Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 11Delta

: 5 USB DAC’er

Superlyd fra datamaskinen

En USB-DAC forvandler den praktiske datamaskinen til en høykvalitets lydkilde!

Skrevet av / 18.05.13 - 05:15
5 USB DAC’er
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Dersom du er i ferd med å stue bort CD-samlingen, eller allerede har gjort det, er du ikke alene. I juni 2012 ble Norge det første landet hvor omsetningen av strømming og digital nedlasting overgikk det fysiske platesalget. Trenden har fortsatt, og i dag står strømming alene for hovedinntekten til de største musikkselskapene i Norden. For folk har det blitt viktigere å ha tilgang på å spille alt mulig av musikk, fremfor å eie det fysiske mediet.

Vi ønsker selvsagt et gigantisk musikkutvalg tilgjengelig rett ved fingertuppene velkomment. Og siden fysisk platesalg ikke lenger er så viktig, vil vi kanskje i fremtiden også slippe alskens utspekulerte samlealbum som slippes rundt juletider, som tar oppmerksomheten vekk fra det musikalske gullet som blir gitt ut samtidig. Musikk i reprodusert tilstand er nemlig ikke lenger en god julegave (bortsett fra på vinyl, selvsagt).

Lydkvalitet
Det vi derimot har hatt å utsette på strømming er lydkvaliteten fra de komprimerte formatene. Her har det også gudskjelov skjedd ting. Lydkvaliteten på musikken som er tilgjengelig for strømming har nå faktisk blitt såpass bra, at det i blindtester over kortere intervaller er vanskelig å høre forskjell på strømming og ukomprimert CD. Det finnes også tjenester som kan strømme lyd i CD-kvalitet, derav Qobuz og nå etter hvert også Wimp. Men for at lyden faktisk skal være like god som fra CD, må avspillingsutstyret være bra nok.

Og dette er utfordringen. Noen får tilgang til strømmetjenester og sitt nettverkslagrede musikkbibliotek ved hjelp av en medieavspiller som for eksempel Sonos eller Apple TV. Andre bruker sin kabel-TV-boks eller spillkonsoll. Men de fleste bruker nok fortsatt PC eller Mac. Disse er typisk koblet til stereoanlegget med en analog lydkabel, eller – skrekk og gru – spiller musikken rett fra de innebygde høyttalerne.

USB-DAC er løsningen
Dersom du tilhører denne brukergruppa, får du ikke det beste ut av musikken din. Men du skal vite at det er latterlig enkelt å forvandle din PC eller MacBook til en høykvalitets musikkavspiller. Alt du trenger er en digitalkonverter, populært kalt en DAC, med USB-inngang (Mac kan alternativt bruke optisk). Og selv rimelige DAC-er låter så himmelsk mye bedre enn den innebygde hodetelefonutgangen. Enten du vil koble datamaskinen til stereoanlegget, eller du liker å høre på musikken gjennom et par høykvalitets hodetelefoner, har du mye å tjene på en USB-DAC.

Oppløsning
Dersom du i tillegg til å strømme musikk også hører på musikk fra nedlastede lydfiler med høyere oppløsning (ja, for det finnes faktisk musikk med høyere oppløsning enn CD), bør du investere i en digitalkonverter som støtter disse oppløsningene. Du kommer langt med 24-bit/96kHz oppløsning, men om du har musikkfiler i 24-bit/192kHz, så er det kjekt om disse ikke må nedkonverteres for å kunne spilles av. En konverter som støtter 192 kHz oppløsning kan fungere direkte med en Mac, mens det med en Windows-PC kan være nødvendig å laste ned en driver.

Kompakte konvertere
Her tar vi for oss tre rimelige og to litt dyrere konvertere med USB. De rimeligste, fra Inakustik, Pinell og HRT, er meget kompakte og lette, mens de to dyrere, Quad Link D-1 og HRT MusicStreamer HD, er litt større. De går likevel fint ned i ryggsekken, og er naturlige følgesvenner når du reiser rundt og trenger å koble datamaskinen til et stereoanlegg.

Alle konverterne får strøm direkte fra USB-kontakten, bortsett fra Quad Link D-1 som må kobles til stikkontakten.

Produkter i denne test

HRT MusicStreamer HD

Åpenbaring på stereoider

High Resolution Technologies har byttet ut sitt tidligere flaggskip, med den største konverteren hittil. Som låter ekstremt bra!

Stort lydbilde Dyp bass Ekstremt tyst
Ikke for hodetelefoner
Les hele testen

Quad Link D-1

Nesten i mål

Ekstern strømforsyning gjør Quad Link D-1 stasjonær. Men dens kompakte mål går fint ned i PC-veska.

Låter fint Byggekvalitet Tilkoblinger
Litt egenstøy Litt snill i lyden Ikke for hodetelefoner
Les hele testen

HRT microStreamer

Hi-fi i skjortelomma

Digitalkonverteren microStreamer er liten nok til å gå rett i skjortelomma uten å synes. Den låter også fabelaktig.

Balansert og detaljert lyd Ultrakompakt
Svakt bakgrunnsbrus
Les hele testen

Pinell DAC Mini

Kvalitetfor den prisbevisste

USB-konverteren fra Pinell er kompakt, har god byggekvalitet, og låter meget fint til prisen.

Nøytral, fin lyd Lav egenstøy Byggekvalitet
Ikke for hodetelefoner Bare 16-bit Mangler litt dynamikk
Les hele testen

Inakustik Premium DAC

Helt middels

Konverteren fra tyske Inakustik er i plast og gir et begrenset kvalitetsinntrykk. Men volumkontroll til hodetelefon trekker opp.

Variabelt hodetelefonnivå Utvalget digitalinnganger Behagelig klang
Dynamikk Litt lite oppløst Susing på hodetelefonutgangen
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Spiller med glødende engasjement

Moderne nostalgi

Musikkstreameren knuser alle fordommer

Sensasjonelt god nettverksspiller

Meget godt kjøp

Silkemyk og organisk lyd

Med lupe i rillene

Fremtidssikker rørforsterker

En fantastisk musikkstrømmer – men den koster!

Til stereoanlegg eller hjemmekino?

En CD-spiller for evigheten

Den beste budsjettstrømmeren blir bedre

Scroll to Top