Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Bryston BDA-2

Opphøyd sannhet

Digitalomvandleren fra Bryston er blant de mest detaljerte og oppløste i klassen.

Skrevet av / 01.08.14 - 14:40
Bryston BDA-2
Geir Gråbein Nordby

Bryston BDA-2 har en separat 32-bit DAC-brikke fra AKM til hver kanal, for å få støygulvet forsvinnende lavt. Strømforsyningene til analoge og digitale kretsene er separert for å unngå forstyrrelser. Asynkron USB-konvertering skjer med 24-bit / 192 kHz oppløsning. Som med omtrent alle andre DAC-er krever dette ingen driver for Mac, mens Windows ikke uten videre støtter dette, og en medfølgende driver må installeres.

Man kan aktivere 24-bit/192 kHz oppsampling med en knapp på fronten. BDA-2 kan opereres med fjernkontroll, men denne følger ikke med. BR-2 kan kjøpes ved siden av for den nette pris av 5.000 kroner. Har du derimot en Logitech Harmony-fjernkontroll, kan denne programmeres til BDA-2.

Brukervennlighet
BDA-2 er meget enkel i bruk. Trykk på knappen for inngangen du ønsker, og både inngang og oppløsning indikeres av en diode på fronten. Å mangle fjernkontroll er ikke så irriterende som det ville vært dersom DAC-en hadde hatt variabel lydnivåutgang. Den er nemlig låst, hvilket betyr at DAC-en trenger en forforsterker eller integrert forsterker.

Lydkvaliteten
Uten oppsampling oppleves lyden et hakk mer taktfull og stram, mens oppsampling gjør den mer silkemyk og ”analog”. Etter hvert opplever jeg å få musikken mer innunder huden med oppsampling aktivert.

Tori Amos’ ”Flavor” fra det orkestrerte albumet ”Gold Dust” låter særdeles bra i 24-bit/96kHz oppløsning. Anslagene på flygelets midtre og lysere tangenter spretter lekende bortover, mens strykerne fyller ut lydbildet, som er gigantisk stort. Klangen fra Toris stemme er så nærværende og nyansert, at det føles som hun er der fysisk. Når så refrenget kommer, understrekes det at dette ikke er noe vanlig flygel. For sammen med paukene hører man hvordan de dypeste basstangentene spiller forsiktig med, langt nede i dypet. Dette er nemlig et Bösendorfer-flygel, som har en ekstra oktav i bassområdet. Og siden Tori har brukt et slikt i over 20 år, vet hun hvordan hun skal benytte seg av de ekstra basstangentene. Bryston-DAC-en får frem både nerven og detaljene i denne låta.

Daft Punks ”Lose Yourself to Dance” i 24-bit/88,2kHz oppløsning låter superdistinkt. Flikk-flakk-gitaren biter skikkelig fra seg, uten å bli plagsom, og de tøffe bassrytmene trøkker på som bare det. Når så Pharrell Williams setter i gang med sin falsettstemme, er jeg solgt. Lydbildet er uforskammet ryddig, man kan plukke ut hver soniske byggestein uproblematisk, som er gnistrende bra separert.

Bryston BDA-2 har ikke helt den samme silkeglatte diskantgjengivelsen som Auralic, og gjør at man ikke får den samme varmen når man spiller høyt. Men du verden, for en energi og detaljeringsevne!

Konklusjon
Bryston BDA-2 har hele pakka; et superoppløst og ryddig lydbilde, som strekker seg fra bunn til topp med et overlegent detaljnivå. Overtoner kan nok bli litt friske med feil høyttalere, vi anbefaler noen som er litt varme i klangen.

BDA-2 har egentlig bare én ulempe, nemlig at den mangler volumkontroll. Dermed kan den ikke brukes direkte med en effektforsterker eller et par aktive høyttalere, men trenger en forforsterker. Skal du dessuten ha med fjernkontroll, blir totalprisen 30.000 kroner.

Lyd & Bilde mener

Bryston låter superoppløst og distinkt hele veien, med overlegent detaljnivå og et gigantisk lydbilde. Fjernkontroll er (dyrt) ekstrautstyr, og volumkontroll er mangelvare.

Også i denne testen:

6 digitalomvandlere

Auralic Vega

Musikken mellom tonene

Ingen i klassen skildrer rommet i lydbildet som Auralic Vega, som understreker at det er musikk også mellom tonene.

Auralic tar pusten fra oss fra begynnelse til slutt. Usedvanlig oppløste toner, og kontante rytmer. Balanserer hele lydbildet makeløst bra! Ulike filterinnstillinger gir muligheter.
Kommer ikke på noe, annet enn at et så rått produkt gjerne kunne hatt hodetelefonutgang. Men da hadde det fort blitt dyrt!
Les hele testen

Electrocompaniet ECD 2

Med knyttet neve

Dette er den strammeste og mest potente bassen vi har hørt på lenge. Det hele balanseres med flotte toner også oppover.

Sjeldent har vi hørt en digitalomvandler med så tøff bass. Lydbildet er samtidig både balansert og stort, også oppover i overtonene.
Her mangler bare det siste lille av mikronyanser i toppen, for at Electrocompaniet skal gruse hele gjengen.
Les hele testen

Asus Xonar Essence III

Ambisiøs toppmodell

Dataprodusent Asus søker innpass i hi-fi-bransjen med sin dyreste – og beste – digitalkonverter noensinne.

Ekte dual-mono-DAC med en skikkelig påkostet hodetelefonforsterker. Bassregisteret låter usedvanlig kontant, og DAC-en driver så å si alle hodetelefoner.
Det er først og fremst oppløsning i overtonene som mangler her.
Les hele testen

Naim DAC-V1

Mye for pengene

Naims bidrag er en kompakt digitalomvandler med fjernkontroll, variabelt lydnivå og hodetelefonutgang. Og den låter flott.

Meget velutstyrt, og har til og med innebygd hodetelefonforsterker. DAC-V1 har full kontroll på lydbildet, spesielt i mellomtoneregisteret. Glimrende til prisen!
Lydbildet kunne vært noe større.
Les hele testen

Line Magnetic LM-502CA

To konvertere i én

Kinesiske Line Magnetic har laget en digitalomvandler med rør på utgangen. Men du kan også velge vanlig transistor.

Med både rør og transistor lar denne DAC-en deg velge om du ønsker en varm og musikalsk klang, eller mer rytme og snert. Spesielt med rør låter det meget behagelig og deilig.
Det mangler litt trøkk i bassrytmene, og vi ønsker et litt større lydbilde. Volumkontroll mangler.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Lyd & Bilde
Scroll to Top