Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Mytek Digital Stereo192-DSD DAC

Fornuftig proff-DAC

Mytek står bak en av markedets rimeligste digitalkonvertere med ekte DSD-konvertering fra SACD. En avansert proffkonverter til folket!
Lyd & Bilde mener
DSD-konvertering God lyd, spesielt med DSD Avanserte funksjoner Volumkontroll
Litt vel frampå i klangen Brukervennligheten
Spesifikasjoner
  • Digital inn: USB, FireWire, koaksial, optisk, AES, BNC (for DSD)
  • Analog ut: XLR, RCA + hodetelefon
  • 32-bit/192kHz + DSD
  • Analog og digital volumkontroll
  • Fjernkontroll ekstrautstyr

Sony lanserte i 1999 SACD som et bedre alternativ til CD, med lydformatet DSD med teoretisk langt høyere oppløsning. SACD var en konkurrent til DVD-Audio, men mens DVD-Audio benytter PCM-teknologi nært beslektet med CD bare med høyere oppløsning, bruker SACD såkalt Direct Stream Digital. Litt komplisert, men det dreier seg om et 1-bits signal som i stedet har en kjempehøy samplefrekvens (ca 2,8 MHz). Mange audiofile foretrakk SACD fremfor DVD-Audio.

SACD er nå for lengst skrevet av på antikk-kontoen, det kan derfor synes merkelig at DSD-konvertere først nå kommer ned i en overkommelig pris for folk flest. Men for puristene blant oss som titt og ofte snubler over nedlastbar musikk i DSD-formatet, er Stereo192-DSD DAC fra Mytek Digital interessant.

DAC-en konverterer også høyoppløste PCM-signaler inntil 24-bit/192kHz, og kan dermed ta seg av hele musikkbiblioteket. Enten musikken ligger på datamaskin (USB eller FireWire), eller i Blu-ray-spilleren (optisk eller koaksial). En proff DSD-spiller kan kobles til med to BNC-kontakter. Alternativt finnes en preamp-versjon av konverteren med en stereo analoginngang i stedet, til en tusenlapp mer.

Brukervennlighet
Konverteren er myntet på profesjonelle, med mange innstillingsmuligheter, men er knotete i bruk. Du må regne med å falle ut av menyen noen ganger. Hodetelefonutgangen har svært god lyd. Jeg liker den analoge volumkontrollen best uansett lydformat, da den gir litt varmere lyd, dog med ørlite susing. Digital volumkontroll kan også brukes, men ikke til DSD.

Mytek_Stereo192-dsd-DAC_bakside

Annonse

Driver
For å konvertere DSD og musikk med høyere oppløsning enn 96 kHz, må en driver installeres til USB og FireWire. Dette gjelder både for PC og Mac. Jeg brukte FireWire med min MacBook Pro, da jeg ikke fikk USB-driveren til å funke.

Lydkvaliteten
Høyoppløst musikk i PCM fra både lydfiler og Blu-ray gjengis med kjapt attakk og bra snert. Patricia Barbers høyoppløste remastrede jazzalbum ”Modern Cool” får en fjellstø dypbass, samtidig som raspingen av kontrabasstrengene kommer tydelig frem. Barbers karakteristiske altstemme står definert i midten, mens romklangen brer seg utover høyttalernes fysiske plassering. Det mangler bare litt varme.

Annonse

DSD
Med DSD har konverteren en mer behersket diskant enn med PCM-filer. Hør bare på Beethovens 9. symfoni med Berlinerfilharmonien under stram regi av dirigent Herbert von Karajan. Kontrabassene er kraftfulle, celloene fyller mellomtonen, mens fiolinene står for luften. Og rommet er stort. Fremdeles ikke det snilleste jeg har hørt, men med en energi som er umulig å sitte stille til.

Konklusjon
Mytek Digital Stereo192-DSD DAC er blant de rimeligste konverterne for DSD-signaler. Hvorvidt man som privat musikkforbruker trenger dette, er uvisst, da musikkutvalget er begrenset.

DAC-ens gjengivelse av DSD-filer er meget god, med god dynamikk og oppløsning. Takten sitter som et skudd, og rommet er stort. Høyoppløst PCM låter også svært bra, med samme type klangbalanse, men en anelse mer aggressivitet i overtonene. I så måte føler jeg DSD låter best med denne konverteren.

Ønsker du en proff-DAC, men uten DSD-konvertering, kan du se nærmere på Grace Design m903 og Benchmark DAC1 USB.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.