: Mytek Digital Stereo192-DSD DAC

Fornuftig proff-DAC

Mytek står bak en av markedets rimeligste digitalkonvertere med ekte DSD-konvertering fra SACD. En avansert proffkonverter til folket!
Lyd & Bilde mener
DSD-konvertering God lyd, spesielt med DSD Avanserte funksjoner Volumkontroll
Litt vel frampå i klangen Brukervennligheten
Spesifikasjoner
  • Digital inn: USB, FireWire, koaksial, optisk, AES, BNC (for DSD)
  • Analog ut: XLR, RCA + hodetelefon
  • 32-bit/192kHz + DSD
  • Analog og digital volumkontroll
  • Fjernkontroll ekstrautstyr
forfatter

Sony lanserte i 1999 SACD som et bedre alternativ til CD, med lydformatet DSD med teoretisk langt høyere oppløsning. SACD var en konkurrent til DVD-Audio, men mens DVD-Audio benytter PCM-teknologi nært beslektet med CD bare med høyere oppløsning, bruker SACD såkalt Direct Stream Digital. Litt komplisert, men det dreier seg om et 1-bits signal som i stedet har en kjempehøy samplefrekvens (ca 2,8 MHz). Mange audiofile foretrakk SACD fremfor DVD-Audio.

SACD er nå for lengst skrevet av på antikk-kontoen, det kan derfor synes merkelig at DSD-konvertere først nå kommer ned i en overkommelig pris for folk flest. Men for puristene blant oss som titt og ofte snubler over nedlastbar musikk i DSD-formatet, er Stereo192-DSD DAC fra Mytek Digital interessant.

DAC-en konverterer også høyoppløste PCM-signaler inntil 24-bit/192kHz, og kan dermed ta seg av hele musikkbiblioteket. Enten musikken ligger på datamaskin (USB eller FireWire), eller i Blu-ray-spilleren (optisk eller koaksial). En proff DSD-spiller kan kobles til med to BNC-kontakter. Alternativt finnes en preamp-versjon av konverteren med en stereo analoginngang i stedet, til en tusenlapp mer.

Brukervennlighet
Konverteren er myntet på profesjonelle, med mange innstillingsmuligheter, men er knotete i bruk. Du må regne med å falle ut av menyen noen ganger. Hodetelefonutgangen har svært god lyd. Jeg liker den analoge volumkontrollen best uansett lydformat, da den gir litt varmere lyd, dog med ørlite susing. Digital volumkontroll kan også brukes, men ikke til DSD.

Mytek_Stereo192-dsd-DAC_bakside

Driver
For å konvertere DSD og musikk med høyere oppløsning enn 96 kHz, må en driver installeres til USB og FireWire. Dette gjelder både for PC og Mac. Jeg brukte FireWire med min MacBook Pro, da jeg ikke fikk USB-driveren til å funke.

Lydkvaliteten
Høyoppløst musikk i PCM fra både lydfiler og Blu-ray gjengis med kjapt attakk og bra snert. Patricia Barbers høyoppløste remastrede jazzalbum ”Modern Cool” får en fjellstø dypbass, samtidig som raspingen av kontrabasstrengene kommer tydelig frem. Barbers karakteristiske altstemme står definert i midten, mens romklangen brer seg utover høyttalernes fysiske plassering. Det mangler bare litt varme.

DSD
Med DSD har konverteren en mer behersket diskant enn med PCM-filer. Hør bare på Beethovens 9. symfoni med Berlinerfilharmonien under stram regi av dirigent Herbert von Karajan. Kontrabassene er kraftfulle, celloene fyller mellomtonen, mens fiolinene står for luften. Og rommet er stort. Fremdeles ikke det snilleste jeg har hørt, men med en energi som er umulig å sitte stille til.

Annonse

Konklusjon
Mytek Digital Stereo192-DSD DAC er blant de rimeligste konverterne for DSD-signaler. Hvorvidt man som privat musikkforbruker trenger dette, er uvisst, da musikkutvalget er begrenset.

DAC-ens gjengivelse av DSD-filer er meget god, med god dynamikk og oppløsning. Takten sitter som et skudd, og rommet er stort. Høyoppløst PCM låter også svært bra, med samme type klangbalanse, men en anelse mer aggressivitet i overtonene. I så måte føler jeg DSD låter best med denne konverteren.

Ønsker du en proff-DAC, men uten DSD-konvertering, kan du se nærmere på Grace Design m903 og Benchmark DAC1 USB.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.
Stemmer: 0

Samlet score:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også