Sony CyberShot DSC-HX5V

Full pakke

Hvis man legger like mye vekt på video- som stillbildekvaliteten, er Sony-kameraet et spennende valg.

Dette er nemlig det eneste kameraet som gir deg full 1080-linjers HD-oppløsning. De seks andre kameraene stopper på 72 linjer, såkalt HD-ready, Noe som gir merkbart bedre detaljgjengivelse på videoopptak med Sony-kameraet. Dette er også testens raskeste kamera, med 10 bilder i rask rekkefølge kan man virkelig fryse øyeblikket med HX5.

Akkurat som Panasonic-kameraet lagrer også dette kameraet video i AVCHD, som sparer deg for lagringsplass på minnekortet, og her får man også 25 mm vidvinkel, men 10 mot 12 x zoom i favør av Panasonic-kameraet. Når man har akti- vert GPS-funksjonen, lagrer kameraet posisjonen hvor bildene ble tatt, slik at man kan sortere og se dem på kart for eksempel i iPhoto i etterkant.

Betjening
Hvis man vil kan man styre blender og lukkertid manuelt, eller man kan velge overstyrbar pro- gramautomatikk. Nybegynnere vil like iAuto, som i likhet med samme funksjon på andre kameraer med iAuto, velger passende motiv- program, blits, lysfølsomhet med mer, helt automatisk.

Kameraet er slankt og oversiktlig, med en av testens beste og mest lyssterke skjermer. Knapper og ratt ligger hendig til, og man har en egen knapp for start og stopp av videoopptak på baksiden. Sony legger ved en HDMI-adapter med kontakt i full størrelse, slik at man kan bruke den HDMI-kabelen man allerede har. Med optisk bildestabilisator som faktisk fungerer, blir det lettere å få skarpe bilder i lite lys når blitsen ikke strekker til, og autofokusen er den kjappeste i dette selskapet, men i lite lys er ikke autofokusen like kjapp.

Bildekvalitet
Sony-kameret bruker en tilsvarende Exmor R- bildebrikke som testvinneren Sony WX1 fra en tidligere sammenligningstest. Hvilket sørger for høy bildekvalitet i lite lys. Bildene fra kameraet er støyfrie og sylskarpe i godt lys opp til 1600 ISO lysfølsomhet. I lite lys hvor bildene blir mørke, kommer bildestøyen bedre frem på bilder med høy lysfølsomhet, men det er fullt mulig å skrive ut bilder i A3-format likevel, uten å bli plaget av mye bildestøy.

Den optiske ytelsen er meget bra for et kamera med 10 x zoom. Fortegningen er moderat på tele (250 mm), og synlig, men ikke plagsom på vidvinkel (25 mm). Skarpheten er jevnt god i midten på alle brennvidder, og faller først betydelig på 25 mm ved største blenderåpning. Video- kvaliteten er rett og slett best i klassen. Høy bildefrekvens sørger for lite flimring også under panorering, oppløsningen er fremragende og det samme er fargegjengivelsen. Som i likhet med stillbildene er relativt naturlig (for et kompaktka- mera) gjengitt med god kontroll over hvitbalan- sen i bildene.

Også i denne testen:

Referansen

Panasonic Lumix TZ10

I tidligere tester har Panasonics kameraer ofte gjort det skarpt, og dette kameraet skuffer ingen.

Meget fin bildekvalitet God videokvalitet i HD
Synlig bildestøy fra 800 ISO Testens dyreste

Canon Powershot SX210 IS

Bred last

Canon-kameraet har ikke bare den bredeste skjermen, det har også rekordstore 14 x zoom kombinert med 14 megapiksler.

Skarpe bilder Oversiktlig betjening Flott fargegjengivelse
Optisk fortegning Optisk fargebrytning Bildestøy på høy ISO

Ricoh CX3

Storebror

Strålende skjerm og betjening. Men bildekvaliteten må være i toppklasse hvis CX3 skal kunne hevde seg.

Bra bildekvaliter Gode innstillingsmuligheter
Synlig bildestøy Optikk fortegning Unøyaktig hvitbalanse

Olympus Mju-9010

Mikro magic

Her er et av de minste kameraene med 10 x zoom. det kom- pakte Olympus-kameraet er likevel ikke ribbet for funksjoner.

Høy oppløsning Fin fargegjengivelse Magic Filters
Synlig optisk fortegning Ingen zoom på HD-video

Nikon Coolpix S8000

Lynraskt og lekkert

For enkelhets skyld, kunne nikon sagt om S8000. intet ville være mer presist, men det er ikke hele sannheten.

God bildekvalitet Enkel betjening Lynraskt
Den optiske ytelsen Videokvaliteten 210 bilders batteritid

FujiFilm FinePix F80EXR

Enten eller

Dette kameraet er på sitt beste når man halverer antall piksler, men da er det også i toppklasse

Meget god bildekvalitet Valgbar bildedynamikk Lite bildestøy
Optisk fortegning 230 bilders batteritid Lav skuddtakt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.