TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

ÅRETS HEDERSPRIS

Siden 1980 har Peter Lyngdorf kjempet for den gode lyden. Noe som har kommet en hel bransje til gode.

forfatter
Publisert 29.11.15 - 06:00

ÅRETS HEDERSPRIS

Peter_Lyngdorf

Peter Lyngdorf

Lydens korsfarer

 
Peter-LyngdorfFrustrert over at det nærmest var umulig for den gjengse mannen i gata å få tak i skikkelige produkter til en fornuftig pris hos etablerte hi-fi-forhandlere, grunnla Peter Lyngdorf i 1980 Danmarks Hi-Fi Klub.

Det hele startet med import av NAD-forsterkere og Cerwin-Vega-høyttalere til det danske markedet, men grådige forhandlere «var mye mer interessert i å selge billige produkter fra Det Fjerne Østen til samme pris – og dermed tjene dobbelt så mye.» Peter bestemte seg for at hvis han måtte gi en altfor høy avanse til forhandlerne, samtidig som han måtte svare på spørsmål fra kundene, så kunne han like gjerne selge produktene direkte til kundene via postordre. Som sagt, så gjort!

Den lille affæren vokste seg raskt større, og fikk etter hvert tre demorom. I 1982 ble Denon en del av utvalget, og samme år åpnet NAD Svenska butikk i Sverige. En butikk som etter hvert ble kjøpt opp av nettopp Danmarks Hi-Fi Klub og deretter døpt om til Sveriges Hi-Fi Klub. I 1987 fikk vi de første butikkene i Norge, og spol frem til dagens Hi-Fi Klubben, og vi ser på en kjede med 90 butikker i Danmark, Norge, Sverige og nå også Nederland. En vellykket forretningsidé, med andre ord!

 

Egne merker

Men det var ikke lenge Lyngdorf var tilfreds med å selge andres produkter. I 1983 grunnla han høyttalermerket Dali, som ble et av Hi-Fi Klubbens nøkkelmerker. Og i 1998 kom high-end elektronikkmerket TacT Audio til verden, etterfulgt av Lyngdorf Audio i 2005, hvor avansert romkorreksjon var et viktig element. Peter Lyngdorf var en god stund nesten alene om å mene at innvirkningen av rommets akustikk måtte dempes for å få mest mulig ut av et hi-fi-anlegg. I dag har vi lært, og spesielt i hjemmekinosammenheng, får man nesten ikke kjøpt forsterkere og receivere uten automatisk romkorreksjon.

 

Et kritisk blikk mot platebransjen

Det spiller imidlertid liten rolle hvor gode hi-fi-produkter man har, dersom lyden på musikken man hører på i utgangspunktet suger. De siste årene har derfor Peter Lyngdorf viet til å få platebransjen til å åpne ørene for god lyd, og gi oss musikk deretter. Gjennom prosjektene SoundSenze og Nordic Dynamic jobber han og en håndfull andre med å få musikkbransjen til å omfavne et lydbilde med stort dynamikkområde, fremfor å komprimere det i hjel, i et feilaktig håp om at musikken vil skille seg ut når den spilles på radio. Lyngdorf vil bevise at selv radio låter best med dynamisk lyd.

Gjennom sitt utrettelige arbeid for god lydkvalitet er Peter Lyngdorf en viktig mann for vår bransje – og for de virkelige gode opplevelsene. Derfor har han fullt ut fortjent årets hederspris!

https://youtu.be/8Zo8G7o1Njw

Se Peter Lyngdorfs takketale.

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Renere strøm gir bedre lyd Stabil strømforsyning for platespiller og phono-trinn.
Jo, du har også råd til et forsterkersett Et forsterkersett med separate komponenter til samme pris som en multiromshøyttaler? Det kan faktisk være mulig!
Kanskje den beste i sin klasse McIntosh har oppdatert MA9000 og gjort favorittforsterkeren vår mer anvendelig, og enda bedre.
Moderne radioteknologi i klassisk design Bordradio i retrodesign med Bluetooth.
Billig strømmeløsning Boksen som gir deg Bluetooth i anlegget.
Nå blir Lyngdorf-forsterkeren enda bedre Med Tidal Connect og full dekoding av MQA-filer blir den kompakte strømmeforsterkeren TDAI-1120 et enda bedre kjøp.
Følg Lyd & Bilde