Search
Generic filters

: 8 vanntette kameraer

De tøffeste kameraene til eventyrferien

Her er kameraene som tåler sanden på stranden, snøen i skibakken, vannet i poolen og støtene når man mister de i bakken.

Moderne elektronikk kan kjøre fantastiske saker, men spesielt motstandsdyktige er ikke våre kjære leketøy. Hvem har ikke hørt om kompiser som har mistet mobilen i toalettet, fått sand i musikkspilleren eller mistet kameraet slik at det sprakk? Men det er jo ikke morsomt å måtte la kameraet være igjen hjemme bare for at man skal ut på litt eventyr? Det er jo da man virkelig vil dokumentere det som skjer.

Heldigvis har de tøffe eventyrkameraene kommet sterkt de siste årene. De tåler ikke bare minusgrader og flere meter under vann, men også å mistes i bakken! Noen kan man til og med tråkke på uten at de går i stykker. Altså er de helt utmerkede for surfere, mountainbike syklister og fjellklatrere. Men man må kanskje ikke drive med ekstremsport for å sette pris på holdbarheten. De fungerer like bra om vinteren da de ikke klager over at de har fått litt snø på seg. Dessuten er de utmerkede å ta med seg på stranden da de både tåler sand og at man tar de med på svømmeturen.

Derimot skal man ikke blir lurt til å tro at man kan dykke ned til havets bunn og komme tilbake med fantastiske bilder bare for at de tåler dypet. Forholdene for å ta bilder under vann er nemlig ekstremt vanskelige. Ikke nok med at fargene blir merkelige da lyset filtreres av vannet, det brytes også annerledes, noe kameraet må kompensere for. Men fremfor alt blir det veldig mørkt så snart man kommer ned et stykke. Og ikke hjelper det å benytte blitsen heller, for da får man bare et bilde av alle de små partiklene i vannet. Vil man gjøre noe slikt må man skaffe seg proffutstyr. Men for å snorkle eller ta kule bilder i poolen fungerer de utmerket. For ikke å snakke om at man ikke trenger å få panikk om man mister kameraet i vannet fra bryggen. Det er bare å dykke og hente det opp.

Testkriterier
Vi benyttet produsentene nyeste motstandsdyktige kameraer hvor kravene var at de skulle kunne klare flere meter under vann og å bli mistet fra normal høyde. Kameraene ble først testet i studiomiljø under dagslyslampe hvor vi tok bilder for å kontrollere fargegjengivelsen, samt gråkart for å sjekke hvitbalansen. Vi tok også bilder av prøvekart som avslører forvrengninger og uskarphet. Deretter gikk vi ut i virkeligheten og sjekket hvor kjapt de kom i gang, hvordan de klarte å fokusere og hvordan de behersket blendende lys og dype skygger. Her noterte vi også hvor lette de var å bruke. Til slutt tok vi bilder en halv meter under vann. Alle bildene ble så studert på en kalibrert skjerm og fikk poeng. I kvalitetsinntrykket tok vi også hensyn til hvor pålitelig vi anså konstruksjonen av de vanntette lukene for batteri og minnekort. Etter en helhetsbedømming hvor vi også tok hensyn til prisen satte vi totalkarakter.

Finesserik vinner

Et allerede bra kamera har blitt enda bedre og fått nye praktiske finesser.

Lyd & Bilde mener

Wi-fi og smartmobil-app Bra bildekvalitet Meget robust Bedre motstandsdyktighet
Dyrt
 • Oppløsning 16,1 Mp CMOS
 • Optikk: 4,6x (28-128mm) f3.3-5.9
 • Video: 1080p, 50 bps
 • Skjerm: 3,0” 0,46 Mp LCD
 • Finesser: GPS, wi-fi, NFC, 3D
 • Vanntett: 13 m
 • Støtsikker: 2 m
 • Temperatur: - 10 grader
 • Batteri: 370 bilder
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 4000 kr

Panasonic har ikke lent seg tilbake bare for at den forrige modellen vant vår test. Det nye FT5 har høyere oppløsing, videoer som flyter bedre, større og mer høyoppløst skjerm, bedre vannmotstand og har dessuten fått finesser som NFC og wi-fil. Det kan derfor enkelt pares sammen med en smartmobil som kan fjernstyre kameraet. Fantastisk kult og praktisk! Dessuten har det kompass, høydemåler og barometer samt at det tåler trykk på opp til 100 kg. FT5 fås i svart, blått eller oransje.

Baksiden er lik seg foruten den større skjermen, en ny wi-fi-knapp samt et bedre zoomkontroller. Knappene sitter bra til og er lette å finne med fingeren. Hurtigmenyen gjør det enkelt å komme til de vanligste innstillingene. Det finnes flere motivprogram enn man trenger, og hurtigvalg for sport ,snø, strand og vann. Det intelligente motivprogrammet funker bra, men hvis man vil stille inn selv finnes det ikke bare programautomatikk, men for en gangs skyld også et helt manuelt program.

Bildekvaliteten i FT-serien har alltid vært bra og FT5 er intet unntak. Den eneste anmerkningen er en viss forvrengning i vidvinkel. Eller tar det ytterst skarpe bilder gjennom hele zoomomfanget. Vi har ingen anmerkinger på fargegjengivelsen, og man må være kritisk om man skal finne noen fargeskygger. I svak belysning kan man sant nok finne en viss støy, men det er monikromt slik at det ikke ødelegger inntrykket. Både farger og skarphet blir så bra som det kan bli i denne klassen.

Konklusjon
Panasonic har dominert våre tester av robuste kameraer og FT5 er intet unntak. Til forskjell fra forrige modell er nyhetene nå påtagelige og interessante. Høyere oppløsning, bedre skjerm, bedre motstand og fremfor alt wi-fi. Det å kunne ta bilder fra smartmobilen er både hyggelig og praktisk. Dessuten er håndteringen enkel og bildekvaliteten best i testen. Det kan ikke bli noe annet enn en ytterligere seier. Det koster litt mer enn de andre, men det er det verdt.

Et stort miss

Sony skrur opp alle spesifikasjonene, men glemmer at det skal funke under vann også.

Lyd & Bilde mener

Lite og smidig Utmerket skjerm Blitt bedre i svakt lys
Pekeskjerm fungerer ikke under vann Problemer med optikken
 • Oppløsning 18,2 Mp CMOS
 • Optikk: 5x (26-130mm) f3.5-4.8
 • Video: 1080i, 50 bps
 • Skjerm: 3,3” 1,2 Mp OLED
 • Finesser: Pekeskjerm
 • Vanntett: 10 m
 • Støtsikker: 1,5 m
 • Temperatur: - 10 grader
 • Batteri: 250 bilder
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 2700 kr

Verdens tynneste robuste kamera kaller Sony TX30, og visst er det imponerende tynt, men de øvrige målene er faktisk ikke så himmelsk mye mindre enn for Panasonic FT25. Det meste har blitt oppgradert siden siste årets TX20. Det har høyere oppløsning, mer zoom, større og mer høyoppløst skjerm og fremfor alt tåler det dobbelt så dypt vann. Luken virker til å ha bra vanntetting, men den lille knappen er vanskelig komme til og savner sperre. TX30 fås i oransje, svart eller blått.

Linsen beskyttes av en stor luke som også slår på kameraet når den foldes bort. Man bør imidlertid være forsiktig slik at det ikke fester seg sand eller er vann igjen bak. De fysiske knappene er ok, men få, da det meste utføres fra pekeskjermen. Det er også kameraets akilleshæl da menyene kan aktiveres av vannsprut, og pekeskjermen ikke fungerer i det hele tatt under vann. På landjorden er det imidlertid praktisk med pekeskjerm selv om det er litt irriterende å bla i store menyer som det ikke er plass til på skjermen.

Den tynne utførelsen innebærer selvfølgelig kompromisser med optikken, og det merker man fremfor alt i vidvinkel hvor man får forstyrrende forvrengninger. Den nye optikken gir sant nok bedre zoomomfang, men man får også dårligere skarphet enn med TX20. Derimot fikk vi bedre resultat i dårlig lys med mindre utflytende detaljer til tross for at støyen var holdes på et bra nivå. Åpenbarlig bedre bildebehandling. Ellers er hvitbalansen bra, og i bra forhold blir resultatet riktig tiltalende.

Konklusjon
Er man klumsete og ødelegger feriekameraer på løpende bånd kan TX30 være et utmerket valg. Det spiller ingen rolle om det faller ut av lommen fra sykkelen eller om man mister det i poolen. Dessuten glir det lett ned i bukselommen, og bildene man skyter blir for det meste riktig bra. Men skal man ut og snorkle blir man mest irritert ettersom pekeskjermen ikke fungerer under vann. Det er et skikkelig tramp i klaveret for et kamera som tåler å bli dykket med.

Mørkredd dykker

Brukervennlig dykkerkamera som dessverre ikke tar bra bilder under slike forhold.

Lyd & Bilde mener

Velbygd Bra vannmotstand Lett å komme til innstillinger
Uskarphet Dårlig i svakt lys Glatt grep
 • Oppløsning 16 Mp CCD
 • Optikk: 4x (25-100mm) f3.9-5.7
 • Video: 720p, 25 bps
 • Skjerm: 2,7” 0,23 Mp LCD
 • Finesser: Time laps
 • Vanntett: 7 m
 • Støtsikker: 1,5 m
 • Temperatur: -10 grader
 • Batteri: 250 bilder
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 2000 kr

Av de billigste kameraene er det Panasonics som virker mest tillitvekkende tross det relativt vevre formatet. Det er ikke mye plast og det føles helt enkelt solid. Derimot er det på bekostning av bekvemmeligheten, da det ikke finnes noe bra grep eller sklibeskyttelse for fingrene. Når det er vått mister man det lett, og den beskyttende luken er litt vanskelig å få opp. Sammenlignet med forrige års FT20 tåler dette ytterligere 2 meters dyp, noe som ikke er ille i denne prisklassen. FT25 finnes i svart eller hvit utførelse.

Knappene sitter godt plassert, men de er relativt små og fremfor alt er flere forsenket. Det gjør det vanskelig å trykke de ned med stivfrosne finger om vinteren. Takket være programknappen og hurtigmenyknappen er det enkelt å komme til innstillingene. Det finnes hurtigvalg for sport, snø, strand, under vann og panorama samt ytterligere 13 motivprogrammer i en undermeny. En halvautomatisk innstilling med kontroll av hvitbalanse og ISO finnes også, men ellers er det intelligent motivprogram som gjelder.

Dessverre virker det som det meste av budsjettet har blitt brukt på skallet, da bildekvaliteten ikke er mye å rope hurra over. I svak belysning tok det de dårligste bildene av alle, noe som er et problem da mangel på lys er det som er karakteristisk for undervannsfotografering. Fargegjengivelsen er i blekeste laget, og bildegeometrien under middels. Dessuten var det problem med kromatisk aberrasjon, en fargeskygge ved skarpe kontraster. Men fremfor alt varierer skarpheten betydelig og det er et ekstra tydelig på nærbilder.

Konklusjon
Vil man ha et lite, smidig og robust kamera og at prisen er veldig viktig, kan FT25 passe. Det er ikke noe problem å miste det fra båten og fiske det opp uten at det går i stykker. Det kan hende ettersom metallskallet blir glatt når det er fuktig. Det har bra automatiske funksjoner og det er lett å komme til innstillingene. Men dessverre tar det ikke spesielt bra bilder, spesielt ikke i svakt lys. Dermed er det direkte upassende for undervannsfotografering, og da faller jo litt av vitsen bort med et vanntett kamera.

Pentax WG-3 GPS
Meget bra beskyttelse samt praktiske og kule funksjoner gjør WG-3 til et forlokkende valg.
Olympus Stylus TG-830
Flere finesser og bedre håndtering veier opp at bildekvaliteten har blitt et knepp dårligere.
FujiFilm Finepix XP60
Et billig og relativt robust kamera med bra prestasjon, men ikke så bra bildekvalitet.
Olympus Stylus TG-630
En litt upraktisk kamera med middelmådig bildekvalitet og hvor prisen er den store fordelen.
14 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  På jakt etter en storskjerm til fornuftig pris? Da kommer Sony XH8096 akkurat som bestilt.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er mye fetere!
  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
  Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  Sony Xperia 1 II (kamera)

  Veil.pris 12000 ,- Skyt som om det var et systemkamera Sjekk beste pris

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Veil.pris 14500 ,- Samsung forsøker å gjøre alt for mye og mister fokus Sjekk beste pris

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Veil.pris 11000 ,- Sterkt opprykk for OnePlus kamera Sjekk beste pris

  Huawei P40 Pro+ (kamera)

  Veil.pris 14000 ,- Huawei først med 10x zoom i mobilen Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.