Search
Generic filters

: GPS-stortest

Nye fantastiske navigatorer

Lei av den gamle standard-GPS-en din? De nyeste modellene byr på alt fra futuristisk videonavigering til imponerende flyfoto.

Lyd & Bilde mener

Greier tuneller Maange finesser, Tegn­gjenkjenning av skilt
Prisen, Upraktisk videonavigering Rotete kartbilde

Navigatorene har lenge fungert på omtrent samme måte. Man har en GPS-mottaker og et kart fra enten Navteq eller Telealtlas, og så tegnes et stilisert kart opp på skjermen. Men nå begynner det å komme nye interessante teknikker. Først og fremst er det NDrive som takket være et samarbeid med Eniro har fått tilgang til flyfoto over større byer. Man kan altså se hvordan omgivelsene virkelig ser ut, noe som gjør det enkelt å kjenne seg igjen på fremmede steder. Blaupunkt har også tenkt på kameraer, men har i stedet satt et videokamera i navigatoren. Man ser altså den virkelige veien på skjermen, med en stor pil dit man skal svinge. Ordentlige fremtidsteknikker som vi håper skal utvikles mye de kommende årene.

Unngå kø i rushtrafikken
Da vi testet navigatorer i fjor, hadde Tomtom akkurat lansert en ny funksjon for å forsøke å unngå køer. IQ Routes samler anonymt inn statistikk over hvor fort folk virkelig kan kjøre på en vei til ulike tider. Disse brukes deretter for å kunne foreslå ulike ruter alt etter om man kjører i tett trafikk eller på tider da det er litt mer glissent i trafikken. Denne smarte funksjonen var en stor grunn til at de vant den testen.

Men de må snart begynne å se opp, for nå begynner kartprodusenten Navteqs tjeneste Traffic Patterns å lanseres i apparatene. Ettersom det ikke finnes noen standardisert måte å samle inn informasjon eller oppdatere apparatene på, avhenger det av om det kan samles inn data fra trafikkmyndighetene i de ulike landene. Etter hva vi har kunnet se, finnes det enn så lenge bare data for de største landene i Europa, og det er uklart når dette kommer til Skandinavia. Selv om det ikke er like bra som sanntidsdata, er det mye bedre enn å bare ta hensyn til fartsgrenser ved ruteberegningen.

De beste navigatorene
I denne testen har vi holdt oss borte fra budsjettmodellene som er de siste som kommer med nye funksjoner. I stedet er det toppmodeller eller mellommodeller som har fått kjempe om førsteprisen. .

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Becker Z203

Etter at Harmans gikk ut av GPS-arenaen, er det merket Becker som gjelder. Og dette apparatet får jobben gjort uten unødige finesser.

Lyd & Bilde mener

Utmerket feste Bra 3D-visning
Vanskelig å oppdatere Unødvendig fysisk knapp, Kartene blir gærne iblant

Becker har gjort alt riktig med festet. Det kombinerer sugekopp med hevearm slik at den sitter ordentlig fast, og har kuleledd slik at man likevel kan justere vinkelen. Takket være at navigatoren sitter i en holder, er det enkelt å klemme den fast eller ta den løs. Dessuten sitter ladekabelen i holderen slik at man slipper å fikle med ledninger. Blant funksjonene finner vi Bluetooth-tilkobling til mobiltelefon, og selvsagt TMC. Det finnes også multimediefunksjoner for å vise bilder og film, samt spille av MP3-musikk.

Programvaren som følger med føles gammeldags, og virker som om den funker best ved å installere kart fra DVD. Becker sier imidlertid at de har en onlinetjeneste på gang som skal lanseres i løpet av sommeren. Der planlegger de å selge kartoppdateringer for ”langt under 100 euro”. Eventuelt også abonnement på fartsbokser, der de i dag henviser til tredjepartsleverandører. Det høres lovende ut, og det medfølgende kartet var faktisk den nest nyeste utgaven.

Navigeringen
Foruten hurtigvalg etter siste destinasjoner, kan man klikke direkte på kartet, velge et interessepunkt eller angi koordinater. Innmatingen er relativt enkel med store knapper, selv om man bare kan velge ABC-visning på dem. Den gjetter raskt hva man mener, men kunne godt ha husket hvilken by man sist var i, og ikke bare landet. Ruteberegningen er ganske rask. Den største bakdelen er at man må trykke på en fysisk knapp for å gå tilbake i menyer, noe som lett vrir på hele apparatet.

Kartbildet er tredimensjonalt på flere måter, der det mest praktiske er at man tydelig viser høydeforskjeller på veier. Det hjelper ved plandelte kryss, men kan bli forvirrende i tuneller. Heldigvis får man forhåndsinformasjon om hvilket skilt man skal holde utkikk etter i tunellen. Farger og symboler er tydelige og velvalgte, men den automatiske zoomen blir av til gæren slik at det blir vanskelig å se veien lenger frem. Veiskilt vises tydelig, og det blir godkjent for filvisningen. Derimot er det lett å bli forvirret i rundkjøringer, da den behandler dem som vanlige kryss.

Konklusjon
Navigeringen er jevnt over bra, og det blir plusspoeng for at plandelte kryss vises så tydelig. Derimot kan kartene blir litt vel ivrige i å endre vinkel og zoom i skarpe eller kompliserte svinger – noe som kan bli stressende. I dag er det vanskelig og dyrt å oppdatere innholdet, men en kommende onlinetjeneste løser forhåpentligvis det. Becker har jevnt over bygget en god standard-GPS med utmerket festeanordning.
 

Rene James Bond
Med flyfoto over storbyene, føles det som å ha et spionfly over bilen. Men mer praktisk er den overlegne databasen over interessepunkter.
Flere funksjoner til lavere pris
GO630 er en ny billigmodell som har mange av funksjonene fra luksusserien, men med en pris som begynner å nærme seg budsjettmodellene.
Super-navigator til lavpris
Navigons apparater har alltid hatt utmerket navigering, og når det nå tilbys til budsjettpris, er det bare å sende ut kjøpsanbefalinger.
Når ikke helt fram
Mios toppmodell er fullspekket med funksjoner og har meget bra stemmeveiledning. Men det faller dessverre på akilleshælen dens.
Ferieguiden
Denne modellen fra Magellan virker ikke som om den har hengt med konkurrentene i den rasende utviklingen av finesser til lave priser.
Pålitelig klassiker
Vil man ikke kjøpe katta i sekken, er Garmin alltid et trygt valg med tydelige kart, god ytelse og alle finessene man trenger.
Framtidens navigering
Et innebygd videokamera gir kul navigering, men fremfor alt leser den av veiskiltene. Man blir svimmel av å tenke på mulighetene.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Hvis e-sportavtalen gikk i vasken, men du fortsatt vil spille på høyt nivå, har MSi en løsning som er skreddersydd til planen din.
  Endelig noen som slår Sony på støydempende hodetelefoner. Og det er Sony selv! WH-1000XM4 overtar tronen som markedsleder.
  På jakt etter en storskjerm til fornuftig pris? Da kommer Sony XH8096 akkurat som bestilt.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er mye fetere!
  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  Kasa Smart Light Bulb (Multicolor)

  Veil.pris 450 ,- Smart pære uten snikksnakk Sjekk beste pris

  Microsoft Surface Pro X

  Veil.pris 16990 ,- Hverken fugl eller fisk Sjekk beste pris

  Philips Hue Go

  Veil.pris 799 ,- Fleksibel og smart både inne og ute Sjekk beste pris

  Beurer FT 95

  Veil.pris 700 ,- Smidigste febermåling Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.