Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Panasonic Lumix CM1

Kult og litt sært kamera

Her er kameraet som gjør mobilen din til et proffkamera.
Lyd & Bilde mener
Den eneste mobilen vi vet om som kan erstatte et kompaktkamera, leverer høy bildekvalitet og er avansert nok for krevende brukere.
Veldig dyrt, stort og klumpete. Eldre versjon av Android.
Spesifikasjoner
  • Type: 20 Mp smartmobil med 1" bildebrikke
  • Optikk: 28mm f2,8
  • Skjerm: 4,7" pekeskjerm, 2 Mp billedpunkter
  • Høydepunkt: Pekeskjerm, Wi-Fi, GPS, 4K-video

Panasonic er ikke akkurat kjent for sine mobiltelefoner. Kameraene derimot, er godt kjent og blant det beste som finnes. Derfor er det med en viss undring vi ønsker Lumix CM1 velkommen. På den ene siden er det en godt spesifisert Android-mobil med en rask firekjerners prosessor. Snur man den, ser CM1 ut som et kompaktkamera.

Testbildet viser svært god detaljgjengivelse, god fargemetning og høy skarphet.

Testbildet viser svært god detaljgjengivelse, god fargemetning og høy skarphet.

I utgangspunktet gjør slike krysninger av teknologi oss naturlig skeptiske. Tidligere forsøk på å smelte en mobil og et kamera sammen, har endt i kameramobiler som hverken er fugl eller fisk. Panasonic akter ikke å gjøre samme tabben. De har valgt en 1-tommers bildebrikke med 20 Mp, og satt et 28mm f2,8 Leica-objektiv foran. Noe som gjør CM1 klumpete og mindre elegant.

Leica-objektivet på Lumix CM1 er på høyde med optikken i Nikon-kameraet, med meget bra skarphet, også ut i kantene.

Leica-objektivet på Lumix CM1 er på høyde med optikken i Nikon-kameraet, med meget bra skarphet, også ut i kantene.

Men i motsetning til mobiltelefoner flest, fungerer kameraet på CM1 akkurat som på et Panasonic kompaktkamera. Det er et vell av innstillinger og justeringsmuligheter. Du kan lagre bilder i råformat, skyte video i ekte 4K-oppløsning (15fps), og bruke ringen rundt objektivet til for eksempel å stille blender, eller digitalzoom (4x).

Annonse
Den høye oppløsningen kombinert med ekstrem skarphet, gir bildene mer dybde og liv enn fra en iPhone, og de fleste andre mobiltelefoner.

Den høye oppløsningen kombinert med ekstrem skarphet, gir bildene mer dybde og liv enn fra en iPhone, og de fleste andre mobiltelefoner.

Bildene blir både skarpere og renere enn bildene fra iPhone 6 Plus. Lumix-kameraet mangler bildestabilisator, men har altså 4K-video som gir en overlegen teknisk videokvalitet. Mye av ytelsen skyldes det skarpe objektivet, som også er rettegnende og har minimalt med vignettering. Det er mindre bildestøy og bedre skarphet og oppløsning enn på iPhone 6 Plus, men objektivet hadde av og til litt skjemmende kromatisk fargebrytning.

Annonse

Også i denne testen:

Canon Powershot G7 X

Proffkvalitet i miniformat

Canons beste lommekompakt er så bra at få vil trenge noe bedre.

Strøken bildekvalitet, fortreffelig betjening og praktisk pekeskjerm, gjør Canon-kameraet til et godt kjøp.
I denne klassen forventer man søker, som ikke finnes. Ikke som tilbehør heller.

Nikon Coolpix A

Sylskarpe vidvinkelbilder

Nikons beste kompaktkamera har falt kraftig i pris, og nå er Coolpix A et av de beste entusiastkompaktene.

Et av de skarpeste kompaktene i markedet, skuffer ikke med enestående bildekvalitet for pengene.
Kameraet er ikke veldig raskt, hverken å bruke eller på serieopptak - og null zoom.

Apple iPhone 6 Plus

Verdens mest brukte kamera

Bildekvaliteten fra iPhone 6 (plus) er slett ikke noe å skamme seg over, men den har klare begrensninger.

Under gode lydforhold blir bildene både skarpe og fargerike, og autofokusen henger godt med. iPhone 6 er et enkelt og greit kamera, som kan levere bildekvalitet over all forventning.
Glem zoom og bildekvalitet på høyde med et godt kompaktkamera.
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.