Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Olympus Mju-9010

Mikro magic

Her er et av de minste kameraene med 10 x zoom. det kom- pakte Olympus-kameraet er likevel ikke ribbet for funksjoner.
Lyd & Bilde mener
Høy oppløsning Fin fargegjengivelse Magic Filters
Synlig optisk fortegning Ingen zoom på HD-video
Spesifikasjoner
  • 14 megapiksler
  • 28–280 mm 10 x zoom
  • Bildestabilisator
  • Ansiktsgjenkjenning
  • 720 HD-video
  • 2,7’’ LCD, 230 000 punkter

Olympus har ikke bare fått plass til 10 x zoom de har også funnet plass til HD-video og fire kunstfiltre – Magic Filters – som man kan legge på som effekter når man tar bilder. I et kamera som ikke er stort større enn andre kompakter med 5 x zoom. Mju 9010 har også praktiske, bakgrunnsbelyste knapper på baksi- den, og en Beauty-shot-innstilling som gir finere hudtoner med dempede rynker.

De fire såkalte Magic Filters legger på effekter som Pin Hole hvor bildene ser ut som de er tatt gjennom et nøkkelhull. Sketch skaper en skisselignende effekt, mens Fisheye gir en kraftig tønneformet fortegning, og Pop Art skrur opp fargeintensiteten. Med 14 megapiksler har det – sammen med Canon- og Nikon-kameraene – den høyeste oppløsningen i testen, men det har også den minste skjermen med 2,7 tommer. Serieopptak er sterkt begrenset og foretas med sendrektige 0,7 bilder i sekundet. Eller 10 bps hvis man kan leve med 3 mega- piksler oppløsning.

Betjening
Olympus har gitt menyene en overhaling til det bedre. Alle de mest brukte innstillingene legger seg i en verti- kal menylinje med norsk språk til høyre på skjermen, og da har man kjapp tilgang til valg av lysfølsomhet og bildekvalitet for å nevne noen av dem. Velger man iAUTO er det bare valg av blits og selvutløser som er tilgjengelig, da tar kameraet seg av alle andre innstillinger selv og velger automatisk det motivprogrammet som passer motivet best.

En egen knapp på baksiden styrer start og stopp av videoopptak. Olympus har prisverdig nok lagt inn en hjelpemeny, hvor man kan bla gjennom tips til bedre bilder og lære mer om hvordan de forskjellige innstillingene fungerer. Kameraet starter opp kjapt, og auto- fokusen er også kjapp. Det samme er zoomknappen som er plassert på baksiden, og ikke på toppen som er å foretrekke. Resultatet er at det lille kameraet ikke ligger så godt i hånden som det kunne gjort, og at zoomingen foretas altfor hurtig.

Bildekvalitet
Det lille Olympus-kameraet leverer gjennomgående bra bildekvalitet. Objektivet er litt følsomt for strø- lys. Den optiske fortegningen er synlig på nesten alle brennvidder, verre er det at skarpheten i hjørnene særlig på korte brennvidder er dalende. Men oppløs- ningen og den generelle skarpheten i bildene er veldig bra. Lysmåling og hvitbalanse er definitivt godkjent, og kameraets fargebalanse er fullt på høyde med de beste i denne testen.

Annonse

Videoopptak funger også bra på Mju 9010. Men merkelig nok kan man ikke zoome under opptak. Opptak innendørs blir også bra, med lite bildestøy. På stillbilder vil man kunne se kornstøy fra 800 ISO lysfølsom- het, men plagsomt mye er det ikke før ved 1600 ISO, som man bør unngå hvis man skal ha forstørrelser i A4 eller større.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Også i denne testen:

Sony CyberShot DSC-HX5V

Full pakke

Hvis man legger like mye vekt på video- som stillbildekvaliteten, er Sony-kameraet et spennende valg.

Skarp optikk Lav bildestøy Lynrask
Bildestøy fra 1600 ISO

Referansen

Panasonic Lumix TZ10

I tidligere tester har Panasonics kameraer ofte gjort det skarpt, og dette kameraet skuffer ingen.

Meget fin bildekvalitet God videokvalitet i HD
Synlig bildestøy fra 800 ISO Testens dyreste

Canon Powershot SX210 IS

Bred last

Canon-kameraet har ikke bare den bredeste skjermen, det har også rekordstore 14 x zoom kombinert med 14 megapiksler.

Skarpe bilder Oversiktlig betjening Flott fargegjengivelse
Optisk fortegning Optisk fargebrytning Bildestøy på høy ISO

Ricoh CX3

Storebror

Strålende skjerm og betjening. Men bildekvaliteten må være i toppklasse hvis CX3 skal kunne hevde seg.

Bra bildekvaliter Gode innstillingsmuligheter
Synlig bildestøy Optikk fortegning Unøyaktig hvitbalanse

Nikon Coolpix S8000

Lynraskt og lekkert

For enkelhets skyld, kunne nikon sagt om S8000. intet ville være mer presist, men det er ikke hele sannheten.

God bildekvalitet Enkel betjening Lynraskt
Den optiske ytelsen Videokvaliteten 210 bilders batteritid

FujiFilm FinePix F80EXR

Enten eller

Dette kameraet er på sitt beste når man halverer antall piksler, men da er det også i toppklasse

Meget god bildekvalitet Valgbar bildedynamikk Lite bildestøy
Optisk fortegning 230 bilders batteritid Lav skuddtakt
forfatter
Av

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.