Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Panasonic Lumix GF3

Kvalitet helt enkelt

Mange trenger ikke knapper og ratt for å ta fine bilder. De trenger bare et kvalitetskamera. Lumix GF3 fyller slik sett de fleste kravene.
Lyd & Bilde mener
Høy bildekvalitet God videokvalitet Enkel betjening
Svak blits Glatt håndgrep Monolyd på video
Spesifikasjoner
  • Type Systemkamera med 1080i HD-video
  • Bildesensor/oppløsning: LMOS/12,1 Mp effektivt, MFT-format
  • Optikk (tilsv. 35 mm format): 14 mm f/2,5 (28 mm)
  • Lagring    SD/SDHC/SDXC-kort
  • Skjerm 7,6 cm pekeskjerm 460k billedpunkter

 

For her er et kamera strippet for alt overflødig. Et knøttlite, slankt og lett kamera med pekeskjerm, full HD-video og bildekvalitet i toppklassen. Høres ut som en vinneroppskrift, men Lumix GF3 er ikke et kamera som passer alle. Først og fremst er dette kameraet for de som ønsker seg speilrefleksens muligheter, men ikke vil forholde seg til funksjoner de ikke kan noe om, kanskje heller ikke vil vite noe om, de vil bare ha mye bedre bildekvalitet enn det gamle kompaktkameraet hadde.

Når selv et Panasonic Lumix G3 virker for stort, er GF3 langt mer fristende. Oppløsningen er riktignok lavere med 12 megapiksler, pekeskjermen kan ikke vris eller vippes, og man går glipp av blitssko. Men i store trekk er funksjonsnivået fra G3 beholdt i det enda mindre GF3. Man ser det bare ikke.

Kameraet etterfølger Lumix GF2, men er enda mindre, likevel har det bedre spesifikasjoner. Som opp til 3,8 bilder per sekund i serieopptak, full 1080i 50fps HD-video, lysfølsomhet fra 160 til 6400 ISO og mer fleksible innstillingsvalg av bildeparametere. Og som på G3, er det også her sju justerbare Photo Styles, hvor man kan velge fargemetning, kontrast og lignende.

Enkelt og kompakt
På baksiden er det bare tre knapper – blitsknappen ikke medregnet – og et innstillingshjul. Resten av kameraets innstillinger gjør man med fingeren på pekeskjermen. Som på det mer påkostede G3, kan man også på GF3 skreddersy skjermmenyen under Q.Menu – hurtigmenyen for de mest brukte innstillingene – og man kan la kameraets smarte – iA og iA+ – eksponeringsautomatikk sørge for at bildene blir teknisk bra. Så er det opp til fotografen å stå for kreativiteten.

Annonse

Et GF3 er spesielt kompakt når det er påmontert en 14 mm f2,5 vidvinkel, som vårt testkamera var (vi testet også med 14-42 mm zoom og 25 mm f1,4), og er ikke mye større enn Panasonics egen proffkompakt – Lumix LX5. Men bildekvaliteten er i en helt annen klasse. GF3 går fint ned i en litt romslig lomme, med 14 mm objektivet påmontert. Da har man et kvalitetsverktøy i lommeformat, som går utenpå alt av kompaktkameraer hva bildekvalitet angår.

Bildekvalitet
Sammenlignet med Lumix G3, er bildekvaliteten fra GF3 faktisk fullt på høyden. Det er marginalt lavere oppløsning fra GF3 i praksis, og bildestøyen som mange er så redd for, er ikke et problem selv på store forstørrelser før man passerer 1600 ISO. Da er både kornstøyen og fargestøyen tydelig, og oppløsningen faller.

Annonse

Med 14 mm f/2.5 objektivet er skarpheten jevnt høy over hele bildeflaten, så lenge man holder seg til blender fire eller mindre (lysåpning). Kameraet ble også testet med 14-42 mm zoomen fra G3, og det nye Leica Summilux 25 mm f/1.4. Fargegjengivelsen på JPEG-filer ga for mettede bildefiler når fargene var stilt til standard. Som på G3 er også GF3 mer fargenøytral på naturlig fargeinnstilling, og også her kan man justere fargemetning, skarphet og kontrast som man selv ønsker. Mulighetene er der selv om antall knapper er på et minimum på GF3.

Videokvaliteten tilsvarer i høy grad kvaliteten vi fikk fra Lumix G3. God skarphet og oppløsning gir meget høy videokvalitet, fokussporingen er kjapp i godt lys, men avhenger av hvor rask autofokusen fungerer med objektivet man har på kameraet.

Konklusjon
Det er ikke mye å sette fingeren på hva bildekvalitet angår. Panasonic Lumix GF3 står ikke noe vesentlig tilbake for det større og dyrere Lumix G3, men det er to forskjellige måter å forholde seg til betjeningen av dem på. Der hvor G3 gir brukeren en kombinasjon av knapper, innstillingsratt og vribar pekeskjerm, er det minimalistiske GF3s funksjoner i all hovedsak å finne på pekeskjermen. For de som oppgraderer fra et kompaktkamera kan det være midt i blinken. Det gjør det nemlig kjempeenkelt å skape fine bilder i langt høyere bildekvalitet enn de er vant til, og det er nok målgruppen til GF3 svært godt fornøyd med.

Også i denne testen:

Nikon 1 J1

Junior

Nikon 1 J1 er en enklere og billigere utgave av Nikon V1, men bildekvaliteten er like god.

God bildekvalitet Lynrask skuddtakt Enkelt å bruke
Treg AF på video Moderat oppløsning Mangler blitssko

Nikon 1 V1

Verdensmester

Nikon kom sent med i klassen for hybridkameraer. V1 eer det mest påkostede og har integrert søker.

God bildekvalitet Lynrask skuddtakt Enkelt å bruke Bra LCD-søker
Treg AF på video Moderat oppløsning Tendens til overeksponering Kun separat blits

Olympus PEN E-PM1

Enkel og grei

PM1 er Olympus minste og enkleste systemkamera. Tross det er det lite å utsette på bildekvaliteten.

God bildekvalitet Optimal fargegjengivelse Integrert bildestabilisator
Liten skjerm Glatt ytre Kun separat blits

Oppsummering

Hvilket passer for deg?

Forskjellen i bildekvalitet er ikke så stor som man kunne tro. Å velge blant disse 10, handler om å finne kameraet som best dekker ditt behov.

Sony NEX 5N

Beste bildekvalitet

Når bildekvaliteten er viktigere enn noe annet, er dette førstevalget.

Best bildekvalitet Vippbar skjerm Gunstig pris
Stort zoomobjektiv Bildestabilisator kun på enkelte objektiver

Pentax Q

Kompakt systemkamera

Man må gni seg i øynene når man ser Pentax Q. Det minste systemkameraet siden Pentax 110 fra 1979.

God oppløsning Fin fargebalanse Brukervennligheten
230 bilders batteritid Støyomfanget på høy ISO Skjermreflekser

Olympus PEN E-PL3

Kompakt kvalitet

Argumentene for speilrefleks sprekker når man får et Olympus PEN E-PL3 i hånden, et kamera som gjør det meste like bra. Om ikke bedre.

Meget god bildekvalitet Lynrask autofokus Vippbar skjerm
Synlig støy på høy ISO Liten skjerm Glatt ytre

Sony NEX C-3

Kompakt kvalitet

Man må kanskje se to ganger på kameraet for å se at det ikke er et kompaktkamera. Er man fremdeles i tvil, er det bare å se på bildekvaliteten.

Meget god bildekvalitet Kompakt og lett Vippbar skjerm
Svak separat blits Kun 720p video

Olympus PEN E-P3

Fremragende fotoverktøy

Med barnesykdommene ute av veien, og lynrask autofokus, fremstår Olympus toppmodell som nesten perfekt.

Meget høy bildekvalitet Lynrask autofokus Høy morofaktor
Synlig JPEG-støy på høy ISO Høy pris

Panasonic Lumix G3

Foto for folk flest

Hvis man vegrer seg for å kjøpe et systemkamera fordi de er klumpete og for avanserte, kan Panasonic G3 være et smart valg.

Svært høy bildekvalitet Fin fargegjengivelse Oversiktlig betjening
Bare 270 bilder per lading Ingen mikrofoninngang Treg lagring av råfiler
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.