Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Panasonic Lumix FT25

Mørkredd dykker

Brukervennlig dykkerkamera som dessverre ikke tar bra bilder under slike forhold.
Lyd & Bilde mener
Velbygd Bra vannmotstand Lett å komme til innstillinger
Uskarphet Dårlig i svakt lys Glatt grep
Spesifikasjoner
  • Oppløsning 16 Mp CCD
  • Optikk: 4x (25-100mm) f3.9-5.7
  • Video: 720p, 25 bps
  • Skjerm: 2,7” 0,23 Mp LCD
  • Finesser: Time laps
  • Vanntett: 7 m
  • Støtsikker: 1,5 m
  • Temperatur: -10 grader
  • Batteri: 250 bilder

Av de billigste kameraene er det Panasonics som virker mest tillitvekkende tross det relativt vevre formatet. Det er ikke mye plast og det føles helt enkelt solid. Derimot er det på bekostning av bekvemmeligheten, da det ikke finnes noe bra grep eller sklibeskyttelse for fingrene. Når det er vått mister man det lett, og den beskyttende luken er litt vanskelig å få opp. Sammenlignet med forrige års FT20 tåler dette ytterligere 2 meters dyp, noe som ikke er ille i denne prisklassen. FT25 finnes i svart eller hvit utførelse.

Knappene sitter godt plassert, men de er relativt små og fremfor alt er flere forsenket. Det gjør det vanskelig å trykke de ned med stivfrosne finger om vinteren. Takket være programknappen og hurtigmenyknappen er det enkelt å komme til innstillingene. Det finnes hurtigvalg for sport, snø, strand, under vann og panorama samt ytterligere 13 motivprogrammer i en undermeny. En halvautomatisk innstilling med kontroll av hvitbalanse og ISO finnes også, men ellers er det intelligent motivprogram som gjelder.

Dessverre virker det som det meste av budsjettet har blitt brukt på skallet, da bildekvaliteten ikke er mye å rope hurra over. I svak belysning tok det de dårligste bildene av alle, noe som er et problem da mangel på lys er det som er karakteristisk for undervannsfotografering. Fargegjengivelsen er i blekeste laget, og bildegeometrien under middels. Dessuten var det problem med kromatisk aberrasjon, en fargeskygge ved skarpe kontraster. Men fremfor alt varierer skarpheten betydelig og det er et ekstra tydelig på nærbilder.

Konklusjon
Vil man ha et lite, smidig og robust kamera og at prisen er veldig viktig, kan FT25 passe. Det er ikke noe problem å miste det fra båten og fiske det opp uten at det går i stykker. Det kan hende ettersom metallskallet blir glatt når det er fuktig. Det har bra automatiske funksjoner og det er lett å komme til innstillingene. Men dessverre tar det ikke spesielt bra bilder, spesielt ikke i svakt lys. Dermed er det direkte upassende for undervannsfotografering, og da faller jo litt av vitsen bort med et vanntett kamera.

Også i denne testen:

Panasonic Lumix FT5

Finesserik vinner

Et allerede bra kamera har blitt enda bedre og fått nye praktiske finesser.

Wi-fi og smartmobil-app Bra bildekvalitet Meget robust Bedre motstandsdyktighet
Dyrt

Pentax WG-3 GPS

Trådløs tøffing

Meget bra beskyttelse samt praktiske og kule funksjoner gjør WG-3 til et forlokkende valg.

Meget robust Bra bildekvalitet GPS og trådløs lading
Liten zoom Langsom zoom

Sony Cybershot DSC-TX30

Et stort miss

Sony skrur opp alle spesifikasjonene, men glemmer at det skal funke under vann også.

Lite og smidig Utmerket skjerm Blitt bedre i svakt lys
Pekeskjerm fungerer ikke under vann Problemer med optikken

Olympus Stylus TG-830

Brukervennlig kompromiss

Flere finesser og bedre håndtering veier opp at bildekvaliteten har blitt et knepp dårligere.

Lett å bruke GPS Bra bildekvalitet
Bildekvalitet i svakt lys

FujiFilm Finepix XP60

Kjapt og stabilt

Et billig og relativt robust kamera med bra prestasjon, men ikke så bra bildekvalitet.

Enkelt å ta bildeserier Billig
Dårlig batteri Ingen hurtigvalg Middelmådig bildekvalitet

Olympus Stylus TG-630

kjapt og billig

En litt upraktisk kamera med middelmådig bildekvalitet og hvor prisen er den store fordelen.

Kjapp autofokus Bra luker Billig
Dårlig skjerm Uskarpe bilder Upraktisk håndtering
forfatter

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.