Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Olympus PEN E-PL2

Verdig oppfølger

Olympus har løst det største problemet forgjengeren hadde. Og skapt et meget attraktivt kamera som har alt man trenger.
Lyd & Bilde mener
Meget høy bildekvalitet Skarptegnende optikk Stillegående og kjapp fokus
Skjermen er blek i sollys 290 bilders batteritid Middels bra kvalitetsfølelse
Spesifikasjoner
  • Type: Hybrid systemkamera
  • Bildesensor/oppløsning:
  • LiveMOS/12,3 Mp effektivt
  • Optikk (tilsv. 35 mm format):
  • 14-42 mm f3,5-5,6 II (28-84mm)
  • Zoom: 3 x
  • Videoformat: 1280 x 720p/30 fps
  • Lagring: SDHC/SDXC–minnekort
  • Skjerm: 3» LCD, 460.000 bildepunkter

Autofokusen har for mange vært akilleshælen på de forrige PEN-modellene. Særlig på videoopptak, hvor den bommer oftere enn den treffer på motivet. Dessuten har autofokusen vært treg, og ikke akkurat stillegående. Alt dette er betydelig forbedret på det nye 14-42 mm zoomobjektivet som følger med nykommeren E-PL2.

Det nye objektivet er ikke bare mindre og lettere enn den forrige 14-42 mm-eren. Det er også fullstendig stille. Autofokusen fungerer kjapt og uten en lyd. Dessuten er den presis i alt unntatt veldig dårlige lysforhold. En vesentlig forbedring altså fra det forrige zoomobjektivet PEN-kameraene ble levert med.

I tillegg roterer ikke fronten på objektivet når det fokuserer. Dermed kan man bruke solblender og de nye vidvinkel- og makro- og fisheye-konverterne som kan monteres foran på den nye zoomen.

Betjening og funksjoner
Men det er flere forbedringer sammenlignet med forgjengeren. Bildebrikken er fremdeles 12,3 megapiksler og støtter 720 HD-video, men skjermen har fått doblet oppløsningen til 460.000 punkter, samtidig som den har vokst fra 2,7 til 3 tommer (7,6 cm). Et nytt kunstfilter kalt dramatisk tone er kommet i tillegg til de fem andre, og den innebyggede blitsen kan brukes som trigger for en trådløs blits. Raskeste lukkertid er 1/4000s, raskeste blitssynkronisering er 1/180s og maksimal lysfølsomhet er til 6400 ISO. Kameraet har fått et mye bedre håndgrep enn noen av de andre PEN-modellene har, og ligger meget godt i hånden. Et innstillingshjul er lagt til på baksiden som gjør betjeningen raskere enn når man må trykke gjentatte ganger for å endre en innstilling. Man må likevel trykke, for å endre for eksempel ISO-verdi, da trykker man OK-knappen i sentrum av innstillingshjulet, klikker på hjulet til ISO-menyen og stiller inn foretrukken IOS-verdi ved å rotere hjulet i ønsket retning.

Kontakten under blitsskoen kobler til den klasseledende separate elektroniske søkeren VF-2 til kameraet. Kontakten benyttes også til separat mikrofon (SEMA-1), den fleksible makrolampen med to LED-lys (MAL-1) eller Bluetooth-senderen ( PP-1) som overfører bilder med redusert oppløsning til for eksempel en mobiltelefon eller laptop.

Bildekvalitet
Olympus har gjort det igjen. De har lenge bevist at de er bedre på JPEG-prosessering (fremkalte bilder) enn mange andre. E-PL2 er intet unntak. Fargegjengivelsen er utpreget nøytral når naturlig fargebalanse er valgt i skjermmenyen. Rødt, grønt og blått sitter med nesten fullstendig perfeksjon, med bare marginale avvik på våre testplansjer. Enten det dreier seg om landskap eller portretter, vil vi hevde at E-PL2 leverer mer naturtro fargebalanse enn alle hybridkameraer vi har testet hittil.

Annonse

Kameraets bildebrikke har et relativt mildt anti-alias-filter – som hindrer moare – og derfor ikke demper detaljer så mye som et kraftig anti-alias-filter gjør. Noe som merkes, særlig når man forstørrer bildefilene kraftig. Detaljer er sylskarpt gjengitt, med tydelig tegning av selv små detaljer i bildene, og skarpheten er svært bra over hele bildeflaten. Det medfølgende, nye objektivet, er meget skarptegnende i store deler av bildeflaten på 28 mm og full lysåpning. Skarpheten blir gradvis bedre i hjørnene når man blender ned, det samme gjør lystapet. Som er synlig på f3.5, men bedres betraktelig fra f4.0. På 28 mm er objektivet på sitt skarpeste fra f4.0 til og med f11. Det samme gjelder fra 50 mm og oppover. Merk at JPEG-filene korrigerer for fortegning, det gjør IKKE råfilene, som  viser betydelig optisk fortegning på vidvinkel. En meget bra prosessorjobb igjen altså.

Bildestøy er først marginalt synlig ved 800 ISO, og med litt mer markert kornstøy ved 1600 ISO. Men det er langt fra plagsomt, først ved 3200 ISO er bildestøyen fremtredende, og det er også fargestøyen. Ved 3200 og 6400 ISO er dessuten oppløsningen og skarpheten i bildene dårligere, det samme gjelder fargemetningen.

Annonse

Kameraet skyter riktignok bare 720 HD-video, men kvaliteten på opptakene er milevis foran et kompaktkamera, og zoomobjektivet er behagelig stille under fokusering. Så lenge man ikke primært er ute etter videokvaliteten, holder kvaliteten fra E-PL2 for de flestes bruk.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Også i denne testen:

Oppsummering Panasonic vs Olympus

Test av Olympus PEN E-PL2 vs Panasonic Lumix GF2

Hvilket man skal velge av Panasonic Lumix GF2 og Olympus PEN E-PL2, kommer an på hvilke kvaliteter som er viktigst.

Panasonic Lumix GF2

To skritt frem, ett tilbake

Forbedringene er ikke like synlige som ulempene på Panasonics minste. Men det forhindrer ikke at dette er et strålende kamera.

Høy bildekvalitet, skarp optikk Svært bra HD-video Meget god pekeskjerm Solid kvalitet
Færre funksjoner enn forgjengeren Mangler integrert bildestabilisator 300 bilders batteritid
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.