Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Asus ROG Zephyrus GX501VI-GZ021T

Kraft uten kompromiss

Asus Zephyrus er både en elegant skjønnhet og et hemningsløst udyr.

Skrevet av / 03.11.17 - 09:19
Asus ROG Zephyrus GX501VI-GZ021T
John Hvidlykke

Asus er en av de største og flittigste leverandørene av maskiner til spill. Vi har testet mange av dem, og de har ofte imponert med både sin ytelse og størrelse.

På grunn av oppbygningen blir gaming-laptoper oftest svært store. Moderne grafikkprosessorer slipper ut hundrevis av watt i form av varme. Og når maskinene samtidig skal ha de raskest mulige prosessorene, kreves det skikkelig med kjøling. Noe som harmonerer dårlig med kompakte kabinetter.

Asus Zephyrus er slank som en (tykk) ultrabook. Og lett nok til å kunne tas med i vesken. (Foto: Asus)

 

Asus ROG Zephyrus (med etternavnet GX501V) er derfor litt av et uvanlig syn. Med en tykkelse under 2 cm og 15’’ skjermformat faller den innenfor ultrabook-formatet. Og vekten på drøye to kilo betyr at den er lett å ha med i vesken. Også til daglig pendling til og fra jobben eller studier.

Ulv i fåreklær
Da dette dreier seg om en gamingmaskin, er kabinettet selvfølgelig kullsort. Men Zephyrus-en er likevel litt mer sivilisert å se på, enn de fleste av konkurrentene, som skiller seg designmessig ut med skarpe kanter og signalrøde besetninger. Med rene linjer og børstet metallfinish er den diskré nok til å bli med på møter. Kun teksten ‘’Republic Of Gamers’’ under skjermen antyder skjulte krefter. Om ønskelig kan Zephyrus imidlertid også slå seg løs med RGB-lys i taster og logo.

Tross de beskjedne ytre målene har de likevel klart å kile inn et GeForce GTX 1080-grafikkort. Vi snakker om seriøs grafikkytelse i toppklasse. Resten av spesifikasjonene matcher: 2,8 GHz Intel Core i7-7700HQ, 16 GB RAM og 6 GB grafikkminne. Og selvfølgelig en lynrask SSD lagring på 512 GB. Skjermen er bare i Full HD-oppløsning, men til gjengjeld lynrask: 120 Hz.

Designen er avdempet nok til, at Zephyrus kan passere som “civil” laptop. (Foto: Asus)

Kjølingen bestemmer designen
Asus ROG Zephyrus skiller seg ut fra de fleste andre laptoper ved å ha tastaturet langs forkanten av kabinettet. Trackpoint-feltet er plassert nede i høyre hjørne av kabinettet. Det er en plassering jeg nesten ikke har sett maken til på over 10 år (med unntak av MSi GT80 Titan). Trackpaden dublerer som numerisk tastatur. Fikst!

Man kan argumentere for at det ville ha vært mer ergonomisk å trekke tastene opp mot skjermen for å få håndleddsstøtte. Men det er en mening med designen: nemlig kjøling, og her har Asus fått til noe av et Columbi egg. Tastenes plassering gir plass til kjølesystemet i den øverste delen av kabinettet.

En annen finesse er at bunnplaten vippes noen millimeter ut fra kabinettet når man åpner lokket – og dermed skaper fritt luftinntak til kabinettet. For å sikre at ingen overser denne smarte detaljen, stråler rødt lys ut gjennom luftespalten.

Når lokket åpnes, senkes bunnplaten noen millimeter for å gi fri passasje for luften. Genialt! (Foto: Asus)

 

Den manglende håndleddsstøtten tas vare på av en medfølgende støttepute i skumgummi. Det virker, men er mest beregnet for hjemmebruk.

(Foto: Asus)

En stille vestavind
Asus ROG Zephyrus er oppkalt etter vestavindens gud i den greske mytologien. Vestavinden er den mildeste av de fire, og det holder stikk. Noen gaming-laptoper har så støyende vifter, at støydempende hodetelefoner er en nødvendighet. Men ikke her. Selv når det går som hardest for seg, er viftestøyen bare en dempet susing. Det er imponerende fra en så kompakt maskin!

Det er omtrent et utvalg av inn- og utganger som man kan forvente på en moderne spillebærbar: fire USB 3.1-porter og en USB-C-port med støtte for Thunderbolt. Optisk leser og kortleser må man se langt etter. I dag skjer den slags via nettet. Det er ikke en separat ethernet-kontakt, men det følger med en USB-adapter til formålet. Det er ok. Til gjengjeld undres vi over at det på en så rask spillmaskin ikke er en DisplayPort-utgang. Her må man nøye seg med HDMI.

Som en ekstra luksus følger det med en mus i pakken, kalt ROG Strix Impact. En ganske kapabel spillmus med opp til 5000 dpi oppløsning. Men ikke helt i den samme ultimative klassen som selve maskinen.

Som ekstra luksus følger det med en mus i pakken, kalt ROG Strix Impact. En ganske kapabel spillmus med opp til 5000 dpi oppløsning. (Foto: Asus)

Benchmark
Vi har testet flere kompakte gamingmaskiner tidligere, og bærbarheten har vanligvis hatt sin pris i form av lavere ytelse. Det er ikke tilfellet her!

For å begynne med den vanskeligste utfordringen gjennomføres 3DMark Time Spy-grafikktesten med et flott resultat på 5474. Det plasserer den på vår topp tre for grafisk muskelkraft noensinne. Bare slått av Asus sin egen ROG G701 VIK samt Acer Predator 17X GX 792. Og de er begge dobbelt så store og tunge.

I prosessortesten GeekBench er Zephyrus også blant de raskeste til dags dato. 16 652 (multi-core) og 3522 (single-core) viser at vi har med en i7 av nyeste generasjon å gjøre. Samme historie bekreftes av renderingstesten CineBench: 718 cb er i toppklasse. Dette er en maskin som er topptunet til grafikk. Enten det gjelder 3D-spill eller bilde- og videoredigering.

Batteritesten er det eneste punktet som tar glorien vekk fra Zephyrus. Og det er som forventet. Maskinen er lett, og skal du gjøre annet enn lettere nettsurfing og kontorarbeid, må du ha med strømadapteren. Og den er stor og tung.

Konklusjon
Asus ROG Zephyrus er en gamingmaskin som i kraft av sin størrelse og vekt faktisk også kan brukes som hverdags-PC. Den er ikke bare den mest kompakte spillebærebare vi har testet. Men også den hvor det er inngått færrest kompromisser for å bringe vekten og størrelsen ned. Selv om den ikke er større enn en vanlig PC, er den blant de kraftigste maskinene vi noensinne har testet. Legg til en ultraelegant og tillitvekkende design, og vi har en maskin som fortjener toppkarakter. Prisen gjør den til en eksklusiv fornøyelse, men den er verdt pengene. Både for tungvektsspillere på farten og for andre som har bruk for seriøse muskler, uansett hvor de står og går.

Home mener

Superelegant lettvektsbærbar med gamingytelse i det tunge sjiktet. Lynrask skjerm og overraskende lydløs. Det koster mange, mange penger å være med i toppklassen. Ingen DisplayPort

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Gir deg internett i hele hagen

Den beste Mac-en for de fleste

Den dyreste datamaskinen vi har testet

Scroll to Top