Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Oppsummering

Hvilket passer for deg?

Forskjellen i bildekvalitet er ikke så stor som man kunne tro. Å velge blant disse 10, handler om å finne kameraet som best dekker ditt behov.

For folk flest som er vant til et kompaktkamera, er Nikon 1 J1, Olympus PEN E-PL3 og Panasonic Lumix GF3 de beste valgene. Her får man brukervennlige og kompakte kameraer med svært god bildekvalitet, til en konkurransedyktig pris.

Fotografer med større ambisjoner bør lese testen av Sony NEX 5N, Olympus PEN E-P3 og Panasonic Lumix G3. Tre kameraer som i større grad gir fotografen enkel kontroll over verktøyet, og som kombinerer gnistrende bildekvalitet med fremragende ergonomi, for et kompakt systemkamera.

Det lille Pentax Q faller mellom to stoler. På den ene siden har det utskiftbar optikk og stort sett samme funksjonsnivå som de andre i testen, men bildekvaliteten, hastighet og fleksibiliteten er ikke fullt på høyde med de beste i testen. Pentax-kameraet er i større grad en konkurrent til de proffere kompaktkameraene.

Etter denne testen føler vi at Nikon 1 V1, Sony NEX C3 og Olympus PEN E-PM1, ikke helt når opp i teten. Ikke fordi noen av dem er dårlige eller har alvorlige mangler. Nikon-kameraet koster i overkant mener vi, tross integrert LCD-søker, Olympus PM1 overgås av Olympus PL3 som ikke koster mye mer, og Sony C3 stilles fullstendig i skyggen av Sony NEX 5N.

Som er det kameraet i testen som leverer den aller beste bildekvaliteten, og sammen med Olympus PEN E-P3 den beste brukeropplevelsen.

Annonse
Systemvalg
Å velge kamera handler like mye om å velge system. Altså utvalget av tilbehør, blitser og optikk til kameraet. At man kan skaffe utstyret man trenger etter som behovene endrer seg, er en stor fordel når man velger kamerasystem. De fleste kameraene i denne testen, kan benytte annen optikk enn den som er laget spesifikt for kameraet, ved hjelp av en adapter. For eksempel kan Nikons V og J1 bruke annen Nikon-optikk. Sony NEX-kameraer kan bruke Sony og Minolta-optikk for speilreflekser via en adapter.Med Olympus og Panasonics mFT-kameraer, kan man bruke flere hundre objektiver via tilpassede objektivadaptere. Og i tillegg er utvalget av optikk for Olympus og Panasonic i skrivende stund på 21 stykker. Dét er et system det er fristende å satse på, og man vet vil vokse med oppgaven.

 

Også i denne testen:

Nikon 1 J1

Junior

Nikon 1 J1 er en enklere og billigere utgave av Nikon V1, men bildekvaliteten er like god.

God bildekvalitet Lynrask skuddtakt Enkelt å bruke
Treg AF på video Moderat oppløsning Mangler blitssko

Nikon 1 V1

Verdensmester

Nikon kom sent med i klassen for hybridkameraer. V1 eer det mest påkostede og har integrert søker.

God bildekvalitet Lynrask skuddtakt Enkelt å bruke Bra LCD-søker
Treg AF på video Moderat oppløsning Tendens til overeksponering Kun separat blits

Olympus PEN E-PM1

Enkel og grei

PM1 er Olympus minste og enkleste systemkamera. Tross det er det lite å utsette på bildekvaliteten.

God bildekvalitet Optimal fargegjengivelse Integrert bildestabilisator
Liten skjerm Glatt ytre Kun separat blits

Sony NEX 5N

Beste bildekvalitet

Når bildekvaliteten er viktigere enn noe annet, er dette førstevalget.

Best bildekvalitet Vippbar skjerm Gunstig pris
Stort zoomobjektiv Bildestabilisator kun på enkelte objektiver

Pentax Q

Kompakt systemkamera

Man må gni seg i øynene når man ser Pentax Q. Det minste systemkameraet siden Pentax 110 fra 1979.

God oppløsning Fin fargebalanse Brukervennligheten
230 bilders batteritid Støyomfanget på høy ISO Skjermreflekser

Olympus PEN E-PL3

Kompakt kvalitet

Argumentene for speilrefleks sprekker når man får et Olympus PEN E-PL3 i hånden, et kamera som gjør det meste like bra. Om ikke bedre.

Meget god bildekvalitet Lynrask autofokus Vippbar skjerm
Synlig støy på høy ISO Liten skjerm Glatt ytre

Sony NEX C-3

Kompakt kvalitet

Man må kanskje se to ganger på kameraet for å se at det ikke er et kompaktkamera. Er man fremdeles i tvil, er det bare å se på bildekvaliteten.

Meget god bildekvalitet Kompakt og lett Vippbar skjerm
Svak separat blits Kun 720p video

Olympus PEN E-P3

Fremragende fotoverktøy

Med barnesykdommene ute av veien, og lynrask autofokus, fremstår Olympus toppmodell som nesten perfekt.

Meget høy bildekvalitet Lynrask autofokus Høy morofaktor
Synlig JPEG-støy på høy ISO Høy pris

Panasonic Lumix GF3

Kvalitet helt enkelt

Mange trenger ikke knapper og ratt for å ta fine bilder. De trenger bare et kvalitetskamera. Lumix GF3 fyller slik sett de fleste kravene.

Høy bildekvalitet God videokvalitet Enkel betjening
Svak blits Glatt håndgrep Monolyd på video

Panasonic Lumix G3

Foto for folk flest

Hvis man vegrer seg for å kjøpe et systemkamera fordi de er klumpete og for avanserte, kan Panasonic G3 være et smart valg.

Svært høy bildekvalitet Fin fargegjengivelse Oversiktlig betjening
Bare 270 bilder per lading Ingen mikrofoninngang Treg lagring av råfiler
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

5 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.