TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Mercedes-AMG GLE 63 S med Burmester High-End 3D Surround Sound system

Råskinn med V8-motor og 25 høyttalere

En vrælende V8-er, eller velklingende musikk? Med AMG-versjonen av Mercedes GLE kan du velge fritt mellom gasspedalen og volumkontrollen.

forfatter
Publisert 08.07.21 - 09:48
Karakter
Mercedes-AMG GLE 63 S med Burmester High-End 3D Surround Sound system
L&B mener
AMG-utgaven av GLE er et råskinn av en SUV. Det vellydende og kraftfulle Burmester-anlegget er en nydelig match til de potente kjøreegenskapene.
Anlegget har ikke såkalt 4D-lyd med bass-vibratorer, slik vi kan finne i den nyeste S-klassen fra Mercedes.
Spesifikasjoner

• Effekt: 612 hk / 850 Nm
• Antall høyttalere: 25
• Forsterker: 1550 watt klasse D
• Annet: 3D-lyd, VIP-funksjon
• Pris anlegg: 66150 kr
• Pris bil: fra 2.181.900 kr
• Pris testbil: 2.499.324 kr

Veil. pris 66.150Pr. 08.07.21 Produktside

Vi har testet flere siviliserte Mercedes-er i det siste: Alt fra den superstille el-suven EQC, til nye S-klasse, hvor komfort og diskré luksus er satt i høysetet. Nå har turen kommet til en helt annen modell, og den er alt annet enn diskré!

AMG-versjonen av GLE er på mange måter den rake motsetningen av de ovennevnte. Med et villdyr av en V8 under panseret, og særdeles sporty kjøreegenskaper til SUV å være, er dette en farkost for deg som elsker fart, rå akselerasjon og ikke minst: vrælende motorlyd.

Den potente, håndlagde V8-eren fra AMG lager faktisk så mye leven fra eksospottene, at vi undres hvordan Mercedes har klart å få den typegodkjent. Men heldigvis for oss som også liker musikk til bilturen, kan bilen også spekkes med det kraftigste anlegget fra Burmester. Dermed kan man velge fritt mellom musikalsk og mekanisk V8-sang.

MB GLE 63s AMG front MB GLE 63s AMG bv bak MB GLE 63s AMG logo MB GLE 63s AMG AMG MB GLE 63s AMG roof MB GLE 63s AMG v side MB GLE 63s AMG h foran II MB GLE 63s AMG h foran MB GLE 63s AMG v bak II
<
>

Mercedes GLE i AMG-utgave

612 hestekrefter, 850 Newton-meter dreiemoment. 2.4 tonn, og en startpris rundt 2.2 millioner kroner! Tallenes tale er temmelig klar: AMG-versjonen av GLE-klasse SUV er noe av det største, tyngste og råeste Mercedes-leiren kan levere.

Mercedes GLE er i utgangspunktet en mellomstor SUV, som befinner seg midt mellom de mindre EQC/GLC-modellene og flaggskipet GLS. Den kommer i en rekke utgaver og motoriseringer, både i SUV og Coupe-versjon, som alle kan utstyres med anlegg fra Burmester.

Mercedes-importøren har imidlertid lånt oss den aller råeste og velutstyrte AMG-utgaven for anledningen: Mercedes-AMG GLE 63 S 4MATIC+ er definitivt et leketøy for store gutter og jenter.

Man merker allerede fra man trykker på start-knappen at AMG-modellen har en motorisering utenom det vanlige. Den deilige V8-gangen vekkes til live, og du kjenner vibrasjonene gå gjennom karosseriet, de dype skinnsetene og oppover ryggraden. Den buldrer på tomgang, med hissige snerr hver gang man tråkker på pedalen.

MB GLE 63s AMG engine MB GLE 63s AMG engineer
<
>
Den 4.0-liter store Biturbo-motoren yter i utgangspunktet 612 hk/850 Nm. I tillegg finnes en EQ-Boost funksjon som øker totaleffekten til hele 634 hk og 1100 Nm! I kombinasjon med variabel firehjulstrekk og 9-trinns automatkasse, tar bilen reisen fra 0-100 km/t på bare 3,8 sekunder. Ikke verst for en farkost som veier rundt 2,4 tonn!

Heftig anlegg fra Burmester

En potent farkost som dette fortjener også et tilsvarende potent anlegg. Her har Mercedes som vanlig henvendt seg til Burmester, som har utstyrt bilen med et av sine råeste lydsystemer. Dette anlegget er også tilgjengelig på de mindre brutale utgavene av GLE, og koster cirka 66.000 kroner som tilvalg.

Det såkalte High-End 3D Surround Sound System (utstyrskode 811) fra Burmester består av totalt 25 høyttalerenheter, som er nøye utplassert for å gi både fører og passasjerer en optimal lydopplevelse. Aller først finner vi treveis høyttalere (diskant, mellomtone, øvre bass) i dørene foran og bak. Dypbassgjengivelsen er også rikelig dekket, med to ekstra basshøyttalere i gulvet foran, pluss en dedikert subwoofer i bagasjerommet.

For å gi et mer presist og luftig lydbilde, sitter det også en senterkanal i dashbordet, samt egne 3D-surroundhøyttalere i taket. Alt drives av totalt 1550 watt med forsterkerkraft.

MB GLE 63s AMG innebelysning MB GLE 63s AMG h speakers foran MB GLE 63s AMG burmester midrange MB GLE 63s AMG h backdoor midrange MB GLE 63s AMG bass bakdoor MB GLE 63s AMG forseter II MB GLE 63s AMG skjerm MB GLE 63s AMG forseter Burmester High-end 3D Surround System Mercedes GLE
<
>

Rå V8-lyd

Ingen tvil: dette er en bil for deg som liker masse lyd. Den potente V8-eren fra AMG kan høres herfra og til månen når vi gir full gass. Det er vel og merke når vi setter bilen i aller spenstigste Sport+ modus: Velger du Komfort-modusen lukkes eksosen mer igjen, og motorgangen blir mer stillegående.

Akselerasjonen er brutal: Vi har ikke testet bilen på bane, men ut fra erfaringene vi fikk, ser vi ingen grunn til å tvile på 0-100 tiden. Den tunge SUV-en gir meget tillitvekkende kjøreegenskaper, og ligger som plantet på veien og i svinger. Bilen ruller på 21” 285 brede Michelin Pilot Sport, som klorer seg fast i asfalten.

Ut fra vår ringe erfaring, har Mercedes kreert en sportslig SUV, som absolutt kan utfordre en tøffing som BMW X5 M Competition både på ytelse og komfort.

Med denne bilen kan du stikke på nærmeste kafé, til skogs eller sågar på banen – selv om den da kanskje gjør seg aller best som trekkvogn til en banerigget AMG GT!

MB GLE 63s AMG rear MB GLE 63s AMG tubes MB GLE 63s AMG dynamic select MB GLE 63s AMG AMG Speedway
<
>

 

Lydkvalitet

Etter å ha lekt oss litt med gasspedalen, er det tid for å høre hva Burmester kan by på av vellyd. Og det er ikke rent lite: Det slår oss umiddelbart at anlegget, i likhet med V8-en under panseret, har enorme kraftreserver.

Den mektige bluesrøsten til Hans Theessink fyller kupéen med en sterk og tilstedeværende sang. Lydbildet er stort, dypt og rikt på nyanser, med distinkte og finkornede overtoner. Stemmegjengivelsen ligger perfekt i ørehøyde rett over dashbordet, mens gitarklangen kommer sterkt inn fra sidene. Her er det bare å lene seg tilbake og ta inn de mange detaljene, mens vi nikker og tramper takten. Ingen tvil om at dette svinger!

Det skorter ikke på raffinement heller. Når vi skifter innom Gustav Holsts Planetene – Jupiter, blir vi riktig så lystige til sinns. Burmester-anlegget behersker de krevende, dynamiske fanfarene uten å grøte det til. Det låter rett og slett klokkeklart og storslagent. Ingen tvil: Denne lydopplevelsen ligger milevis fra den mørke og diffuse ”overalt-og-ingensteds” lyden som preger mindre kapable bilanlegg.

Det krever litt krutt for å overdøve den potente V8-en på full spiker, men anlegget har så visst ingen problemer med å spille høyt og rent. Metallicas sylskarpe Ride The Lightning låter knalltøft på høyt volum, uten at høyttalerne vrenger.

Burmester-systemet har også rikelig med bunndrag. Når vi skifter til hardtslående hip-hop toner fra Roddy Rich og Ton Oliver, kan vi både høre og føle den saftige dypbassen.
Bassgjengivelsen er både fyldig og dyp, med presise, hardtslående anslag. Skikkelig diggbar bass!

Gode justeringsmuligheter

Det store antallet høyttalere handler ikke bare om å kunne spille høyt og rent, men også å kunne dirigere lyden slik – og dit – man helst vil ha den. Burmester-systemet er utstyrt med balansekontroll og fader, slik at man kan optimalisere lydbildet for både fører og passasjerer. Bakseteplassene er godt ivaretatt her, med omtrent like god lyd som foran. Det finnes også en egen VIP-funksjon, som fokuserer lydbildet og timingen perfekt til kun en av sitteplassene. Den fungerer utmerket, men kan virke litt egoistisk på langtur med familien.

Burmester-systemet byr på en rekke forhåndskalibrerte klang-innstillinger, hvor man kan veksle mellom lydprofiler som blant annet Pure, Live, Surround og 3D. Vi likte spesielt godt ”Live” innstillingen som ga et herlig punch i bassen kombinert med en fremadlent og frisk spillestil, uten at det låt kunstig eller tilgjort.

MB GLE 63s AMG burmester eq MB GLE 63s AMG burmester lydprofiler MB GLE 63s AMG burmester fader MB GLE 63s AMG burmester lydstyrke
<
>

Ingen 4D-lyd

Det eneste vi tar oss i å savne fra lydopplevelsen i GLE, er den artige ”bass-massasjen” man får i det aller nyeste 4D-systemet fra Burmester. Her sitter det nemlig egne motorer i seteryggen, som overfører basslyden direkte til kroppen! Dette kan virke korny, men gir faktisk en ganske heftig, mer fysisk lydopplevelse. Men akk: dette anlegget leveres enn så lenge bare til nye S-klasse. I GLE må vi altså nøye oss med vibrasjonene fra subwooferen- og motoren.

Les også Mercedes S-klasse med 31 høyttalere og 1750 watt Mercedes S-klasse i lang utgave er en VIP-farkost utenom det vanlige: Med Burmester-lyd og deilig bass-massasje i setene, får du garantert lyst til å ta den lange veien hjem.

 

Konklusjon

AMG-versjonen av Mercedes GLE byr på en adrenalinfylt kjøreopplevelse, som virkelig setter sansene i sving. Med lekre linjer og en illsint, men kultivert V8 under panseret, er dette en bil for deg som liker å bli både sett – og hørt! En slik bil fortjener også skikkelig lyd på innsiden, og etter vår erfaring med begge anleggene fra Burmester, er det high-end varianten med 3D-lyd som står best i stil. Da får du et mektig og kraftfullt lydbilde, som står i stil med de potente kjøreegenskapene. Det beste av to verdener?

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
NIO: Ny stasjon for batteribytte Vestby blir stedet for NIOs andre batteribyttestasjon. Flere kommer.
Teslas villdyr kan endelig bestilles De heldigste får sin Model S Plaid og Model X Plaid allerede før nyttår.
– Derfor kjøpte jeg Tesla Ikke nødvendigvis den beste bilen. Men den er det jeg trenger.
Sjekk de siste bildene - og video - av Rolls-Royce Spectre Den første elektriske Rolls-en kommer i 2023. Kjørekomforten skal være som et magisk teppe!
Første sniktitt på ny konseptbil fra Mini Mini Concept Aceman konseptbil vil gi et førstehåndsinntrykk av det fremtidige designspråket til Mini.
Sjekk Fords automatiske «laderobot» Ford tester en ny type automatisk ladestasjon hvor du selv slipper å sette inn ladekabelen.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend