: McIntosh MB50

McIntosh MB50

Hvem hadde trodd at McIntoshs billigste forsterker skulle være perfekt for kresne ører.
Lyd & Bilde mener
Beintøff bassdynamikk og raffinert lyd, fra en av de mest anvendelige strømmeforsterkerne med innebygget DAC.
Mangler USB-inngang og et display ville gjort den mer brukervennlig.
Spesifikasjoner

Type: Trådløs strømmeforsterker
Innganger: Ubalansert analog, optisk, koaksial
Utganger: Ubalanserte/balanserte analoge, optisk, koaksial
Mål: 29,2 x 8,9 x 39,4 mm

Annonse
Annonse
forfatter

For ikke så lenge siden fant jeg ut at jeg trengte en bedre løsning for å strømme musikk til referanseanlegget. Ikke fordi den eksisterende løsningen ikke fungerte, men det er fullt mulig å få bedre lyd fra noe annet enn Apple Airport Express, eller Chromecast Audio.

Som er de to rimeligste løsningene jeg vanligvis anbefaler til de fleste som spør.

En eldre Mac Mini hadde tidligere fungert som server  og Apple TV som strømmer – den med optisk lydutgang. Ikke den siste utgaven som kun har lyd ut via HDMI-utgangen.

Det er ikke en optimal løsning, for de færreste forsterkere har HDMi-innganger.

Jeg ønsket en bedre, mer vellydende og fleksibel løsning. Blikket vendte seg i retning Auralic Altair, en rimeligere, men trådløs utgave av Vega. Som vi vet er noe av det mest vellydende du kan bruke for å få lyd i et high-end anlegg. Altair er kombinert DAC, strømmeforsterker og forforsterker. Med en rekke digitale lydinnganger. Perfekt, tenkte jeg.

Så dukket McIntosh med MB50.

Digitalkonverter og Play-Fi

Den skiller seg ut ved at den har både analoge og digitale utganger. Man kan altså velge om den skal kobles til et eksisterende anlegg med eller uten DAC, som en ekstern lydkilde. Eller, man kan bruke den som forforsterker. Koblet til et par aktive høyttalere, eller en effektforsterker.

Den har også innganger for andre digitale lydkilder, og en inngang for en analog lydkilde. Med andre ord, her kan man koble til lyden fra kabel-tv-mottakeren, tv-en, en CD-spiller, og samtidig strømme over Wifi til anlegget. Mange muligheter, som gjør MB50 temmelig fleksibel.

Den støtter selvsagt høyoppløste musikkfiler opp til 24-bit/192kHz via den optiske og koaksiale inngangen. Du kan strømme opp til 24-bit/96kHz med DTS Play-Fi app, som du laster ned til mobilen. Da får du også tilgang til Spotify, Tidal, Deezer og blant annet tjenester som Amazon Prime Music.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

MB50 kobles trådløst til nettverket ditt ved at du velger Play-Fi enheten som dukker opp i nettverksinnstillingene på mobilen. Husk å hake av for husk tilkoblet enhet, dersom valget dukker opp. Da finner mobilen MB50 på nettverket, hver gang du åpner Play-Fi appen på mobilen.

Fordelen med å bruke DTS Play-Fi, er tapsfri lydoverføring uten nedsampling, slik at du strømmer musikken ukomprimert til anlegget. Det gir mye bedre lyd enn du kan drømme om å få fra for eksempel Bluetooth, men har mest for seg når du strømmer musikken i CD-kvalitet (PCM) fra Tidal HiFi eller tjenester med høyoppløste filer.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Big, Bold and Brutal

Man kan koble flere MB50 sammen trådløst, slik at man kan strømme musikk samtidig til flere rom. Det skal også være mulig å koble sammen flere Play-Fi-enheter, i et nettverk, men jeg har ikke forsøkt.

Varierende lydkvalitet, er blant erfaringene vi har hatt med strømmeenheter. Glassklar lyd, med total gjennomsiktighet og mengder av detaljer, men litt strammere og mer behersket i bassen, enn vi innerst inne liker. Slank lyd, rett og slett.

Det kan også leses som kjedelig, eller som andre kaller det: Nøytralt. Personlig heller jeg mot det første, derfor var det gledelig å høre hvordan Leonard Cohens You Want It Darker, fikk solen til å gå ned og gardinene til å senke seg i rommet. Maken til gravdybde i stemmen skal du lete lenge etter.
Cohen høres ut som om han står med et ben i graven, det er nesten vanskelig å fatte at lyden kommer strømmende fra Tidal Hifi på en iPhone 7 Plus. Hadde jeg sagt til hvem som helst, at nå skal du få høre Leonard Cohen fra en master tape i høyoppløst format, tipper jeg de fleste hadde gått på limpinnen.

Solange er kanskje verdens mest undervurderte søster, men i år har hun vært mer interessant enn Beyonce, hennes mer berømte storesøster. Bassen og trommene på Where Do We Go, føles som knyttneveslag i magen når jeg drar opp volumet til partynivå.

McIntosh-strømmeren er ikke borte vekk på komplekse nyanser heller. Se Her Out og Friends fra albumet Farewell, Starlite, med Francis and the Lights, er en nytelse i klangfarver og vokalharmonier. Her føles det som om musikken står fjellstøtt på det massive bassfundamentet, og lydbildet er romslig og bredt, og bredfullt med detaljer.

Det er rett og slett herlig forførende.

Nesten perfekt

McIntosh MB50 plasserer seg helt i toppen blant de strømmeforsterkerne vi har testet. Den har alle de inngangen de fleste trenger, men USB-kontakten er kun beregnet for oppdateringer. Den kan ikke brukes som lydinngang, men fungere som en ethernettilkobling i et kablet nettverk, med en adapter. Jeg hadde foretrukket en skjerm som viste hva som er tilkoblet. I stedet skifter lysdioden farge for å indikere valgt kilde, men alt dette kommer i skyggen av lyden. Som er praktfull.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.