Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Foto:

Reisekameraer med superzoom

Mer zoom for mindre penger gjør det attraktivt å kjøpe et lommekamera med minst 10 x zoom. Fordelene er åpenbare, men det er ikke ulempene.
Lyd & Bilde mener
Meget god bildekvalitet Valgbar bildedynamikk Lite bildestøy
Optisk fortegning 230 bilders batteritid Lav skuddtakt
Spesifikasjoner
10 megapiksler 27–270 mm 10 x zoom Bildestabilisator Ansiktsgjenkjenning 720 HD-video 3’’ LCD, 230 000 punkter

Utvalget av små kameraer med mye zoom har aldri vært større. Prisene i markedet har heller aldri vært lavere. For mange frister det derfor å kjøpe et lite kamera som har like mye, eller mer zoom enn større kameraer. Alle de sju kameraene i denne testen har 10 x zoom eller mer, likevel er de ikke større enn de fleste kompaktkameraene med bare 3 eller 5 x zoom.

Fordeler
Man kan spørre seg hvordan det er mulig, men moderne optikk har gjort det mulig å pakke flere linseelementer tettere sammen, for å oppnå større zoom uten at objektivet blir fysisk mye større. Med et kamera som har så mye zoom kan man rekke fra 25 til 300 mm brennvidde, som er tilfellet for Panasonic-kameraet i denne testen. Eller rekordstore 28–392 mm, som er tilfellet for Canon-kameraet. Med så mye zoom kan man få med hele landskapet i ett bilde, eller zoome inn på et objekt langt borte, og få med mye mer av opplevelsene på bilder enn man ville gjort med 3 x zoom.

HD-video
Derfor er disse superzoomene perfekte lommekameraer når man er på reise. De tar lite plass, dekker behovet til de fleste og man kan ta både stillbilder og video i høy kvalitet. Alle de sju kameraene i denne testen har nemlig videoopptak i HD-kvalitet.

Ulemper
Men ulempene er ikke umiddelbart like synlige. Med så store endringer i bildevinkler som så mye zoom gir, blir de optiske utfordringene vanskeligere å løse. Man taper litt på lysgjennomslipp, og ingen av kameraene har særlig høy lysstyrke. Dermed må kameraet kompensere ved å skru opp lysfølsomheten til bildebrikken som fanger lyset objektivet samler opp, og da kan to proble- mer oppstå.

Bildestøy og fortegning
Først kan man få optisk fortegning og tap av lys og skarphet i hjørner, dernest vil den økte lysfølsomheten – i ISO-verdier opptil 3200 – generere bildestøy. Da nytter det ikke å kompensere med blits, for de små blitsene på kompaktkameraer rekker ikke særlig langt. Det hjelper ikke med en opplyst forgrunn de første to–tre meterne, når re- sten av bildet er mørkt.

Annonse

Disse utfordringene har produsentene forsøkt å løse på ulikt vis. Med spesielle bildebrikker som er mer lysfølsomme, større bildesirkel på objekti- vene som gir mindre forvrengning og lavere lystap,eller kompensering av problemer skapt av kameraet i prosesseringen av bildene når de tas. Et eksempel i så måte kan være korrigering av linjefortegning i bildene – forvrengning av horisonten til en svak bue – eller demping av fargebrytning, som er den karakteristiske blålilla glorien man ofte ser rundt gatelys på bildene.

Gunstig pris
Kameraene i denne testen koster fra 2500 kroner til 4000 kroner. De har mange av de samme egen- skapene, som minst 10 x zoom – 12 for Panasonic- kameraet og altså 14 x zoom for Canons kamera. De har alle en liten, innebygget blits, enkle kame- rainnstillinger og ikke minst kompakte mål og lav vekt. Alle kan ta opp video i HD-kvalitet med zoom under opptak. Men Sony-kameraet skiller seg fra de seks andre ved at det er det eneste som tar opp i full 1080 HD, hvor de andre stopper på 720 HD.

Annonse

GPS
Sony- og Panasonic-kameraene er de eneste som har GPS-styrt geotagging, slik at man kan se hvor bildene er tatt i et kart på skjermen etterpå. Men hvordan det står til med det aller viktigste, nemlig bildekvalitet og brukervennlighet, må du bla om for å finne ut.
Hva vi testet
Alle kameraene ble testet på høyeste oppløs- ning og høyeste kvalitetsinnstilling. De ble utsatt for de samme motivene innendørs og utendørs. Fargebrytning – også kalt kromatisk aberrasjon – ble testet mot det samme motivet. Oppløsning ble målt på en testplansje, fargemetning på et fargekart, og fargetemperatur ble i tillegg sjekket i blandingslys innendørs. Kvaliteten på videoopptak er sammenlignet mellom kameraene på de samme motivene både utendørs og innendørs.

Blitsrekkevidde og lysspredning ble kontrollert. Autofokus ble testet i dagslys og i lysdempet rom. Optikken ble sjekket mot en testplansje for å finne fortegning, lystap og skarphet. Alle tek- niske parametere som utgjør bildekvaliteten ble sammen med erfaringene – som brukervennlighet og funksjonsnivået til kameraene – samlet opp underveis i testen, og til slutt veid mot vei- ledende pris.

Felles Funksjoner:
• Ansiktsgjenkjennende auto fokus og eksponering
• Anti-rød-øyne-funksjon som reduserer faren for røde øyne
• Bildestabilisator som kompenserer for en ustø hånd
• Minst 10x zoom
• Vidvinkel og kraftig tele
• Oppladbart batteri og lader
• Motivprogrammer som er tilpasset ulike motiver
• Smart program automatikk
• Valgbar lysfølsomhet som øker ISO-følsomheten til bildebrikken
• Videoopptak i HD med lyd
• HDMI-utgang

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Produkter i testen

Sony CyberShot DSC-HX5V

Full pakke

Hvis man legger like mye vekt på video- som stillbildekvaliteten, er Sony-kameraet et spennende valg.

Skarp optikk Lav bildestøy Lynrask
Bildestøy fra 1600 ISO

Referansen

Panasonic Lumix TZ10

I tidligere tester har Panasonics kameraer ofte gjort det skarpt, og dette kameraet skuffer ingen.

Meget fin bildekvalitet God videokvalitet i HD
Synlig bildestøy fra 800 ISO Testens dyreste

Canon Powershot SX210 IS

Bred last

Canon-kameraet har ikke bare den bredeste skjermen, det har også rekordstore 14 x zoom kombinert med 14 megapiksler.

Skarpe bilder Oversiktlig betjening Flott fargegjengivelse
Optisk fortegning Optisk fargebrytning Bildestøy på høy ISO

Ricoh CX3

Storebror

Strålende skjerm og betjening. Men bildekvaliteten må være i toppklasse hvis CX3 skal kunne hevde seg.

Bra bildekvaliter Gode innstillingsmuligheter
Synlig bildestøy Optikk fortegning Unøyaktig hvitbalanse

Olympus Mju-9010

Mikro magic

Her er et av de minste kameraene med 10 x zoom. det kom- pakte Olympus-kameraet er likevel ikke ribbet for funksjoner.

Høy oppløsning Fin fargegjengivelse Magic Filters
Synlig optisk fortegning Ingen zoom på HD-video

Nikon Coolpix S8000

Lynraskt og lekkert

For enkelhets skyld, kunne nikon sagt om S8000. intet ville være mer presist, men det er ikke hele sannheten.

God bildekvalitet Enkel betjening Lynraskt
Den optiske ytelsen Videokvaliteten 210 bilders batteritid

FujiFilm FinePix F80EXR

Enten eller

Dette kameraet er på sitt beste når man halverer antall piksler, men da er det også i toppklasse

Meget god bildekvalitet Valgbar bildedynamikk Lite bildestøy
Optisk fortegning 230 bilders batteritid Lav skuddtakt
forfatter
Av

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.