Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Ricoh CX3

Storebror

Strålende skjerm og betjening. Men bildekvaliteten må være i toppklasse hvis CX3 skal kunne hevde seg.
Lyd & Bilde mener
Bra bildekvaliter Gode innstillingsmuligheter
Synlig bildestøy Optikk fortegning Unøyaktig hvitbalanse
Spesifikasjoner
  • 10 megapiksler
  • 28–300 mm 10,7 x zoom
  • Bildestabilisator
  • ansiktsgjenkjenning
  • 720 HD-video
  • 3’’ LCD, 920 000 punkter

Dette er et av de to største kameraene i testen.  Med drøyt 10 x zoom fra 28mm vidvinkel er det likevel godt egnet til reiser. Batteritiden er dessuten blant de beste i testen. Og sammen med Nikon S8000 er det her du får den høyeste skjermoppløsningen. HD-video er selvsagt på plass, i 720p-kvalitet, og det er lagt inn en HDMI- kontakt i kameraet slik at man kan vise bilder og video på flatskjerm.

Ricoh CX3 har en CMOS-bildebrikke, lik den Sony- kameraet har, som er dobbelt så lysfølsom og derfor skal gi mindre bildestøy enn vanlige CCD-bildebrikker. Her får man også fullautomatikk og automatisk motivvalg for enkelhets skyld. Kameraet kan skyte bildeserier med fem bilder i sekundet, og viderekomne fotografer vil sette pris på omfattende muligheter for tilpasninger av funksjoner i menyene, som for øvrig ikke finnes på norsk.

Betjening
Kameraet føles lett i hånden til å være såpass stort. Knapper og ratt er oversiktlig plassert, og en liten styre- pinne fungerer både som hurtigknapp for de vanligste innstillingene og innstillingsratt. CX3 er et av to kameraer i testen som ikke har en egen start/stopp-knapp for videoopptak. Skjermen er virkelig fenomenalt fin, i tillegg er kameraet raskt i bruk. Autofokusen og zoom- motoren bråker en del, men fungerer ellers upåklagelig. En skuddtakt på opptil 5 bps er bra.

Valg av Dynamic Range (dynamisk omfang) er blant de mange innstillingsmulighetene på CX3. Da kompenserer kameraet for kontrasten i motivet, for å lysneskygger slik at detaljer ikke blir borte. I praksis arter det
seg mer som en overeksponering, hvor man risikerer at lyse deler i bildene brenner ut. Man kan velge DR i fire trinn i tillegg til avslått, og velge selv om kameraet skal prioritere høylys eller skygger når DR er valgt.

Bildekvalitet
Bildene fra Ricoh-kameraet blir flotte i dagslys. Fargene er noe dust gjengitt, med en svakt varm fargetone. Bildene ser dermed litt mer tiltalende ut enn om det motsatte hadde vært tilfelle, nemlig bilder med kjølig fargetone. Det første er langt å foretrekke både til land- skap og portretter. Den fryktede bildestøyen er bedre kontrollert her enn fra tidligere tiders Ricoh-kameraer, men allerede ved 800 ISO er det synlig kornstøy selv i bilder som ikke er forstørret mye.

Annonse

Kameraets optikk tegner skarpt stort sett på alle brennvidder, vel å merke i sentrum. Fortegningen på korteste brennvidde (28 mm) er moderat, og det er relativt lite fargebrytning fra objektivet. Men bildene får ikke den samme skarpheten og detaljoppløsningen som de beste i testen. Kameraets støyreduksjon er delvis skyld i det, men selv med den avslått oppnår ikke objektivet den samme skarpheten som de beste i klassen. Video- opptakene blir gode nok, men kameraets hvitbalanse klarer ikke å låse seg til motivene, og man ser tydelig at automatikken sliter med å holde fargebalansen på opptakene.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Også i denne testen:

Sony CyberShot DSC-HX5V

Full pakke

Hvis man legger like mye vekt på video- som stillbildekvaliteten, er Sony-kameraet et spennende valg.

Skarp optikk Lav bildestøy Lynrask
Bildestøy fra 1600 ISO

Referansen

Panasonic Lumix TZ10

I tidligere tester har Panasonics kameraer ofte gjort det skarpt, og dette kameraet skuffer ingen.

Meget fin bildekvalitet God videokvalitet i HD
Synlig bildestøy fra 800 ISO Testens dyreste

Canon Powershot SX210 IS

Bred last

Canon-kameraet har ikke bare den bredeste skjermen, det har også rekordstore 14 x zoom kombinert med 14 megapiksler.

Skarpe bilder Oversiktlig betjening Flott fargegjengivelse
Optisk fortegning Optisk fargebrytning Bildestøy på høy ISO

Olympus Mju-9010

Mikro magic

Her er et av de minste kameraene med 10 x zoom. det kom- pakte Olympus-kameraet er likevel ikke ribbet for funksjoner.

Høy oppløsning Fin fargegjengivelse Magic Filters
Synlig optisk fortegning Ingen zoom på HD-video

Nikon Coolpix S8000

Lynraskt og lekkert

For enkelhets skyld, kunne nikon sagt om S8000. intet ville være mer presist, men det er ikke hele sannheten.

God bildekvalitet Enkel betjening Lynraskt
Den optiske ytelsen Videokvaliteten 210 bilders batteritid

FujiFilm FinePix F80EXR

Enten eller

Dette kameraet er på sitt beste når man halverer antall piksler, men da er det også i toppklasse

Meget god bildekvalitet Valgbar bildedynamikk Lite bildestøy
Optisk fortegning 230 bilders batteritid Lav skuddtakt
forfatter
Av

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.