Search
Generic filters

: 5 USB DAC’er

Superlyd fra datamaskinen

En USB-DAC forvandler den praktiske datamaskinen til en høykvalitets lydkilde!

Dersom du er i ferd med å stue bort CD-samlingen, eller allerede har gjort det, er du ikke alene. I juni 2012 ble Norge det første landet hvor omsetningen av strømming og digital nedlasting overgikk det fysiske platesalget. Trenden har fortsatt, og i dag står strømming alene for hovedinntekten til de største musikkselskapene i Norden. For folk har det blitt viktigere å ha tilgang på å spille alt mulig av musikk, fremfor å eie det fysiske mediet.

Vi ønsker selvsagt et gigantisk musikkutvalg tilgjengelig rett ved fingertuppene velkomment. Og siden fysisk platesalg ikke lenger er så viktig, vil vi kanskje i fremtiden også slippe alskens utspekulerte samlealbum som slippes rundt juletider, som tar oppmerksomheten vekk fra det musikalske gullet som blir gitt ut samtidig. Musikk i reprodusert tilstand er nemlig ikke lenger en god julegave (bortsett fra på vinyl, selvsagt).

Lydkvalitet
Det vi derimot har hatt å utsette på strømming er lydkvaliteten fra de komprimerte formatene. Her har det også gudskjelov skjedd ting. Lydkvaliteten på musikken som er tilgjengelig for strømming har nå faktisk blitt såpass bra, at det i blindtester over kortere intervaller er vanskelig å høre forskjell på strømming og ukomprimert CD. Det finnes også tjenester som kan strømme lyd i CD-kvalitet, derav Qobuz og nå etter hvert også Wimp. Men for at lyden faktisk skal være like god som fra CD, må avspillingsutstyret være bra nok.

Og dette er utfordringen. Noen får tilgang til strømmetjenester og sitt nettverkslagrede musikkbibliotek ved hjelp av en medieavspiller som for eksempel Sonos eller Apple TV. Andre bruker sin kabel-TV-boks eller spillkonsoll. Men de fleste bruker nok fortsatt PC eller Mac. Disse er typisk koblet til stereoanlegget med en analog lydkabel, eller – skrekk og gru – spiller musikken rett fra de innebygde høyttalerne.

USB-DAC er løsningen
Dersom du tilhører denne brukergruppa, får du ikke det beste ut av musikken din. Men du skal vite at det er latterlig enkelt å forvandle din PC eller MacBook til en høykvalitets musikkavspiller. Alt du trenger er en digitalkonverter, populært kalt en DAC, med USB-inngang (Mac kan alternativt bruke optisk). Og selv rimelige DAC-er låter så himmelsk mye bedre enn den innebygde hodetelefonutgangen. Enten du vil koble datamaskinen til stereoanlegget, eller du liker å høre på musikken gjennom et par høykvalitets hodetelefoner, har du mye å tjene på en USB-DAC.

Oppløsning
Dersom du i tillegg til å strømme musikk også hører på musikk fra nedlastede lydfiler med høyere oppløsning (ja, for det finnes faktisk musikk med høyere oppløsning enn CD), bør du investere i en digitalkonverter som støtter disse oppløsningene. Du kommer langt med 24-bit/96kHz oppløsning, men om du har musikkfiler i 24-bit/192kHz, så er det kjekt om disse ikke må nedkonverteres for å kunne spilles av. En konverter som støtter 192 kHz oppløsning kan fungere direkte med en Mac, mens det med en Windows-PC kan være nødvendig å laste ned en driver.

Kompakte konvertere
Her tar vi for oss tre rimelige og to litt dyrere konvertere med USB. De rimeligste, fra Inakustik, Pinell og HRT, er meget kompakte og lette, mens de to dyrere, Quad Link D-1 og HRT MusicStreamer HD, er litt større. De går likevel fint ned i ryggsekken, og er naturlige følgesvenner når du reiser rundt og trenger å koble datamaskinen til et stereoanlegg.

Alle konverterne får strøm direkte fra USB-kontakten, bortsett fra Quad Link D-1 som må kobles til stikkontakten.

HRT MusicStreamer HD
High Resolution Technologies har byttet ut sitt tidligere flaggskip, med den største konverteren hittil. Som låter ekstremt bra!
Quad Link D-1
Ekstern strømforsyning gjør Quad Link D-1 stasjonær. Men dens kompakte mål går fint ned i PC-veska.
HRT microStreamer
Digitalkonverteren microStreamer er liten nok til å gå rett i skjortelomma uten å synes. Den låter også fabelaktig.
Pinell DAC Mini
USB-konverteren fra Pinell er kompakt, har god byggekvalitet, og låter meget fint til prisen.
Inakustik Premium DAC
Konverteren fra tyske Inakustik er i plast og gir et begrenset kvalitetsinntrykk. Men volumkontroll til hodetelefon trekker opp.
4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Hvis e-sportavtalen gikk i vasken, men du fortsatt vil spille på høyt nivå, har MSi en løsning som er skreddersydd til planen din.
  Endelig noen som slår Sony på støydempende hodetelefoner. Og det er Sony selv! WH-1000XM4 overtar tronen som markedsleder.
  På jakt etter en storskjerm til fornuftig pris? Da kommer Sony XH8096 akkurat som bestilt.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er mye fetere!
  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  Thorens TD 402 DD

  Veil.pris 10490 ,- Thorens treffer ikke målet Sjekk beste pris

  Technics SL-1210 MK7

  Veil.pris 9990 ,- DJ-spiller for musikkfrelste Sjekk beste pris

  Hegel H390

  Veil.pris 49995 ,- Halve prisen, samme råskapen Sjekk beste pris

  Rega Planar 10

  Veil.pris 64995 ,- Det beste platespillerkjøpet i high-end klassen Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.