: TomTom GO 5200

Moden GPS

Generasjoner av utvikling gjør at det knapt finnes noe å klage på.

Mars 2017TomTom GO 5200

Lyd & Bilde mener

Enkel å bruke. Tar hensyn til aktuell trafikksituasjon. Gratis oppdateringer.
Litt lavoppløst skjerm.
 • Skjerm: 5 tommer, 480 x 272
 • Kart: Verdenskart
 • Kartoppdatering: Gratis oppdateringer
 • Fartskameraer: Gratis oppdateringer
 • Trådløst: Bluetooth, Wifi
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 3500 kr

GPS navigasjon har faktisk utviklet seg like mye som mobiltelefonene. Ser vi tilbake på de første vi testet for ti år siden, er de nesten latterlig dårlige sammenlignet med hva vi får i dag. På den tiden hadde de grusomme fester, dårlige skjermer uten multitouch, forvirrende håndtering, dårlig presisjon og irriterende dårlig ytelse. Dessuten kostet de en liten formue. Dagens GPS-er er forbedret på alle punkter, men er likevel betydelig billigere.

Et bra eksempel er utviklingen hos Tomtoms GO-serie. Først endret man programvaren slik at den skulle bli mer modulær og gjøre det mulig å oppdatere enkelte funksjoner. Så kom dataoppkobling som ga mulighet til minuttfersk trafikkinformasjon. Deretter fikk man endelig et smidigere feste. Så fikk man en mer moderne, mer lettvint programvare, samt multitouch-skjermer. Og i fjor ble enda flere tjenester bakt inn i prisen.

En smidig opplevelse
Selv for deg som ikke tidligere har brukt noen av Tomtoms GPS-er, er det forbilledlig lett å komme i gang. Du oppretter en konto hos Tomtom, som så har kontrollen på dine oppdateringer, samt synkroniserer med dine smartmobil-apper. Koble til ladekabelen til festet, klem det fast med sugeproppen, og sett så fast GPS-en med magnetfestet. Så er det bare å angi destinasjon og kjøre i vei.

Destinasjoner er enklere enn noensinne å angi. Til forskjell fra visse konkurrenter er det ikke så viktig i hvilken rekkefølge man angir steder og gatenavn, da den smart gjetter hva man mener. Det finnes også et omfattende tilbud av interessepunkter, hvor man ikke bare bruker tidligere opplastede, men også søker online. Det smidigste er imidlertid appen MyDrive, hvor man allerede på vei til bilen kan angi hvor man vil kjøre og hvilken vei, så synkroniseres det automatisk med GPS-en.

Det beste veivalget
Denne generasjonens modeller har noe som Tomtom kaller Priority Driving. Det er en kombinasjon av de nyeste kartene, oppdatert trafikkinformasjon, samt smarte antydninger om hvor du er på vei. Akkurat trafikkinformasjonen er noe som Tomtom lenge har vært meget bra på, med betydelig raskere og mer detaljert informasjon om trafikkulykker og køer. Dermed kan den raskt finne omveier hvor trafikken flyter bedre, og som gir raskere reiselengde.

Informasjonen på skjermen er tydelig, med inn- og utzooming av kartet, avhengig av hvor raskt man kjører. Dermed får man både bra oversikt på motorveien og detaljer når det er krappe svinger. Avkjøringer på motorveier vises tydelig, både med riktige veiskilter og anbefalinger om hvilken fil man skal legge seg i. Høyest oppe på skjermen ser man alltid neste sving, og til høyre ser man hvor langt borte eventuelle komplikasjoner er.

Endelig full oppkobling
Som tidligere kan man koble GPS-en til mobilen. Det gjør det mulig å bruke den som høyttalertelefon samt å se meldinger. Man kan til og med få dem opplest for seg, selv om datastemmen ikke direkte låter naturlig. Nytt er derimot at man ikke bare kan gi stemmekommandoer til GPS-en, men til og med til mobilen. Dette støtter både Siri for iPhone og Google Now for Android-mobiler.

Og endelig har de mer påkostede modellene fått innebygd Wifi. Det innebærer at man ikke lenger må koble GPS-en til dataen med en ledning for å last ned oppdateringer. Det holder med å ta den inn fra bilen slik at den kan koble seg på ditt trådløse nettverk. Dermed er det siste irritasjonsmomentet med å bruke Tomtom også borte. Vi setter også pris på at det er inkludert gratis oppdateringer av kart og fartskameraer i hele apparatets levetid.

De ulike modellene
Skal man velge GO 520/620 eller GO 5200/6200? Funksjonene og tjenestene er de samme for alle modellene. Det første tallet angir om skjermen er på 5 eller 6 tommer, hvor de større skjermene dessuten har betydelig bedre oppløsning. Modellene med en ekstra null på slutten har dataoppkobling via et innebygd SIM-kort, som også fungerer i utlandet. Med de tresifrede må man bruke mobilen til dataoppkobling.

Konklusjon
Vi har i de siste testene fremhevet Tomtoms GPS-er som de beste markedet, og denne siste generasjonen er intet unntak. De er lette å bruke, informasjonen på skjermen er tydelig, og det er aldri noen tvil om hvor eller hvordan man skal svinge. GPS-en lar deg alltid finne raskeste veien takket være minuttfersk trafikkinformasjon. Nå kan den dessuten oppdatere seg selv via Wifi. Dermed har man haket av for alle våre ønsker.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.