: Olympus PEN E-PL2 vs Panasonic Lumix GF2

Det beste av to verdener

Barnesykdommene er fjernet. Bildekvaliteten er bedre enn noensinne, og prisene har falt. Nå er det på tide å vurdere et hybridkamera.
Annonse
Annonse
forfatter

Av gammel vane og kanskje uvitenhet, virker det som folk flest fremdeles foretrekker speilreflekskameraer. Ikke noe galt i det. Skal man ha kjapp fokus, et betjeningsvennlig grep og lykkes med bildene i alle tenkelige situasjoner, er det ikke mye som slår et speilreflekskamera. Men de er store, til dels relativt tunge, og mangler bærbarheten til et kompaktkamera.

Til gjengjeld mangler kompaktkameraene bildekvaliteten til et speilreflekskamera. Særlig i lite lys, hvor de bittesmå bildebrikkene i kompakter fremkaller mye bildestøy. Et spennende alternativ er de såkalte hybridkameraene. Små systemkameraer med utskiftbar optikk og bildekvalitet på linje med et godt speilreflekskamera.
Hybridkameraer er relativt nytt, men på kort tid har Samsung, Sony, Olympus og Panasonic klart å lansere flere modeller av arten. Mens Canon og Nikon holder stødig kurs med speilreflekskameraer.

HD-video og utskiftbar optikk
Begrensningene tidligere versjoner av hybridkameraene hadde, er i ferd med å forsvinne helt. Dagens generasjon har fullt fungerende HD-video og utvalget av optikk er økende. Funksjonsnivået er like høyt som på de fleste speilreflekser, i noen tilfeller høyere, og i motsetning til mange speilreflekskameraer har siste generasjon hybrider kjapp og stillegående autofokus. Også under videoopptak.

Panasonic Lumix GF2
Begge kameraene i denne testen hører til den siste generasjonen speilløse systemkameraer – hybridkameraer. Panasonic Lumix GF2 etterfølger GF1, men i stedet for bare å oppdatere GF1, har de skjelet til Sonys NEX-kameraer, og fjernet de fleste knappene og lagt nesten alle innstillinger i menyer på berøringsskjermen. Som alle Lumix G-modeller, får man bildestabilisator bare på utvalgte objektiver, som har integrert optisk bildestabilisator. GF2 har full 1080 HD-video, og leveres i sett med enten en 14-42 mm zoom, eller som her, en 14 mm (tilsvarende 28 mm vidvinkel). Hvilket gjør kameraet veldig kompakt, og blant de minste speilløse hybridkameraene.

Olympus PEN E-PL2
Olympus nye PEN E-PL2 er ikke mye større, men vårt testkamera er levert med en Olympus 14-42 mm zoom, som er større enn 14 mm-eren GF2 leveres med. Olympus har for øvrig krympet objektivet og spart 25 prosent av volumet til den forrige 14-42 mm zoomen de tidligere leverte med PEN-kameraene. Den nye 14-42 mm mk II har fått stillegående og betydelig kjappere autofokus enn forgjengeren. PEN E-PL2 er basert på forgjengeren E-PL1, men i et nytt design og med flere forbedringer. Som alle Olympus PEN-kameraer, har også E-PL2 integrert bildestabilisator i kameraet, som eliminerer behovet for stabilisator i objektivet.

Annonse

Likt og ulikt
Kameraene er basert på den samme teknikken, men betjening, bildeprosessering og funksjoner skiller dem til dels. Dermed er det ikke opplagt at begge passer de samme brukerne. For ordens skyld, vi byttet objektiver mellom kameraene, slik at vi eliminerte optikkens innflytelse i vurderingen av den tekniske ytelsen til selve kameraet.

Produkter i testen

Oppsummering Panasonic vs Olympus

Test av Olympus PEN E-PL2 vs Panasonic Lumix GF2

Hvilket man skal velge av Panasonic Lumix GF2 og Olympus PEN E-PL2, kommer an på hvilke kvaliteter som er viktigst.

Panasonic Lumix GF2

To skritt frem, ett tilbake

Forbedringene er ikke like synlige som ulempene på Panasonics minste. Men det forhindrer ikke at dette er et strålende kamera.

Høy bildekvalitet, skarp optikk Svært bra HD-video Meget god pekeskjerm Solid kvalitet
Færre funksjoner enn forgjengeren Mangler integrert bildestabilisator 300 bilders batteritid

Olympus PEN E-PL2

Verdig oppfølger

Olympus har løst det største problemet forgjengeren hadde. Og skapt et meget attraktivt kamera som har alt man trenger.

Meget høy bildekvalitet Skarptegnende optikk Stillegående og kjapp fokus
Skjermen er blek i sollys 290 bilders batteritid Middels bra kvalitetsfølelse
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

TCL TS8132 er en rimelig lydplanke med Dolby Atmos, som gjenskapes av diskrete topphøyttalere.
Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Bang & Olufsen Beosound Emerge er et modig brudd med hvordan en multiroms-smarthøyttaler kan se ut – og låte.
Det er ikke tilfeldig at McIntosh C22 ser ut som den er 50 år, det er heller ikke tilfeldig at den spiller så bra som den gjør.
Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.