Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

8 vanntette kameraer

De tøffeste kameraene til eventyrferien

Her er kameraene som tåler sanden på stranden, snøen i skibakken, vannet i poolen og støtene når man mister de i bakken.

Moderne elektronikk kan kjøre fantastiske saker, men spesielt motstandsdyktige er ikke våre kjære leketøy. Hvem har ikke hørt om kompiser som har mistet mobilen i toalettet, fått sand i musikkspilleren eller mistet kameraet slik at det sprakk? Men det er jo ikke morsomt å måtte la kameraet være igjen hjemme bare for at man skal ut på litt eventyr? Det er jo da man virkelig vil dokumentere det som skjer.

Heldigvis har de tøffe eventyrkameraene kommet sterkt de siste årene. De tåler ikke bare minusgrader og flere meter under vann, men også å mistes i bakken! Noen kan man til og med tråkke på uten at de går i stykker. Altså er de helt utmerkede for surfere, mountainbike syklister og fjellklatrere. Men man må kanskje ikke drive med ekstremsport for å sette pris på holdbarheten. De fungerer like bra om vinteren da de ikke klager over at de har fått litt snø på seg. Dessuten er de utmerkede å ta med seg på stranden da de både tåler sand og at man tar de med på svømmeturen.

Derimot skal man ikke blir lurt til å tro at man kan dykke ned til havets bunn og komme tilbake med fantastiske bilder bare for at de tåler dypet. Forholdene for å ta bilder under vann er nemlig ekstremt vanskelige. Ikke nok med at fargene blir merkelige da lyset filtreres av vannet, det brytes også annerledes, noe kameraet må kompensere for. Men fremfor alt blir det veldig mørkt så snart man kommer ned et stykke. Og ikke hjelper det å benytte blitsen heller, for da får man bare et bilde av alle de små partiklene i vannet. Vil man gjøre noe slikt må man skaffe seg proffutstyr. Men for å snorkle eller ta kule bilder i poolen fungerer de utmerket. For ikke å snakke om at man ikke trenger å få panikk om man mister kameraet i vannet fra bryggen. Det er bare å dykke og hente det opp.

Testkriterier
Vi benyttet produsentene nyeste motstandsdyktige kameraer hvor kravene var at de skulle kunne klare flere meter under vann og å bli mistet fra normal høyde. Kameraene ble først testet i studiomiljø under dagslyslampe hvor vi tok bilder for å kontrollere fargegjengivelsen, samt gråkart for å sjekke hvitbalansen. Vi tok også bilder av prøvekart som avslører forvrengninger og uskarphet. Deretter gikk vi ut i virkeligheten og sjekket hvor kjapt de kom i gang, hvordan de klarte å fokusere og hvordan de behersket blendende lys og dype skygger. Her noterte vi også hvor lette de var å bruke. Til slutt tok vi bilder en halv meter under vann. Alle bildene ble så studert på en kalibrert skjerm og fikk poeng. I kvalitetsinntrykket tok vi også hensyn til hvor pålitelig vi anså konstruksjonen av de vanntette lukene for batteri og minnekort. Etter en helhetsbedømming hvor vi også tok hensyn til prisen satte vi totalkarakter.

Produkter i testen

Panasonic Lumix FT5

Finesserik vinner

Et allerede bra kamera har blitt enda bedre og fått nye praktiske finesser.

Wi-fi og smartmobil-app Bra bildekvalitet Meget robust Bedre motstandsdyktighet
Dyrt

Pentax WG-3 GPS

Trådløs tøffing

Meget bra beskyttelse samt praktiske og kule funksjoner gjør WG-3 til et forlokkende valg.

Meget robust Bra bildekvalitet GPS og trådløs lading
Liten zoom Langsom zoom

Sony Cybershot DSC-TX30

Et stort miss

Sony skrur opp alle spesifikasjonene, men glemmer at det skal funke under vann også.

Lite og smidig Utmerket skjerm Blitt bedre i svakt lys
Pekeskjerm fungerer ikke under vann Problemer med optikken

Olympus Stylus TG-830

Brukervennlig kompromiss

Flere finesser og bedre håndtering veier opp at bildekvaliteten har blitt et knepp dårligere.

Lett å bruke GPS Bra bildekvalitet
Bildekvalitet i svakt lys

Panasonic Lumix FT25

Mørkredd dykker

Brukervennlig dykkerkamera som dessverre ikke tar bra bilder under slike forhold.

Velbygd Bra vannmotstand Lett å komme til innstillinger
Uskarphet Dårlig i svakt lys Glatt grep

FujiFilm Finepix XP60

Kjapt og stabilt

Et billig og relativt robust kamera med bra prestasjon, men ikke så bra bildekvalitet.

Enkelt å ta bildeserier Billig
Dårlig batteri Ingen hurtigvalg Middelmådig bildekvalitet

Olympus Stylus TG-630

kjapt og billig

En litt upraktisk kamera med middelmådig bildekvalitet og hvor prisen er den store fordelen.

Kjapp autofokus Bra luker Billig
Dårlig skjerm Uskarpe bilder Upraktisk håndtering
forfatter

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

14 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.