Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Apple CarPlay Volvo

Mobil + bil = CarPlay

For Volvo er det helt naturlig å legge CarPlay i bilene. Ikke bare integrerer det telefonen med bilen, men reduserer ulykkesrisikoen også.

Skrevet av / 04.05.16 - 06:00
Apple CarPlay Volvo
Lasse Svendsen

Moderne biler er proppfulle av avansert elektronikk. Alt er bundet sammen med fiberkabler og styres av programvare. Stereoanlegget, navigasjonssystemet og klimaanlegget, er bare noe av det føreren kan kontrollere med en pekeskjerm i bilen. I noen biler kan man også styre en tilkoblet mobiltelefon, slik at man kan svare på samtaler og ringe opp med en knapp på rattet.

Har man Bluetooth eller en USB-kontakt i tillegg, kan man også lade mobilen og spille musikk fra den over anlegget, i mange bilmodeller.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Der stopper det vanligvis. Mobiltelefonen og bilens infotainmentsystem kommer sjelden tettere på hverandre enn det.

Derfor finnes Apple CarPlay. Som er noe langt mer enn en fancy handsfree-løsning for iPhone-eiere. Det handler like mye om sikkerhet, som bekvemmeligheten en tettere integrasjon mellom mobilen og bilen, gir deg.

I Volvo XC90 og noen andre biler, kan du også få CarPlay-info i instrumentpanelet. Foto: Lasse Svendsen
I Volvo XC90 og noen andre biler, kan du også få CarPlay-info i instrumentpanelet. Foto: Lasse Svendsen

CarPlay smelter mobilen og bilen sammen, slik at du får flere av appene du har opp på bilens pekeskjerm. Alt du trenger er iPhone 5 eller nyere, en Lightning til USB-kabel, og en bil med CarPlay integrert i infotainmentsystemet.

Det finnes over 100 bilmodeller som kan leveres med CarPlay integrert, 2016 og 2017-modeller, som Volvo XC90-en vi tester CarPlay med her. Faste lesere vil kjenne igjen Volvo-modellen fra testen av Premium Sound-anlegget fra Bowers & Wilkins i januarnummeret.

Denne utgaven av XC90 har CarPlay integrert i kombinasjon med det samme utmerkede Premium Sound-anlegget vi har testet.

Standard CarPlay layout med åtte ikoner. Foto: Lasse Svendsen
Standard CarPlay layout med åtte ikoner. Foto: Lasse Svendsen

Gjelder ikke bare nye biler

Volvo er ikke alene om CarPlay, men de er blant de første i Europa med det som tilvalg på utstyrslisten. Den kommende firedørs S90 og stasjonsvognen V90, vil også kunne utstyres med CarPlay. Det samme gjelder en rekke VW-modeller, Mercedes-Benz fra A-Klassen og oppover, og gradvis flere bilmodeller fra 2017.

Men eldre biler kan også utstyres med CarPlay. Hvis man kan montere en bilstereoenhet i bilen, finnes det spillere fra JVC, Alpine, Pioneer og Kenwood med CarPlay.

Ingen av dem er så elegant integrert som i Volvo XC90. Den svenske premium-suven som konkurrerer med Audi Q7, Range Rover og BMW X5. En avslappet langturs-cruiser, kombinert med firehjulstrekk og luksusomgivelser for opp til sju personer.

Lurer du på noe, er bruksanvisningen integrert i Volvoens infotainmentsystem. Foto: Lasse Svendsen
Lurer du på noe, er bruksanvisningen integrert i Volvoens infotainmentsystem. Foto: Lasse Svendsen

Hva gjør CarPlay

Plugger du en iPhone 5 eller nyere til USB-kontakten i midtkonsollen, dukker den opp på skjermen i bilen. Så bekrefter man at telefonen skal kobles til bilen. Da skifter AirPlay-ikonet på skjermen farge til grønt, det betyr at CarPlay er på og kan brukes umiddelbart.

Såre enkelt altså, og neste gang man setter seg inn i bilen, holder det å plugge inn telefonen, som automatisk gjenkjennes og aktiverer CarPlay.

Hvorfor ikke Bluetooth eller Wifi-direct? Fordi det er lettere å holde en stabil toveis-kommunikasjon med telefonen, når den er plugget til bilen.

Avspilling av musikk fra telefonen. Foto: Lasse Svendsen
Avspilling av musikk fra telefonen. Foto: Lasse Svendsen

Flere apper

CarPlay fungerer nokså likt uansett bilmodell. De grunnleggende appene som dukker opp på bilens pekeskjerm i iOS-form og farge, hentes fra telefonen. Basis-appene er Telefon, Musikk, Kart, Meldinger, Podcasts, Lydbøker, Nå Spilles – og Spotify hvis anlegget i bilen har det.

Det er disse appene du vil se første gang du kobler til, men CarPlay støtter flere apper. For eksempel for nettradiostasjoner og musikkstrømming. Tidal er så langt ikke støttet i CarPlay.

Hvis du velger en bil med CarPlay, som ikke har pekeskjerm, navigerer du i CarPlay i stedet med knappene og innstillingshjulet, eller fireveisknappene i den aktuelle bilen.

CarPlay fungerer bare med iPhone fra 5-eren og oppover. Foto: Lasse Svendsen
CarPlay fungerer bare med iPhone fra 5-eren og oppover. Foto: Lasse Svendsen

Slik fungerer det

I praksis er det telefonen som forer bilen med all informasjon du får tilgang til på pekeskjermen. Det er en speiling av innholdet på en iPhone. Du styrer musikken din i Apple Music, eller musikk lokalt på telefonen – og fra Spotify-kontoen din, på Volvo-skjermen og knapperattet.

 

iOS på skjermen

I Volvoen betyr det at den store pekeskjermen viser Apples iOS-apper i CarPlay på halve skjermen. Har du installert flere apper enn de åtte som vises på bildene her, dukker de opp under de åtte, og du skroller bare nedover for å få tilgang.

Du kan betjene innholdet på telefonen fra skjermen i Volvoen, nesten som om du har den i hånden. Bare med færre, men større ikoner – og lovlig. Her kommer sikkerheten inn, tradisjonsbæreren i Volvos historie, for frigjøringen fra mobilen gjør det langt sikrere å bruke telefonen i bilen.

 

Talestyring som virker

Ikonene på skjermen og knappene på rattet, gjør at du kan holde blikket på veien mens du kjører. Vil du sende en tekstmelding, trykker du på taleikonet på ratteken, og forteller Siri hvem du vil sende melding til. Så dikterer du meldingen, og bekrefter at den skal sendes til den valgte personen. Det fungerer mye bedre enn talestyringen i biler, fordi Siri skjønner tale mye bedre, og kan utføre langt flere oppgaver med stemmekommandoer. Mottar du en melding, iMessage eller SMS, får du varsel om det og kan be Siri lese den opp – du kan ikke se og lese den selv. Svare gjør du som beskrevet.

Det er mange ting du ikke kan gjøre med CarPlay. Du får ikke opp e-post og kan heller ikke sende e-post mens du kjører. Det er en stor sikkerhetsmessig utfordring å gi føreren tilgang til innkomne e-poster, selv om det teknisk sett er mulig å bruke Siri til å assistere med å svare på e-poster.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Musikk

Vil du heller høre på radio, må du velge FM- eller DAB-radio fra Volvoens skjermmeny, og starter du navigeringen i bilen, dyttes CarPlay nedover på skjermen. Men, du kan bruke Kart-appen på telefonen til navigering. Det kan faktisk ha sine fordeler sammenlignet med å bruke bilens integrerte navigasjonssystem. Apples kartapp har flere funksjoner som bilnavigasjon gjerne mangler, og oppdateres langt hyppigere til nyere og mer aktuelle kartversjoner. Litt mer om det straks, men først musikk:

CarPlay logger seg ikke på Apple- eller Spotify-medlemskapet ditt, men får data fra telefonen. Det betyr at alle spillelistene i Spotify, anbefalingene fra Apple Music til deg, og alt du ellers har tilgang til i Spotify og Apple Music, vises på pekeskjermen i Volvoen. Lyst til å spille den siste til David Bowie, Håkan Hellström eller Kanye West? Lett tilgjengelig i apper på CarPlay, uten at du trenger å fikle med telefonen.

Navigering

Med Siri er navigering ekstra morsom. På andre biler uten CarPlay, kan det være en pine å få til perfekt diksjon, og som regel må du legge inn adressen i flere steg. By først, så må du bekrefte, gateadresse, ny bekrefting, gatenummer, på’an igjen. Så etter et par minutter med prøving og feiling, er du klar til å kjøre etter rutehenvisningen.

Prøver du det samme med Siri og CarPlay, holder det som regel å si hvor du skal, så finner Siri adressen og starter rutehenvisningen, akkurat som du er vant til fra en iPhone. Trenger du en bensinstasjon, eller restaurant, spør Siri, så guider hun deg fram uten at du må trykke inn en adresse først. Kjapt, sikkert og enkelt.

Favoritten er navigeringsløsningen i iOS og CarPlay, som faktisk er bedre enn i de fleste biler. Foto: Lasse Svendsen
Favoritten er navigeringsløsningen i iOS og CarPlay, som faktisk er bedre enn i de fleste biler. Foto: Lasse Svendsen

Flere muligheter

Skjermvisningen fra CarPlay, kan også vises i instrumentpanelet på enkelte biler, som de som har LCD-skjermer mellom speedometer og turteller. Eller over hele instrumentpanelet. Og det er bare begynnelsen. I fremtiden kan CarPlay og Google Maps integreres enda tettere med bilen, og Tesla har allerede vist hvordan du kan bruke en app for å sjekke ladestatus og mye annet, Volvos On Call-app lar deg låse, gjenfinne og logge kjøringen på bilen, og mye mer er mulig. Vår spådom er at Apple CarPlay bare viser oss et gløtt av hva som er mulig å få til med telefonen – og en moderne bil.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Billig moro for iPhone-brukere

Funksjonene i Apple CarPlay vil bli flere etter hvert som systemet utvikles, og har man allerede valgt CarPlay i sin neste bil, anbefaler jeg at man bruker det aktivt. Ikke bare fordi det gir føreren – og passasjeren – tilgang til telefonens primærfunksjoner, unntatt nettleser og e-post, men ikke minst fordi det øker sikkerheten for de i bilen betraktelig, at man ikke fikler med telefonen mens man kjører. At Volvo er tidlig ute med CarPlay er gledelig, smart og et fremskritt etter vår mening, men CarPlay (og Google Maps) øker først og fremst sikkerheten. Derfor bør det bli standard på langt flere bilmodeller.

Home mener

Sømløs telefonintegrasjon med tilgang til din egen musikk, meldinger, lydbøker og podcasts i bilens infotainmentsystem. Alltid oppdatert kartdata, enkel å bruke og velfungerende stemmestyring. Sist, men ikke minst, øker sikkerheten. Ingen mulighet til å bruke fullskjermsmodus, du kan ikke flytte ikoner, og begrenset ikon-støtte. Fungerer bare med iPhone 5 eller nyere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Lyd & Bilde
Scroll to Top