TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: Referansen

Panasonic Lumix TZ10

I tidligere tester har Panasonics kameraer ofte gjort det skarpt, og dette kameraet skuffer ingen.

Lyd & Bilde mener
+Meget fin bildekvalitet God videokvalitet i HD
-Synlig bildestøy fra 800 ISO Testens dyreste
Spesifikasjoner 12 megapiksler 25–300 mm 12 x zoom Bildestabilisator Ansiktsgjenkjenning 720 HD-video GPS-styrt geotagging 3’’ LCD, 460 000 punkter
Veil. pris 3999

Lumix-kameraets styrke er et skarptegnende zoomobjektiv og utmerket bildeprosesse- ring. Lumix TZ10 bruker Panasonics nye Venus Engine HDII-bildeprosessor, som støtter video opptak i HD-kvalitet. Med innebygget GPS merker det bildene med posisjonen de ble tatt på, og står man i nærheten av Eiffeltårnet, dukker stedsangivelsen opp både på skjermen og i bildefilen. I kameraets database finnes over en halv million slike interessepunkter fra 73 land lagret, og GPS-en er smart nok til å vise deg i klartekst hvor du befinner deg selv om det ikke er lagt inn som interessepunkt. En ny bildestabilisator som er mer effektiv kommer godt med på et objektiv med 12 x zoom som rekker til 300 mm tele. Skuddhastigheten er maksimalt 2,3 bps, som er akseptabelt, men kan man leve med bare 3 Mpix oppløsning, er det mulig å fyre av 10 bps i et kort sekund.

Betjening
Kameraet mangler norsk menyspråk, men man kan velge svensk, dansk eller engelsk. Skjermen er testens beste, den lyseste og mest kontrastrike av dem, selv om oppløsningen ikke er høyest i klassen. Med et tastetrykk på hurtigmeny merket Q. Man kan uansett velge iAuto som gir kameraet kontroll over alt unntatt zoom og utløser, og da velger kameraet selv motivprogrammet som passer best til motivet man peker på. Autofokusen og skuddhastigheten er egnet til å fange bevegelige objekter som ikke beveger seg altfor fort. Videoopptak i enten AVCHD
Lite eller Motion JPEG kan startes og stoppes med en egen knapp på baksiden. Ivrige fotografer kan boltre seg i et rikt utvalg innstillinger, og velge manuell eller halvautomatisk eksponeringskontroll blant mye annet.

Bildekvalitet
Tidligere TZ-modeller fra Panasonic har ofte vært best i test fordi de har hatt bildekvalitet i toppklassen. TZ10 er intet unntak. Kameraet leverer rene bildefiler med god fargemetning så lenge lysfølsomheten ikke overstiger 800 ISO, og den optiske ytelsen er meget god for en 12 x zoom. Selv med synlig tønnefortegning er skarpheten gjennomgående god også i hjørner, og de aller fleste vil få skarpt fokuserte bilder i normalt godt lys. Oppløsningen er i praksis nesten like god som fra Canon-kameraets ekstra 2 megapiksler, men det Leica-merkede objektivet har mye mindre fargebryting. Hvis det hadde vært mulig å selv bestemme graden av støyreduksjon i kameraet, ville det vært mulig å hente enda bedre detaljgjengivelse fra det skarpe objektivet. På høye ISO-verdier faller skarpheten når støyreduksjonen øker. Videoopptakene i HD er på høyde med kvalite- ten fra Canon-kameraet, men ikke Sony-kameraet. Mens oppløsningen rekker i massevis for de fleste, er det mer moskitostøy å spore på TZ10s opptak, og den relativt lave frameraten i kombinasjon med mye filkomprimering, gir lett flimring i bildet under panorering. I tillegg kan man spore rolling shutter på opptakene, som kan gi linjebrytning og bøyde verti- kale linjer under litt for rask panorering.

Også i denne testen:

Sony CyberShot DSC-HX5V

Full pakke

Hvis man legger like mye vekt på video- som stillbildekvaliteten, er Sony-kameraet et spennende valg.

Skarp optikk Lav bildestøy Lynrask
Bildestøy fra 1600 ISO

Canon Powershot SX210 IS

Bred last

Canon-kameraet har ikke bare den bredeste skjermen, det har også rekordstore 14 x zoom kombinert med 14 megapiksler.

Skarpe bilder Oversiktlig betjening Flott fargegjengivelse
Optisk fortegning Optisk fargebrytning Bildestøy på høy ISO

Ricoh CX3

Storebror

Strålende skjerm og betjening. Men bildekvaliteten må være i toppklasse hvis CX3 skal kunne hevde seg.

Bra bildekvaliter Gode innstillingsmuligheter
Synlig bildestøy Optikk fortegning Unøyaktig hvitbalanse

Olympus Mju-9010

Mikro magic

Her er et av de minste kameraene med 10 x zoom. det kom- pakte Olympus-kameraet er likevel ikke ribbet for funksjoner.

Høy oppløsning Fin fargegjengivelse Magic Filters
Synlig optisk fortegning Ingen zoom på HD-video

Nikon Coolpix S8000

Lynraskt og lekkert

For enkelhets skyld, kunne nikon sagt om S8000. intet ville være mer presist, men det er ikke hele sannheten.

God bildekvalitet Enkel betjening Lynraskt
Den optiske ytelsen Videokvaliteten 210 bilders batteritid

FujiFilm FinePix F80EXR

Enten eller

Dette kameraet er på sitt beste når man halverer antall piksler, men da er det også i toppklasse

Meget god bildekvalitet Valgbar bildedynamikk Lite bildestøy
Optisk fortegning 230 bilders batteritid Lav skuddtakt

Legg igjen en kommentar

Marius


Siste artikler: