TEST: Mobilkamera vs. kompaktkamera – Når bildekvalitet betyr mest
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Mobilkamera vs. kompaktkamera

Når bildekvalitet betyr mest

Den beste bildekvaliteten får man ikke fra mobilen, men fra et kamera.

forfatter
Publisert 03.04.15 - 00:01
Produkter i testen
 • Canon Powershot G7 X
 • Nikon Coolpix A
 • Panasonic Lumix CM1
 • Apple iPhone 6 Plus
 • Mobiltelefonen er rene multiverktøyet. Siden Apple revolusjonerte mobilen med iPhone for åtte år siden, har den erstattet en haug med dingser. MP3-spilleren, radioen, lommeboken og kameraet er bare noe av det vi har fått integrert i smartmobilen. Fantastisk nok fungerer alt sammen, og det er forbløffende med tanke på hvordan vi hadde det før 2007.

  Da tenkte de færreste på at mobilen var egnet til så mye mer enn å ringe med, sende tekstmeldinger og en og annen e-post. Bilder var noe man brukte et eget kamera til.

  I dag er det motsatt.

  Folk flest foretrekker å bruke mobilen til å ta bilder med. Den er alltid i nærheten og klar til å ta blinkskuddet du umiddelbart kan dele på sosiale medier. Det beste kameraet er som kjent det man har med seg.

   

  Enkelt og bekvemt

  Det vises i dagliglivet til de fleste av oss. Siden det er så enkelt å ta bilder og bekvemt å dele dem, dukker de opp over alt på nett. Bildedeling på Facebook, Snapchat, Instagram, 500px og Flickr gjør dem til verdens største fotoalbumer.

  Bare på Flickr – en av de største bildedelingstjenestene på nett, lastes det opp 180.000 bilder. I timen.

  Der dominerer smartmobilen. Det mest brukte kameraet på Flickr er nemlig en iPhone! Faktisk er de fem mest brukte kameraene mobiler.

  Årsaken er at brukerne har endret sitt adferdsmønster radikalt de siste årene, og de digitale kameraenes popularitet har falt. Tross at de leverer overlegent mye bedre bildekvalitet, og nå er trådløse i tillegg, slik at man kan laste opp bilder i bedre kvalitet via mobilen.

   

  Slik gikk det sist gang vi testet kameramobiler.

   

  o-CELL-PHONE-TRAVEL-facebook

   

  Bedre bildekvalitet 

  Men hvor stor er egentlig forskjellen på en god mobil og et kamera? Svaret finner du i vår uhøytidelige test av det beste mobilkameraet, som vi sammenligner med to gode kompaktkameraer, og Panasonics nye kameramobil: Lumix CM1.

  Inntil man klarer å oppheve fysikkens lover, er det ikke mulig å få den samme tekniske bildekvaliteten på en mobil, som på et kamera. De aller fleste smartmobiler har veldig små bildebrikker, hvor fotosensorene sitter så tett, at de ikke blir like lysfølsomme som sensorene på et kamera.

  Et kompaktkamera som Canon Powershot G7 X, har en bildebrikke som er mange ganger større enn den som sitter i en iPhone 6 Plus. Den diagonale avstanden på iPhone-brikken, er 6 mm. På G7 X er den 16 mm. Enda større blir det om man velger et kamera med den mest brukte bildebrikkeformatet: APS-C, som blant andre Nikon bruker på Coolpix A.

  I denne testen sammenligner vi alle tre, og nykommeren Panasonic Lumix CM1. Den første mobiltelefonen med en stor 1-tommers bildebrikke, som er like stor som i Canon-kameraet. Som vi ser av bildene på de neste sidene, betyr størrelsen noe.

  En større bildeflate fanger enkelt sagt mer lys. Det gir bedre bildekvalitet med lavere støy, bedre fargemetning, og skarpere bilder fordi optikken foran kan lages bedre.

  Andre fordeler med et kamera kontra mobiltelefonen, er raskere fokus og skuddtakt, bedre bilder i lite lys, kraftigere blits, overlegen ergonomi og langt bedre funksjonalitet.

  Det beste argumentet for mobilkameraet, er rett og slett at det alltid er med. At man kan leke seg med kreativ bilderedigering i apper, og selvsagt bekvemmeligheten i øyeblikkelig deling av blinkskuddene, er med på å gjøre det mer morsomt å fotografere med mobilen.

   

  Slik velger du riktig kamera

   

  iphone-6-camera

   

  Noen alternativer til bedre mobilbilder

  Hvis man ikke ønsker å dra på et kamera, finnes det alternativer som kan gi bedre mobilbilder:

  Sony QX1 til 3.500 kr, er et kamera med utskiftbar optikk, som du setter fast på baksiden av mobilen. Da kan man lagre bildene fra QX1s AP-C-bildebrikke på mobilen, og dele dem på sosiale medier, Flickr osv. Med utskiftbar optikk kan man bytte objektiv etter behov, og samtidig få mye bedre bilder enn med mobilen.

  Olloclip og lignende som monteres foran kameraet på mobilen, koster noen hundrelapper. Det er små linser som finnes til de mest solgte mobilene, og som gir deg makro, fisheye og telebrennvidder. Men du får ikke bedre bildekvalitet.

  Det får du kanskje i Samsung Galaxy K Zoom, som faktisk er en fullt fungerende Android-mobil til 4.500 kr, med en 10 x optisk zoom. Men dessverre med det samme problemet som nesten alle mobiler har: En veldig liten bildebrikke.

   

  sony_qx1

   

   

  Produkter i testen

  Canon Powershot G7 X

  Proffkvalitet i miniformat

  Canons beste lommekompakt er så bra at få vil trenge noe bedre.

  Strøken bildekvalitet, fortreffelig betjening og praktisk pekeskjerm, gjør Canon-kameraet til et godt kjøp.
  I denne klassen forventer man søker, som ikke finnes. Ikke som tilbehør heller.

  Nikon Coolpix A

  Sylskarpe vidvinkelbilder

  Nikons beste kompaktkamera har falt kraftig i pris, og nå er Coolpix A et av de beste entusiastkompaktene.

  Et av de skarpeste kompaktene i markedet, skuffer ikke med enestående bildekvalitet for pengene.
  Kameraet er ikke veldig raskt, hverken å bruke eller på serieopptak - og null zoom.

  Panasonic Lumix CM1

  Kult og litt sært kamera

  Her er kameraet som gjør mobilen din til et proffkamera.

  Den eneste mobilen vi vet om som kan erstatte et kompaktkamera, leverer høy bildekvalitet og er avansert nok for krevende brukere.
  Veldig dyrt, stort og klumpete. Eldre versjon av Android.

  Apple iPhone 6 Plus

  Verdens mest brukte kamera

  Bildekvaliteten fra iPhone 6 (plus) er slett ikke noe å skamme seg over, men den har klare begrensninger.

  Under gode lydforhold blir bildene både skarpe og fargerike, og autofokusen henger godt med. iPhone 6 er et enkelt og greit kamera, som kan levere bildekvalitet over all forventning.
  Glem zoom og bildekvalitet på høyde med et godt kompaktkamera.
  forfatter

  Lasse Svendsen

  (f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om

  4 Kommentarer
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Det råeste sportskameraet Fujifilm X-H2S er kameraet man skal ha når man trenger skarpe actionbilder.
  Uforskammet lekker kamerablits Ikke la deg lure av 50-tallsdesignet.
  Sony lanserer mikrofon for vlogging Mini-mikrofon for Sony-kameraer.
  Kompakt og lett 24 macro og 15-30mm zoom fra Canon Rimelig optikk for Canons speilløse fullformatkameraer.
  Det lille øyet på himmelen DJIs minste kameradrone er så liten at den kan fly over alt – og fortsatt avansert nok til et profesjonelt resultat.
  Capture One Mobile klar for iPad Nå kan du redigere som en proff på iPad-en.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend