Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus ROG Swift PG27AQDM

Ordinært format, ekstraordinær opplevelse

Asus ROG-skjermen er så god, at vi skulle ønske den var større.

Skrevet av / 04.10.23 - 09:02
Asus ROG Swift PG27AQDM
Geir Gråbein Nordby

Asus ROG PG27AQDM er en snerten 27-tommer i standard flatt 16:9-format. Den ser liten ut ved siden av de andre, men er egentlig en helt grei størrelse. Bildet blir riktignok noe beskåret sammenlignet med de ekstra brede skjermene, og er nok derfor ikke førstevalget til de som er opphengt i skytespill hvor det gjelder å se fiender som gjemmer seg rundt omkring. Til det formålet har Asus i stallen den ultrabrede 32:9-skjermen PG49WCD, som vi håper å få testet på et tidspunkt.

27-tommeren bruker et WOLED-panel, hvor pikselstrukturen har en hvit underpiksel ved siden av rød, grønn og blå. En velkjent teknologi, blant annet kjent fra OLED-TV-ene fra LG og andre.

ROG Swift OLED PG27AQDM connections
Foto: Asus

Tilkoblinger

Alle nødvendige tilkoblinger er på plass, inkludert en innebygd USB-hub med tre USB 3.2-innganger. Bilde får du fra en DisplayPort-inngang og to HDMI-innganger, og selv om HDMI-kontaktene er av typen 2.0 og ikke den nyere 2.1, så støtter skjermen 2560 x 1440 piksler med en oppdateringsfrekvens på hele 240 Hz. Det betyr at animasjoner flyter så bra som overhodet mulig, og skjermen reagerer umiddelbart på enhver bevegelse.

Stativet kan dreies og vris i alle retninger, inkludert å tilte skjermen vertikalt. Utmerket!

ROG Swift OLED PG27AQDM lifestyle 2-enhanced
Foto: Asus

Fabelaktig bilde

Skjermen har et gnistrende godt og velkalibrert bilde rett ut av esken, spesielt i SDR-modus. Når HDR-aktiveres blir SDR-innhold litt blassere. Det er relevant, fordi det meste av Windows-apper og nettlesere er i SDR. Det er lite bildeinnstillinger man kan gjøre i HDR, men sørg i hvert fall for å sette fargetemperatur til 6500K og ikke 8200K, og bruk fargemodus Gaming HDR og ha Adaptive sync på. Da ser det bra ut, selv om SDR-farger ikke blir helt så dype og varme som jeg ønsker.

En skjerm som dette er laget for HDR, for selv om dens lysstyrke ikke kan måle seg med de kraftigste LCD-skjermene, er det mer enn nok om ikke sola skinner rett på skjermen. Og for en heftig kontrast og fargegjengivelse! Det er skikkelig krutt i HDR-effekter, faktisk bedre enn de fleste andre OLED-skjermer. Bildet ser naturlig og rikt ut.

Skarpheten er glimrende, i det hele tatt er det eneste å utsette på bildet at jeg skulle ønske skjermen var større. Men da måtte også oppløsningen økes, som betyr en dyrere skjerm – og skjermkort.

Les også Gaming-skjerm gir hakeslepp Den store Asus-skjermens OLED-panel med perfekt svartnivå, sammen med den matte overflaten gir den beste gaming-opplevelsen vi har hatt.

240 Hz

Bevegelsene går lynraskt, takket være et 240 Hz panel. Jeg må innrømme jeg ikke ser veldig forskjell mellom 240 og 175 Hz, og bruker man Xbox-kontroller til å spille med, vil aldri bevegelsene gå raskt nok til å trenge det. Men bruk musa i stedet til å styre hovedpersonen lynraskt rundt omkring, og man kan fremprovosere synlige forskjeller. Lever du for å spille, så blir det aldri feil med høyere skjermfrekvens.

Utfordring på tekst

Å legge til en hvit subpiksel har sine fordeler, som med lysstyrke, men underpikselstrukturen RWBG gir en utfordring med skrift og grafikk i Windows. Windows bruker ClearType for å best mulig matche en normal RGB-pikselstruktur, men den hvite ekstra pikselen gjør at fargene ikke treffer 100 prosent når de skal lage svart eller hvit skrift.

Skjermteknologien er likevel langt bedre enn QD-OLED på dette, men blir aldri like bra som vanlige LCD-skjermer.

Auto-dimming

Alle OLED-skjermer har en autodimmefunksjon, for å beskytte dem mot innbrenning. Er det veldig mye høylys over tid, for eksempel ved pauset bilde, vil skjermen etter hvert bli mørkere. Asus-skjermen er i overkant ivrig her, og kan bli mørk og blass også underveis i et spill eller en film. Jeg skulle gjerne sett skjermen litt mer slepphendt på dette området. Skal du mot formodning bruke den som en altmulig-skjerm, bør du kjøre operativsystemet i mørk modus.

Asus ROG Swift OLED PG27AQDM SPREAD
Foto: Asus

Asus ROG Swift PG27AQDM: Konklusjon

Asus ROG PG27AQDM er en gnistrende god spillskjerm, for deg som ikke er ute etter en superbredskjerm. Den har et fabelaktig bra bilde, og gjør spillopplevelsen til noe ekstra. Film også. Har du først blitt vant til OLED, vil alle LCD-skjermer se blasse ut i forhold. Skjermen er dessuten lynrask med 240 Hz panel, og nærmest null forsinkelse.

Det eneste å trekke for er den overivrige autodimmingen, som skal spare skjermen fra innbrenning. Vi skulle gjerne satt denne i et litt lavere gir.

Skjermen er testet med MSI Raider GE67HX bærbar gaming-PC, med Intel i7, RTX 3070 Ti og 32 GB RAM. I tillegg har vi brukt en stasjonær selvbygg-PC med Intel i9, 128 GB RAM og RTX 3090.
Karakter
Asus ROG Swift PG27AQDM
High End

Home mener

Bildet er ekstremt skarpt, og den lynkjappe skjermfrekvensen gjør bildebevevelsene ekstra glatte, med ekstremt lav forsinkelse. Fargene i SDR er meget gode ut av esken. Stativet er det mest fleksible i klassen. Fargene på SDR-innhold er litt blasse med HDR aktivert. Ikke spesielt godt egnet til å lese tekst i Windows, grunnet subpikselstrukturen. Overivrig autodimming. Litt liten?

Også i denne testen:

5 OLED gamingskjermer

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)

For et bilde!

Det er noe med det ekstra brede 32:9 skjermformatet på Samsung Odyssey OLED G9. Og med OLED-panel i tillegg får man en spillopplevelse ulik noen annen.

Gnistrende bra bilde, med masse trøkk i fargene. Nært uendelig dypt svartnivå, og den ekstreme bredden gir virkelig en oppslukende spillopplevelse! Meget rask respons, og dessuten med nok piksler i bredden til at man ikke blir veldig plaget av pikselering.
Godtar ikke 4K 120 Hz bildesignal fra spillkonsoll. Funker dårlig til tekstarbeid, på grunn av pikselstrukturen. En oppdatering har gjort SDR-lysstyrken mye lavere.
Les hele testen

LG 45GR95QE

Se den buen!

LG 45GR95QE har en ekstrem kurvatur som kan gi en virkelig oppslukende spillopplevelse. Bildekvaliteten er det også mye bra å si om.

Stort og flott bilde, den ekstreme kurvaturen gir et oppslukende bilde, som dessuten gjør nær sitteavstand mer behagelig. Fantastiske farger og svartnivå, og 240 Hz gir ekstremt rask respons. Godtar også 4K 120 Hz bilde fra spillkonsoll.
Lav lysstyrke i SDR gjør ikke god nok jobb til å bekjempe refleksjoner i et lyst rom. Den matte skjermflaten gjør at tekst kan se smått uskarp ut. Lav pikseltetthet, denne størrelsen bør ha 4K.
Les hele testen

Philips Evnia 34M2C8600

Aller mest for pengene

Philips Evnia 34M2C8600 har nesten alt til felles med MSI-skjermen. Likevel kommer den bedre ut totalt sett.

Meget skarpt bilde, gode HDR-effekter og umiddelbar hastighet med 175 Hz. Godtar til og med 4K 120 Hz bilde fra spillkonsoll.
Nesten ingen justeringsmuligheter i HDR-modus, som har for mye rødt i bildet på SDR-innhold. Uegnet til tekstbehandling, grunnet den odde pikselstrukturen. Ikke den mest lyssterke skjermen i klassen.
Les hele testen

MSI MEG 342C QD-OLED

Fabelaktig på mange måter

QD-OLED-skjermen MSI MEG 342C QD-OLED gir stort sett gnistrende gode bilder, og et vell av tilkoblinger.

Meget skarpt bilde, gode HDR-effekter og 175 Hz er et glimrende kompromiss mellom hastighet og pris. Godtar til og med 4K 120 Hz bilde fra spillkonsoll.
Nesten ingen justeringsmuligheter i HDR-modus, som har for mye rødt i bildet på SDR-innhold. Uegnet til tekstbehandling, grunnet den odde pikselstrukturen. Ikke den mest lyssterke skjermen i klassen.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Den neste ”slim"-evolusjonen av PlayStation 5 er klar

Fem vinnere

Bedre enn Asus til samme pris?

Så mye gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Bare god til én ting

Disse gamingskjermene gir hakeslepp

Første test: Villeste gamingskjerm til dags dato

Spill med fornuft

Beste Alienware hittil

Asus får Steam Deck til å ligne en dinosaur

Avsaget tastatur

Lyd & Bilde
Scroll to Top