: McIntosh MT5

Godlynt grammofon

Du sparer 20.000 på å kjøpe denne i stedet for toppmodellen, og taper ingen ting på lydkvalitet. Vinn vinn.
Lyd & Bilde mener
Solid bygget platespiller med magnetisk oppheng og fjellstø musikkformidling. En av de beste vi har testet på lenge.
High-end koster.
Spesifikasjoner
  • Remdrevet
  • MC-pickup
  • Magnetisk oppheng
  • Pris: 65.000 kr
Annonse
Annonse
forfatter

Selvfølgelig er det forskjell på McIntosh MT5 som vi tester her, og MT10 som vi testet i fjor. Det skiller 20.000 kroner i MT5s favør, og du taper fint lite på lydkvaliteten. Spilleren er svært lik storebror, men det er spart penger i flere ledd. Blant annet er vekten redusert med fem kilo fordi chassis og akryltallerkenene er mindre og lettere.

Tonearmen og MC-pickupen er litt enklere, men både arm og tallerken er opphengt i keramiske lager med magnetisk oppheng for minimal friksjon.

Akkurat som på MT10 til 85.000 kr. Som du kan lese testen av på lydogbilde.no.

Den remdrevne akryltallerkenen hviler på et keramisk lager, med et magnetfelt som med små neodymmagneter løfter tallerkenen for å redusere friksjon når tallerkenen spinner. Tonearmen deler konstruksjon med armen i MT10, og bruker et armrør i duraluminium som er lagret horisontalt og vertikalt i to safir- og keramiske oppheng.

På armen sitter en MC-pickup med elliptisk slipt nål, og med 2,5 mV utgangspenning. Med 1 Kohm belastningsimpedans, passer den de aller fleste pickupinngangene som er tilpasset MC-pickuper.

Annonse

Som MC-inngangen på MA8000.

Analog
Lyden fra spilleren er av det avslappede og naturlige slaget, men den kan overraske med forbausende umiddelbar dynamikk. Som på Jan Gunnar Hoffs pianoinnspillinger – Living, på 2L. Hvor man lar seg rive med av styrken i den dynamiske kontrasten, og kan bade i nydelig raffinert klang. Hvor det store instrumentets klangbunn, kommer bedre frem enn på mange andre spillere vi har testet.

Kanskje mest oppsiktsvekkende, var måten den ga liv til eldre analoge innspillinger på. Joao og Astrud Gilbertos samarbeide med jazzsaksofonisten Stan Getz, er kjent materiale, som jeg sjelden har hørt så levendegjort som her. Den dynamiske kontrasten, når saksofonens inntreden på Girl From Ipanema plutselig dukker opp i lydbildet, er frapperende god.

En gammel klassisk innspilling fra 60-tallet med Wolfgang Schneiderhan, som spiller Beethovens fiolinkonsert i D-dur (op. 61), sammen med Berliner-filharmonien, var en ren nytelse.

Et bevis på at god musikk kan bevege når den formidles med innlevelse og god teknikk. Et vellykket samspill altså, med avdøde Wolfgang Schneiderhan og den nykomponerte McIntosh-spilleren.

Annonse

Som jeg mener er en god kandidat til din siste platespiller. En bedre oppsummering kan den ikke få.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Beoplay HX skal ta opp kampen i premiumklassen mot Sony, Bose og andre
De billige, trådløse hodetelefonene Sound Blaster JAM V2 gjør også jobben på hjemmekontoret.
Å forbedre en glimrende hodetelefon som Focal Clear kan ikke være enkelt. Men Focal mener at Clear MG er bedre på alle måter.
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.