Hanss Acoustics T-10

Rytmisk lydgymnastikk

Bak det klassiske utseendet skjuler det seg en dynamisk plate-­spiller med egenskaper som hører den digitale tidsalder til.
Lyd & Bilde mener
Varm og fyldig klang Dynamisk lydbilde Fin utførelse
Kunne vært kvikkere i bassen
Spesifikasjoner
  • Platespiller
  • Remdrevet akryltallerken
  • Ortofon 2M Bronze MM-pickup
  • Rega RB 301 tonearm
  • Integrert phonoforsterker ekstrautstyr
forfatter

Ikke slik å forstå at knitringen fra gamle LP-er blir borte, til det trengs en skikkelig platevask, men dynamikken og hurtigheten minner mer om CD enn LP. Det er den digitale tidsalders påvirkning, som har endret kravene til lydkvalitet. Eller i det minste forventningene. For la oss innrømme det, de færreste platespillerne på 80-tallet hadde det ferske CD-mediets lynraske og presise dynamikk.

Min erfaring er at nyere platespillere har nærmet seg CD-mediets lydmessige fortrinn med stormskritt, men de beste av dem, heldigvis uten å helle babyen ut med badevannet.

Nyere tester av platespillere fra Linn, Rega, T+A, Thorens og Michell, har vist at med en god pickup og tonearm (den pickupen er montert på), kan lyden fra vinyl komme skremmende nært klarheten og dynamikken til CD, bare med litt mer musikalsk varme i lyden.

Slikt varmer et gammelt vinylhode, og alle som har beholdt LP-samlingen behøver ikke fortvile. Det finnes verktøy som gjør det moro å børste støv av – bokstavelig talt – gamle plater. Som kan komme til heder og verdighet igjen.

Komplett pakke
Med bakgrunn fra våre tester, har vi kommet til at god lyd starter på cirka 4.500 kroner. For en Rega P2 platespiller med pickup. Har man trangere budsjett anbefaler vi Argon TT-1 som sparer deg for to tusenlapper.

Annonse

Kjennere derimot, vil være villig til å legge mer penger på bordet, dersom de kan være sikre på at lydkvaliteten er betydelig bedre. Mange av dem vil rette kursen mot for eksempel en dyrere Rega, Michell eller Pro-Ject platespiller. Da er mekanikken, tonearmen og utførelsen bedre, og med en god pickup, er også lyden bedre. Hos Hanss Acoustics får man nesten i pose og sekk. Det hittil ukjente tyske firmaet, har tatt for seg platespillerne fra tidligere Amari Acoustics – også de relativt ukjente – og finpusset det meste. Denne platespilleren starter på drøyt 5.500 kroner. Uten arm eller pickup. Men finnes som komplett ferdigmontert pakke, med arm og pickup, til 10.000 kroner.

Elektromotoren er hengt opp i gummiremmer for å dempe motorvibrasjoner.

Da får man et solid stykke platespiller i valnøtt, lønn eller kirsebærfiner over en stiv og lett base MDF-fiberplate. Tre justerbare føtter og et støvlokk i klar akryl, sammen med en Ortofon 2M Bronze MM-pickup (2.495 kr) og en Rega RB 301 arm, utgjør startpakken til 10.000 kr.

Annonse

Alternativt kan man også få den levert med en platespillerforsterker (RIAA-trinn) integrert, mot et tillegg i prisen. Da kan man plugge spilleren rett i CD-inngangen på forsterkeren, hvis man ikke har en RIAA-forsterker allerede.

Varm og fyldig klang
En innertallerken i aluminium drevet av en gummirem hviler på et magnetisk opphengt lager. En magnet løfter den keramiske akslingen akkurat så mye fra bunnen av sylinderen, at friksjonen blir minimal når akryltallerkenen på toppen roterer. Elektromotoren som driver det hele, er opphengt i gummiremmer for å dempe motorvibrasjoner. Rega-armen har noe så uvanlig – for en Rega-arm – som trinnløs høydejustering (VTA). Det gjør det lettere å tilpasse armhøyden til pickupen og optimalisere lyden enda mer. Korrekt satt opp skal en platespiller være dønn stabil og uten egenklang. Intet skal tilføres lyden fra musikken i rillene. En lakmustest i så måte er pianomusikk. Så jeg la på en LP fra Gale, med pianostykker av Beethoven. Et opptak av den typen hvor lydkvalitet er alt. Noe som høres. Små hastighetsavvik, varierende pitch (tonehøyde) og fraværet av (Steinway-) klaverets klangbunn ville umiddelbart glimret med sitt fravær.

Ikke her. I stedet hørte jeg nær perfekt pitch uten hørbare hastighetsvariasjoner. Selv ikke på lengre toner klarte jeg å høre avvik. Hanns-spilleren klarer ikke helt å hente frem samme mektige klangbunn i klaveret som en Linn LP12 av i dag er i stand til. Den får ikke frem den samme dybden i bassen, men den spiller svært balansert og lydbildet er stort og klangen fyldig. Den glimret med enestående stor dynamisk kontrast, mer som en CD-spiller egentlig, og sparket godt i fra seg på rytmisk musikk.

Live-opptaket av Autumn Leaves med Keith Jarrett trio fra dobbelt-LP-en Still Live, fikk det til å svinge skikkelig. Ståbassen lød fortreffelig fyldig med svært god dynamisk kontrast. Trommene fikk skikkelig vekt bak de dypeste tonene, og som på klaveropptaket med Beethoven, var lydbildet stort og romslig. På den andre siden kunne jeg ønsket meg mer energi i diskanten, og større detaljrikdom i lydbildet. En løsning kan være en enda bedre pickup, som Ortofon 2M Black. Symbaler og skarptrommen fikk ikke den snerten jeg hadde ønsket. Og de høyeste tonene klang ikke skikkelig ut. En sjekk av nåletrykket viste korrekt verdi, så jeg justerte armvinkelen litt opp. Det hjalp. De øvre tonene kom bedre med og diskanten falt på plass i lydbildet. Mellomtonen åpnet seg med ett opp, og klaverets klangfarger ble flere. Samtidig følte jeg at stereoperspektivet ble tydeligere.

Radioheads OK Computer lyder generelt mørkt. Med mørke klangfarger og mange av de små detaljene litt bak i lydbildet. På No Surprises fikk jeg godt frem både klokkespilltonene fra vibrafonen og gitarriffene som bærer store deler av låten. Basstrommen og bassen kunne vært skarpere definert, men til gjengjeld er bassen langt mer solid og mektig enn man kan forvente av en rimeligere spiller. Vokalharmoniene lød forbausende luftig og tydelig. Lydbildet er riktignok mørkt, men man hører klart og tydelig hva Thom Yorke synger.

En spiller for fremtiden
Med litt fastere definert bass og luftigere diskant, ville Hanss Acoustics T-10 snust på en sekser. Men det er strengt tatt det eneste jeg har å trekke for, og til denne prisen sier erfaringene mine fra spilleren, en sterk femmer. Den er lett å sette opp, gir brukeren mange justeringsmuligheter, og spiller meget flott med den medfølgende pickupen. Med Regas RB301 arm, kan den dessuten vokse med oppgaven i større grad enn mange andre spillere i prisklassen. Den armen kan man sette på nesten hva man vil av pickuper, og med den solide spilleren som base, har man årevis med hygge fra vinylsamlingen i vente.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.