annonse
annonse
Sommertilbud: Få tilgang til Lyd & Bilde digitalt i en måned for 1 kr! Prøv Lyd & Bilde
annonse
annonse
annonse

Sony Ericssons nyeste

Her er endelig Sony Ericssons fullpakkede toppmobil som har musikk, film, navigering og foto i ett hendig format. Den gjør det meste bra selv om prisen er i høyeste laget.

Produkter i testen
 • Den beste Walkmanmobilen
 • Pluss lbadvantages
  Liten og robust Utmerket musikkspiller Bra GPS
  Minus lbdisadvantages
  Begrenset videostøtte Prisen

  FAKTA
  Sony Ericsson W995
  Turbo 3G: Ja
  GPS: Ja
  Wi-Fi: Ja
  Kamera: 8,1 megapiksler
  Vekt: 113 gram
  Pris: 4.200 kr


  Pris: 4200 kr
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  Produkter i testen
  Sony Ericsson W995

  Tidligere har Sony Ericsson stappet inn funksjoner i sine mobilmodeller. Ville man ha bra musikkgjengivelse måtte man kjøpe en Walkman-modell, ville man ha en skikkelig kamera var det Cybershot som gjald og ville man ha GPS så hadde man vansker med å finne noen modell overhodet som fungerte ordentlig bra.
  Men W995 er for Sony Ericsson hva N-serien er for Nokia, en fullspekket toppmodell som har alt man kan tenke seg og som faktisk gjør det meste riktig bra. Grunnen til vi tar sjansen på utrope den til den beste Walkman-mobilen noensinne, er simpelthen at nummerserien W-modellen har, ikke når særlig lenge og det gjenspeiles i kvaliteten. Kikker man på kommende modeller så har de i stedet navn som Aino, Yari og Satio.
  Brukervennlighet og kvalitet
  Det første man legger merke til er hvor kompakt og solid W995 faktisk er. Aluminiumskallet gjør den stiv og lett på tross av det nette formatet og på tross av at det er en skyvemobil, så kjennes den tillitvekkende solid og robust. Nokias sammenlignbare modeller er enten betydelig mer plastikkaktig eller tykkere.

  Navigeringspinnen (joystick) samt navigerings- og funksjonstastene er ikke spesielt store. Men de er plassert med god avstand og det er derfor ikke noe problem å bruke dem til daglig. Fingrene finner kjapt den rette knappen og man slipper fomlingen. Sifferknappene på det skyvbare tastaturet er derimot litt grunne og man kjenner ikke så godt at man faktisk har trykket på tasten.
  Menysystemet er velkjent og gamle Sony Ericsson-eiere kjenner seg raskt igjen. Det finnes dessuten hurtigmenyer på primærtastene, men her har man faktisk rotet det til unødvendig. Må det være tre ulike menyer og opp till fire ulike måter å sette i gang  musikkavspiling? Nå man omsider har funnet den enkleste måten å starte ulike funksjoner på,  så fungerer det riktig bra.

  På baksiden sitter en utfellbar ring som kan brukes som stativ for mobilen når man skal titte på film. Dessverre er det lite ustødig når flyet eller toget krenger, for da tipper mobilen. Under ringen sitter låsen for baklokket. Der finner man minnekortet som man heldigvis kan bytte uten å måtte fjerne batteriet.
  GPS og Internett
  Navigeringen er blitt betydelig bedre siden vi testet Sony Ericssons første GPS-mobiler. Presisjonen er bedre og den føles betydelig raskere. På kjøpet får man Google Maps og der fungerer posisjoneringen bemerkelsesverdig bra selv med triangulering fra mobilmasterene. Man kan – som på iPhone – sitte innendørs og se hvor man befinner seg. Ulempen er at kartet lastes ned i sanntid noe som gjør det urimelig dyrt å bruke den utenlands.  Man får i tillegg med en tidsbegrenset versjon av Wayfinder Navigator.

  Hyggelig nok har W995 Wi-Fi, det vil samme type trådløse nettverk man har hjemme og på kontoret. Er man ikke ute på byen, kan man altså bruke internettjenester uten ekstra kostnad. E-post finns naturligvis samt en hyggelig nettleser. Dessuten finnes en egen You Tube-avspiller. Derimot savnes kontorapplikasjoner, noe som i og for seg er naturlig med tanke på mobilens målgruppe.

  Film og musikk
  I annonsene for W995 presenteres den som en kino i lommeformat. Vi mener dog att skjermen er litt for liten og lavoppløst til å gi noen særlig heftig filmopplevelse. Innholdet kommer fra nettjenesten PlayNow Arena Movies, hvor man kan laste ned filmer gratis og se den på mobilen. Det krever litt innsats fordi man må flytte dem manuelt over til mobilen, noe som burde vært løst på en smidigere måte. Utvalget er av naturlige årsaker ikke akkurat fullt opp med de nyeste toppfilmene. Det er dessuten ikke mer enn 15 filmer å velge mellom, men de byttes ut med jevne mellomrom slik at det totalt skal være 60 filmer tilgjengelig gratis i løpet av ett år.

  Alternativet er så klart å legge inn sine egne filmer i mobilen. Derfor finnes programvaren MediaGo til W995, hvor man bygger opp et bibliotek av musikk, videoklipp og bilder man har i på PC-en. Meningen er at man skal kunna dra over innehold i varierende format og på samtidig skal de konverteres til mobilens skjermoppløsning og format. Men i praksis fungerer det best for foto og musikk. Flere typer videoklipp klarer den rett og slett ikke å konvertere til avspilling på W995. Forhåpentligvis forbedres støtten for vanlige videoformat i framtidige versjoner av Media Go.

  Musikk er av naturlige årsaker en styrke i W995. Musikkspilleren og applikasjoner som TrackID gjør musikklytting til en fornøyelse. I MediaGo kan man også analysere musikken og finne lignende låter slik at man kan lage automatiske spillelister. På siden av mobilen finnes hurtigknappar som starter musikkavspillingen og styrer avspillingen. Men framfor alt er det endelig kommet en skikkelig hodetelefonutgang på toppen av W995, slik at man kan bruke sine favoritt hodetelefoner eller propper. De medfølgende øreproppene som plugges i minijackkontakten, er faktisk skikkelig bra og det er imponerende at man leverer med ørepropper med noice cancelling (støyreduksjon) for å stenge ute støy fra omgivelsene.

  Foto og video
  Med C905 viste Sony Ericsson at man kan lage kameramobiler med bra bildekvalitet. W995 med sine 8,1 megapiksler påstås å ha en tilsvarende løsning for fotografering, men det merkes ikke på sluttresultatet. Til å være et mobilkamera får man svært hyggelig kontrast og lysfølsomhet, men bildebehandlingen er for aggressiv. Den visker  effektivt ut alle detaljer slik at bildene ser kornete og uklare ut. Vi hadde heller foretrukket en xenonblits i stedet for den lille LED-lampen. Tross det er W995 faktisk bedre enn mange kameramobiler vi har testet.

  På videoinnspilling fungerer W995 relativt bra så lenge man er klar over begrensningene. Ska man bare laste opp videoklipp på YouTube eller kikke på mobilens skjerm, så er det godt nok. Den henger med bra i lysforandringer og komprimeringen er effektiv. Derimot skal man ikke spille av filmer på flatskjermen hjemme og tro att det blir like bra

   Les også

   Geneva Acustica Lounge Radio

   Geneva Acustica Lounge Radio

   Det Genevas kompakte radio mangler av funksjoner, tar den igjen på lyden.

   Legg til som favoritt
   Moderne stereoforsterkere

   Moderne stereoforsterkere

   Det gode gammeldagse stereoanlegget er på vei tilbake, men det skal kunne alle de moderne triksene.

   Legg til som favoritt
   Modul-DAC fra McIntosh

   Modul-DAC fra McIntosh

   Den nye forforsterkeren får utskiftbar digitalomvandlerLegg til som favoritt
   Stor fusjon i hi-fi-verden

   Stor fusjon i hi-fi-verden

   Onkyo og Pioneer skal være en del av Sound United, som også omfatter Denon og Marantz.Legg til som favoritt
   Ken Ishiwata takker av: Legenden forlater Marantz

   Ken Ishiwata takker av: Legenden forlater Marantz

   Etter 41 år har Ken Ishiwata og Marantz bestemt seg for å skille lag.Legg til som favoritt
   Brukervennlig trådløs platespiller

   Brukervennlig trådløs platespiller

   Como Audio gjør det enkelt å spille vinylLegg til som favoritt
   Se det råeste hi-fi-utstyret

   Se det råeste hi-fi-utstyret

   Årets feteste hi-fi-show er over, se bildene her.Legg til som favoritt
   Lukk meny

   LYD & BILDE
   LESERUNDERSØKELSE
   SVAR & VINN
   KYGO HODETELEFONER

   Vi ønsker kontinuerlig å forbedre oss – nå vil vi vite hva DU mener om oss.
   DELTA HER
   close-link