: McIntosh MT5

Godlynt grammofon

Du sparer 20.000 på å kjøpe denne i stedet for toppmodellen, og taper ingen ting på lydkvalitet. Vinn vinn.
Lyd & Bilde mener
Solid bygget platespiller med magnetisk oppheng og fjellstø musikkformidling. En av de beste vi har testet på lenge.
High-end koster.
Spesifikasjoner
  • Remdrevet
  • MC-pickup
  • Magnetisk oppheng
  • Pris: 65.000 kr
Annonse
Annonse
forfatter

Selvfølgelig er det forskjell på McIntosh MT5 som vi tester her, og MT10 som vi testet i fjor. Det skiller 20.000 kroner i MT5s favør, og du taper fint lite på lydkvaliteten. Spilleren er svært lik storebror, men det er spart penger i flere ledd. Blant annet er vekten redusert med fem kilo fordi chassis og akryltallerkenene er mindre og lettere.

Tonearmen og MC-pickupen er litt enklere, men både arm og tallerken er opphengt i keramiske lager med magnetisk oppheng for minimal friksjon.

Akkurat som på MT10 til 85.000 kr. Som du kan lese testen av på lydogbilde.no.

Den remdrevne akryltallerkenen hviler på et keramisk lager, med et magnetfelt som med små neodymmagneter løfter tallerkenen for å redusere friksjon når tallerkenen spinner. Tonearmen deler konstruksjon med armen i MT10, og bruker et armrør i duraluminium som er lagret horisontalt og vertikalt i to safir- og keramiske oppheng.

På armen sitter en MC-pickup med elliptisk slipt nål, og med 2,5 mV utgangspenning. Med 1 Kohm belastningsimpedans, passer den de aller fleste pickupinngangene som er tilpasset MC-pickuper.

Som MC-inngangen på MA8000.

Analog
Lyden fra spilleren er av det avslappede og naturlige slaget, men den kan overraske med forbausende umiddelbar dynamikk. Som på Jan Gunnar Hoffs pianoinnspillinger – Living, på 2L. Hvor man lar seg rive med av styrken i den dynamiske kontrasten, og kan bade i nydelig raffinert klang. Hvor det store instrumentets klangbunn, kommer bedre frem enn på mange andre spillere vi har testet.

Kanskje mest oppsiktsvekkende, var måten den ga liv til eldre analoge innspillinger på. Joao og Astrud Gilbertos samarbeide med jazzsaksofonisten Stan Getz, er kjent materiale, som jeg sjelden har hørt så levendegjort som her. Den dynamiske kontrasten, når saksofonens inntreden på Girl From Ipanema plutselig dukker opp i lydbildet, er frapperende god.

En gammel klassisk innspilling fra 60-tallet med Wolfgang Schneiderhan, som spiller Beethovens fiolinkonsert i D-dur (op. 61), sammen med Berliner-filharmonien, var en ren nytelse.

Et bevis på at god musikk kan bevege når den formidles med innlevelse og god teknikk. Et vellykket samspill altså, med avdøde Wolfgang Schneiderhan og den nykomponerte McIntosh-spilleren.

Som jeg mener er en god kandidat til din siste platespiller. En bedre oppsummering kan den ikke få.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!