Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Audioquest Dragonfly USB DAC

Kanskje verdens kuleste DAC

Audioquest Dragonfly er noe så frekt som en digitalkonverter og hodetelefonforsterker på størrelse med en minnepinne. Og den låter utmerket!
Lyd & Bilde mener
Lydkvaliteten Ultrabærbar
Litt høy pris
Spesifikasjoner
  • USB-DAC
  • 24-bit/96kHz
  • Asynkron
  • Analog ut: 3,5mm jack

Jeg innrømmer det gjerne: jeg bruker knapt CD-er lenger. Det går ikke en dag uten at jeg strømmer musikk fra nettet, og min digitalt lagrede musikksamling vokser stadig. Med andre ord har datamaskinen blitt en sentral del av musikkanlegget. Heldigvis betyr ikke det at den må låte dårlig. Tvert imot!

Det som står mellom PC-en og total musikknytelse er det innebygde lydkortet. Dette er i ti av ti tilfeller like dårlig som det er billig, men heldigvis er løsningen enkel: en digitalkonverter, eller DAC, med USB. Denne kobles til en av datamaskinens USB-kontakter, og overtar dermed som lydkort. Vær oppmerksom på at konverteren ikke kan brukes sammen med datamaskinens innebygde høyttalere, men må brukes enten sammen med hodetelefoner eller kobles til stereoanlegget.

Skiller seg ut
Mens markedet nå florerer av billige og dyre USB-konvertere, skiller high-end-produsent Audioquest seg ut – med en snerten og lekker konverter ikke større enn en minnepinne! Den støtter lyd med oppløsning høyere enn CD – opptil 24-bit/96kHz. Et lys formet som en øyenstikker (”dragonfly” på engelsk) lyser opp i ulike farger, avhengig av hvilket lydsignal den får inn. Slik vet du om datamaskinen sender ut lav- eller høyoppløst lyd.

Analogutgangen er av typen 3,5 millimeter minijack, perfekt for hodetelefoner. Selvsagt kan den også koble datamaskinen til stereoanlegget, med en overgang til RCA-kontakter.

Brukervennlighet
Jeg har kun testet Dragonfly med Mac og Windows 7, og her er det stikk-og-start for alle penga. Plugg den i USB-porten, og putt hodetelefonpluggen i Dragonfly. Lyden kommer med én gang. På hjemmesiden til Audioquest står det imidlertid at konverteren er inkompatibel med Windows Vista, og at Windows 8 kan være ustabilt og gi klikklyder og dropouts, men at Microsoft jobber med en løsning for begge plattformer. Undertegnede har ikke fått testet dette.

Annonse

Dragonfly benytter seg av PC-ens eller Mac-ens innebygde lydkontroller. Best oppløsning og dynamisk kontrast oppnås ved å regulere lydnivået med datamaskinens hovedkontroll.

Kraftig lyd
Det første jeg biter meg merke i, er hvor høyt den lille tassen kan spille. Sammenliknet med de fleste andre USB-DAC-er er lydnivået markant høyere, takket være innebygd digitalforsterkning. Det betyr at man kan få futt i selv tungdrevne, høyimpedans hodetelefoner. Men selv om Audioquest hevder at den kan drive alt, er det med begrenset dynamisk kontroll at den driver de nokså tungdrevne AKG Q701, som klart foretrekker en skikkelig hodetelefonforsterker. Men sammenliknet med HRT HeadStreamer, en populær hodetelefon-DAC til rundt tusenlappen, er det enda mer sprut i bassen i Dragonfly. Den er meget stram og rytmisk, uten at det utover dette er lett å skille lydkvaliteten mellom de to.

Annonse

Med Sennheiser HD598 får Audioquest frem detaljene i musikken. REM’s klassiker “Automatic for the People” fra 24-bit/48 kHz innspilling, gir meg gåsehud kanskje for første gang siden første gang jeg hørte den i 1992. Spesielt åpningssangen “Drive”. Dragonfly graver frem gullet mellom anslagene og gitarplukkene. Gitarklangen brer seg godt utover i et stort og luftig rom, og de saftige trommene – de få gangene de kommer inn – trøkker til, mens cymbalene svever. Dette er virkelig bra!

Digitalkonverteringen skjer asynkront, slik at konverteren henter ut signalet før det passerer datamaskinens lite lydtilpassede digitale klokke. Dette kan være med å bidra til den gode lyden, selv om også adaptive konvertere kan låte svært bra.

Stereoanlegg
Koblet til stereoanlegget hjemme i stua blir det også sving på sakene. Tori Amos sitt siste album “Gold Dust” spilt inn med orkester i 24-bit/96kHz gjengis med et vidt dynamisk spekter og god oppløsning. Stemmen hennes kommer fint ut, og minner meg om hvor mye mer musikk kan være enn bare Wimp og Spotify. Ikke for det, Dragonfly får også komprimert musikk til å låte bra.

Om man skal sette den lille DAC-en inn i en total referanse, så er det mange dyrere DAC-er som er enda mer oppløst i toppen og tegner opp et enda større rom. Om jeg kun var ute etter en DAC til hi-fi-anlegget, ville jeg nok slengt enda en tusenlapp på bordet og kjøpt Cambridge DacMagic Plus. Men det er ikke poenget, med denne ultraportable konverteren.

Konklusjon
Audioquest Dragonfly er en superbærbar digitalkonverter som får plass i lomma og som dermed kan være med overalt og gi hi-fi-lydkvalitet ut av selv den dårligste PC. Dragonfly er nok en mest naturlig partner med et par gode hodetelefoner, en oppgave den tar på strak arm. Musikken kommer ut stort, oppløst og med meget bra trøkk. Den kan også gi liv til relativt tunge hodetelefoner, men selv om det da blir høyt nok, kan det låte litt flatt.

I samlag med et stereoanlegg er Dragonfly også god, men kan ikke måle muskler med de beste stasjonære konverterne til dette formålet. Det er heller ikke poenget.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

5 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.