: Mytek Digital Stereo192-DSD DAC

Fornuftig proff-DAC

Mytek står bak en av markedets rimeligste digitalkonvertere med ekte DSD-konvertering fra SACD. En avansert proffkonverter til folket!

Lyd & Bilde mener

DSD-konvertering God lyd, spesielt med DSD Avanserte funksjoner Volumkontroll
Litt vel frampå i klangen Brukervennligheten
 • Digital inn: USB, FireWire, koaksial, optisk, AES, BNC (for DSD)
 • Analog ut: XLR, RCA + hodetelefon
 • 32-bit/192kHz + DSD
 • Analog og digital volumkontroll
 • Fjernkontroll ekstrautstyr
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 12000 kr

Sony lanserte i 1999 SACD som et bedre alternativ til CD, med lydformatet DSD med teoretisk langt høyere oppløsning. SACD var en konkurrent til DVD-Audio, men mens DVD-Audio benytter PCM-teknologi nært beslektet med CD bare med høyere oppløsning, bruker SACD såkalt Direct Stream Digital. Litt komplisert, men det dreier seg om et 1-bits signal som i stedet har en kjempehøy samplefrekvens (ca 2,8 MHz). Mange audiofile foretrakk SACD fremfor DVD-Audio.

SACD er nå for lengst skrevet av på antikk-kontoen, det kan derfor synes merkelig at DSD-konvertere først nå kommer ned i en overkommelig pris for folk flest. Men for puristene blant oss som titt og ofte snubler over nedlastbar musikk i DSD-formatet, er Stereo192-DSD DAC fra Mytek Digital interessant.

DAC-en konverterer også høyoppløste PCM-signaler inntil 24-bit/192kHz, og kan dermed ta seg av hele musikkbiblioteket. Enten musikken ligger på datamaskin (USB eller FireWire), eller i Blu-ray-spilleren (optisk eller koaksial). En proff DSD-spiller kan kobles til med to BNC-kontakter. Alternativt finnes en preamp-versjon av konverteren med en stereo analoginngang i stedet, til en tusenlapp mer.

Brukervennlighet
Konverteren er myntet på profesjonelle, med mange innstillingsmuligheter, men er knotete i bruk. Du må regne med å falle ut av menyen noen ganger. Hodetelefonutgangen har svært god lyd. Jeg liker den analoge volumkontrollen best uansett lydformat, da den gir litt varmere lyd, dog med ørlite susing. Digital volumkontroll kan også brukes, men ikke til DSD.

Mytek_Stereo192-dsd-DAC_bakside

Driver
For å konvertere DSD og musikk med høyere oppløsning enn 96 kHz, må en driver installeres til USB og FireWire. Dette gjelder både for PC og Mac. Jeg brukte FireWire med min MacBook Pro, da jeg ikke fikk USB-driveren til å funke.

Lydkvaliteten
Høyoppløst musikk i PCM fra både lydfiler og Blu-ray gjengis med kjapt attakk og bra snert. Patricia Barbers høyoppløste remastrede jazzalbum ”Modern Cool” får en fjellstø dypbass, samtidig som raspingen av kontrabasstrengene kommer tydelig frem. Barbers karakteristiske altstemme står definert i midten, mens romklangen brer seg utover høyttalernes fysiske plassering. Det mangler bare litt varme.

DSD
Med DSD har konverteren en mer behersket diskant enn med PCM-filer. Hør bare på Beethovens 9. symfoni med Berlinerfilharmonien under stram regi av dirigent Herbert von Karajan. Kontrabassene er kraftfulle, celloene fyller mellomtonen, mens fiolinene står for luften. Og rommet er stort. Fremdeles ikke det snilleste jeg har hørt, men med en energi som er umulig å sitte stille til.

Konklusjon
Mytek Digital Stereo192-DSD DAC er blant de rimeligste konverterne for DSD-signaler. Hvorvidt man som privat musikkforbruker trenger dette, er uvisst, da musikkutvalget er begrenset.

DAC-ens gjengivelse av DSD-filer er meget god, med god dynamikk og oppløsning. Takten sitter som et skudd, og rommet er stort. Høyoppløst PCM låter også svært bra, med samme type klangbalanse, men en anelse mer aggressivitet i overtonene. I så måte føler jeg DSD låter best med denne konverteren.

Ønsker du en proff-DAC, men uten DSD-konvertering, kan du se nærmere på Grace Design m903 og Benchmark DAC1 USB.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

  Les også

  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.