av å sitte på første rad i konserthuset med SuperNait 2, fremfor et sete lenger bak i salen som eksempelvis Marantz PM-11s3 og Gato AMP-150 byr på. Lyden er skremmende virkelighetsnær og samspillet mellom høyttaler og forsterker er for øvrig en av de aller beste kombinasjonene jeg har hatt i mitt lytterom.

Norske Big Bang med Øystein Greni i spissen er neste gruppe ut. Grenis vokal kan lett bli litt pågående om volumet presses oppover og elektronikk og høyttalere er i overkant «hissige på grøten», men her balanserer SuperNait 2 strålende på stram line. Bandets andre album Electric Psalmbook har nemlig ikke den aller råeste innspillingskvaliteten. Det kan fort bli litt røft og uslepent, men fundamentet i låten Wild Bird blir fjellstøtt gjengitt, rytmisk og engasjerende og med et driv og spilleglede som passer musikken som hånd i hanske. Snerten i småhissige gitarstrenger, symbaler, behandlingen av stramt trukket trommeskinn og ren, rå og uforfalsket vokal i en herlig miks. «Less is definitely sometimes more!» Jeg har tidligere omtalt produkter fra Naim for å ha en smule tilbakeholden diskant, men dette har tydeligvis Naim gjort noe med de siste årene. SuperNait 2 oppleves faktisk som langt friskere i toppregisteret enn første versjon av SuperNait var. Toeren byr også på en litt saftigere, men samtidig mer direkte fremtoning.

RS1494_supernait-2_2

Holografiegenskapene er bra, men det er her det fremste ankepunktet mot forsterkeren finnes. Det er godt med luft rundt instrumentene, som igjen låter godt oppløst, men lydpanoramaet er mer todimensjonalt enn hos konkurrentene de ble testet mot. Det står klart for meg at Naim helt bevisst prioriterer rytme, driv og engasjement fremfor et størst mulig holografisk lydbilde, da det gjentar seg fra produkt til produkt. Og det er greit det, for selv om jeg er av den mening at den gjerne kunne hatt et enda mer tredimensjonalt lydbilde, aller mest i dybden, trenger ikke det å bety noe som helst. Forsterkeren kompenserer nemlig dette glatt med et engasjement og en formidlingsglede som få andre produkter er i besittelse av. Jeg har selv tidligere vært «holografi-junkie», men har etter hvert som årene går fått et mer og mer avslappet forhold til dette og ønsker nå mer og mer å bli underholdt. Og det blir jeg så til de grader med SuperNait 2!

 

Oppsummering

Naim SuperNait 2 er en fantastisk integrert forsterker. Strålende byggekvalitet, et lekkert utseende, spiller med et voldsomt engasjement og utviser en spilleglede mang en forsterker kan misunne den.

 

Tekniske detaljer 

SuperNait 2 bidrar også med økt underholdningsglede gjennom den innebygde HT-inngangen.

Det betyr at du kan definere en inngang på forsterkeren til å fungere som «pass through» av signalet fra en hjemmekinoforsterker. Da omgår du forforsterkeren og benytter SuperNait 2 som en ren effektforsterker koblet til et hjemmekinooppsett gjennom receiverens preout-kontakter.

Hjemmekino- og TV-lyden løftes da flere hakk, og sammenlignet med min

rimelige Yamaha RXV-579 receiver låter det som natt og dag når jeg tester med og uten SuperNait-en koblet til. Forskjellen kan best beskrives som om det ble koblet til en liten subwoofer sammen med fronthøyttalerne. Forsterkeren er relativt beskjedent oppsatt med 2 x 80 watt på papiret, men oppleves i praksis som langt kraftigere. Naim har alltid vært sånn, de har hatt relativt beskjedne, men tydeligvis høyst reelle wattoppgivelser i sine tekniske spesifikasjoner.

SuperNait 2 hadde overhodet ingen problemer med å drive verken Sonus faber Olympica II eller Venere 2.5, samt at den fikk brynet seg på de litt mer kraftkrevende Bowers & Wilkins CM9. Ofte på lyttevolum langt over det jeg benytter til vanlig. Men alltid med kontroll og følelsen av at det aldri manglet noe på kraftreservene.

Dersom du ønsker å spille LP-plater, må du som alltid med Naim ha et av deres eksterne RIAA-trinn. Disse må vanligvis ha strøm fra en ekstern strømkilde, men det som er positivt her er at en av de analoge inngangene har innebygget strømforsyning til RIAA, slik at du slipper å kjøpe enda en ekstra ekstern boks. Dersom du ønsker å oppgradere SuperNait 2 enda et hakk er det (som alltid med Naim) mulig gjennom å tilføre en ekstern strømforsyning.

RS1500_supernait-2_8

Lyd & Bilde mener

Dynamisk, rytmisk og drivende lyd med solid byggekvalitet, strålende basskvaliteter og muligheter for oppgradering. Mistet den innebygde DAC-en til forgjengeren, og smaker det så koster det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Moderne nostalgi

Musikkstreameren knuser alle fordommer

Sensasjonelt god nettverksspiller

Meget godt kjøp

Silkemyk og organisk lyd

Med lupe i rillene

Fremtidssikker rørforsterker

En fantastisk musikkstrømmer – men den koster!

Til stereoanlegg eller hjemmekino?

En CD-spiller for evigheten

Den beste budsjettstrømmeren blir bedre

En helt spesiell opplevelse

Lyd & Bilde
Scroll to Top