TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Panasonic Lumix CM1

Kult og litt sært kamera

Her er kameraet som gjør mobilen din til et proffkamera.

forfatter
Publisert 03.04.15 - 00:01
L&B menerskew
pluss Den eneste mobilen vi vet om som kan erstatte et kompaktkamera, leverer høy bildekvalitet og er avansert nok for krevende brukere.
minus Veldig dyrt, stort og klumpete. Eldre versjon av Android.
Veil. pris 8000 Produktside
Spesifikasjoner
  • Type: 20 Mp smartmobil med 1" bildebrikke
  • Optikk: 28mm f2,8
  • Skjerm: 4,7" pekeskjerm, 2 Mp billedpunkter
  • Høydepunkt: Pekeskjerm, Wi-Fi, GPS, 4K-video

Panasonic er ikke akkurat kjent for sine mobiltelefoner. Kameraene derimot, er godt kjent og blant det beste som finnes. Derfor er det med en viss undring vi ønsker Lumix CM1 velkommen. På den ene siden er det en godt spesifisert Android-mobil med en rask firekjerners prosessor. Snur man den, ser CM1 ut som et kompaktkamera.

Testbildet viser svært god detaljgjengivelse, god fargemetning og høy skarphet.
Testbildet viser svært god detaljgjengivelse, god fargemetning og høy skarphet.

I utgangspunktet gjør slike krysninger av teknologi oss naturlig skeptiske. Tidligere forsøk på å smelte en mobil og et kamera sammen, har endt i kameramobiler som hverken er fugl eller fisk. Panasonic akter ikke å gjøre samme tabben. De har valgt en 1-tommers bildebrikke med 20 Mp, og satt et 28mm f2,8 Leica-objektiv foran. Noe som gjør CM1 klumpete og mindre elegant.

Leica-objektivet på Lumix CM1 er på høyde med optikken i Nikon-kameraet, med meget bra skarphet, også ut i kantene.
Leica-objektivet på Lumix CM1 er på høyde med optikken i Nikon-kameraet, med meget bra skarphet, også ut i kantene.

Men i motsetning til mobiltelefoner flest, fungerer kameraet på CM1 akkurat som på et Panasonic kompaktkamera. Det er et vell av innstillinger og justeringsmuligheter. Du kan lagre bilder i råformat, skyte video i ekte 4K-oppløsning (15fps), og bruke ringen rundt objektivet til for eksempel å stille blender, eller digitalzoom (4x).

Den høye oppløsningen kombinert med ekstrem skarphet, gir bildene mer dybde og liv enn fra en iPhone, og de fleste andre mobiltelefoner.
Den høye oppløsningen kombinert med ekstrem skarphet, gir bildene mer dybde og liv enn fra en iPhone, og de fleste andre mobiltelefoner.

Bildene blir både skarpere og renere enn bildene fra iPhone 6 Plus. Lumix-kameraet mangler bildestabilisator, men har altså 4K-video som gir en overlegen teknisk videokvalitet. Mye av ytelsen skyldes det skarpe objektivet, som også er rettegnende og har minimalt med vignettering. Det er mindre bildestøy og bedre skarphet og oppløsning enn på iPhone 6 Plus, men objektivet hadde av og til litt skjemmende kromatisk fargebrytning.

Også i denne testen:

Canon Powershot G7 X

Proffkvalitet i miniformat

Canons beste lommekompakt er så bra at få vil trenge noe bedre.

Strøken bildekvalitet, fortreffelig betjening og praktisk pekeskjerm, gjør Canon-kameraet til et godt kjøp.
I denne klassen forventer man søker, som ikke finnes. Ikke som tilbehør heller.

Nikon Coolpix A

Sylskarpe vidvinkelbilder

Nikons beste kompaktkamera har falt kraftig i pris, og nå er Coolpix A et av de beste entusiastkompaktene.

Et av de skarpeste kompaktene i markedet, skuffer ikke med enestående bildekvalitet for pengene.
Kameraet er ikke veldig raskt, hverken å bruke eller på serieopptak - og null zoom.

Apple iPhone 6 Plus

Verdens mest brukte kamera

Bildekvaliteten fra iPhone 6 (plus) er slett ikke noe å skamme seg over, men den har klare begrensninger.

Under gode lydforhold blir bildene både skarpe og fargerike, og autofokusen henger godt med. iPhone 6 er et enkelt og greit kamera, som kan levere bildekvalitet over all forventning.
Glem zoom og bildekvalitet på høyde med et godt kompaktkamera.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
lbpluss
Ta opp god lyd i marka DJI Mic lover kabelfri studiolyd i knapphulsmikrofoner.
lbpluss
En helt spesiell zoom Sonys nye normalzoom er uvanlig.
lbpluss
Råeste zoomen vi har sett 10x ultra-telezoom for fullformat.
lbpluss
Lumix S5II og S5IIX: Kompakte fullformatkameraer vi sikler etter Panasonics kompakte fullformatkamera Lumix S5II kan endelig filme med fasebasert autofokus. S5IIX gir ytterligere heftige videofunksjoner.
Følg Lyd & Bilde