TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Sony lanserer X95L og X90L, nye LCD-skjermer i jumboklassen

Sony slår på stortromma og lanserer sin første 98-tommers 4K TV! Derimot kommer det ingen nye 8K TV-er i år.

forfatter
Publisert 01.03.23 - 16:01

Stor, større, størst: Sony henvender seg som vanlig til de kresne film- og TV-entusiastene der ute, og da gjelder det å skille seg ut. Trenden går i retning av større TV-skjermer, og det kan man også merke på japanernes nye LCD-sortiment for 2023. Årets nye toppmodeller X95L og X90L kommer i et bredt spekter av skjermstørrelser, der den aller største måler 98 tommer diagonalt.

Fra lanseringen av Sonys 2023 TV-modeller i Weybridge utenfor London. (Foto: Audun Hage)

Sony X95L og X90L: Toppmodeller med MiniLED/LED og 4K-oppløsning

Som du kanskje allerede har fått med deg, har Sony nettopp lansert sine nye OLED-modeller for 2023. Men de introduserer selvfølgelig noen nyheter på LCD-fronten også: Nykommerne X95L og X90L erstatter X95K og X90K, som vi testet med godt resultat i 2022.

Sony hevder de har oppnådd mer presis kontroll over baklyset i begge modeller, ved hjelp av den kraftige videoprosessoren Cognitive XR og bildebehandlingen XR Backlight Master Drive. Antallet LED-soner skal angivelig være fordoblet, noe som resulterer i vesentlig mer finmasket og presis baklys-kontroll.

Flere LED-soner gir bedre kontroll over baklyset på Sonys 2023-modeller med XR videoprosessor. (Foto: Audun Hage)

Sony-skjermene bruker ellers mange av de samme finessene som vi husker fra 2022-modellene, deriblant lydløsningen Acoustic Multi-Audio, med ekstra høyttalere som bidrar til å gi en mer presis plassering av lydeffektene.

Føttene kan justeres for å gi plass på smalere bord, eller heves for å gi plass til en lydplanke under skjermen. Du kan også pare TV-ene med en av Sonys lydsystemer – for eksempel lydplanken HT-A7000 eller surroundsystemet HT-A9 – og bruke dem i kombinasjon med skjermens innebygde høyttalere.

Sony fortsetter også å tilby BRAVIA CORE, som er en eksklusiv strømmetjeneste til de som kjøper Sony TV i Bravia XR-seriene. Her kan man strømme nye filmreleaser fra Sony Pictures i meget høy bilde- og lydkvalitet, inkludert formater som IMAX Enhanced.

I likhet med OLED-skjermene kommer X95L og X90L også med oppdaterte gaming-finesser, deriblant en egen spillmeny som samler relevante innstillinger på ett sted.

Sony Bravia XR X95L

Årets high-end toppmodell blant 4K LCD-skjermene fra Sony i år blir Bravia XR X95L, som bruker et avansert MiniLED-baklys. MiniLED-teknologien baserer seg på bittesmå, mikroskopiske lysdioder, som bare er brøkdelen så store som vanlige LED-lys. Dermed blir det også plass til langt flere lyskilder for en gitt skjermstørrelse, noe som åpner for mer presis lyskontroll, høyere lyssstyrke og bedre kontrast.

Sony ville ikke kommentere nøyaktig hvor mange individuelle MiniLED-soner X95L er utstyrt med (heller ikke hvordan det står til med strømforbruket!), men antall soner skal angivelig være fordoblet sammenlignet med forgjengeren X95K. Dette skal resultere i et mer kontrastrikt bilde, med mindre innslag av glorier eller “blooming” rundt lyse objekter på mørk bakgrunn.

X95L blir tilgjengelig i skjermstørrelser på 65″, 75″ og 85″. Designmessig har X95L fått en slank utførelse i mørk aluminium, med føtter i “One Slate Design” som gjør det mulig å sette skjermen tett inntil veggen.

Sony Bravia X95L Sony X95L specifications
<
>
Sony X95L. (Foto: Audun Hage, L&B)

Sony Bravia XR X90L

Premium-modellserien X90L må klare seg med et mer konvensjonelt LED-baklys, men er likevel utstyrt med Sonys beste XR videoprosessor. Den bygger på forgjengeren X90K, som var og er en prisgunstig LCD-TV til gaming, spill og sport.

Blant de største nyhetene – bokstavelig talt – er at X90L-serien nå kommer i en ekstra stor skjermstørrelse på 98 tommer, i tillegg til 55/65/75 og 85″ som vi har sett tidligere. Denne modellen skiller seg fra de andre ved å ha en litt tykkere formfaktor, med blant annet solide bærehåndtak på baksiden som skal forenkle forflytning og installasjon. 

Bildemessig ser denne kolossen ganske lovende ut, med saftig lysstyrke og god kontrast. Prisen vet vi ikke enda, men det skal bli spennende å se hvordan den posisjonerer seg i forhold til Samsung og TCL sine 98-tommere. Kanskje et sted midt i mellom?

Sony Bravia X90L Sony X90L specifications Sony KD-98X90L rear handle
<
>
Sony X90L. (Foto: Audun Hage, L&B)

Ingen ny 8K-TV i år

Sony kunne imidlertid bekrefte at det ikke kommer noen ny 8K-modell fra dem i år – i hvert fall ikke med det første. I stedet fortsetter 2022-modellen Z9K videre som en del av 2023-sortimentet. Sony har altså bestemt seg for ikke å fornye 8K-sortimentet i år, muligens av frykt for strengere EU-krav til strømforbruk. Dette i motsetning til Samsung, som lanserte nye “EU-godkjente” 8K-skjermer på et event i Frankfurt forrige uke.

Les også Her er Samsungs nye flaggskip 8K TV, QN900C En ny bildemodus betyr redningen for strømslukende 8K-TV-er.

Pris og tilgjengelighet

Sonys 2023 LCD-modeller (X95L, X90L m.fl) ventes i løpet av sommeren 2023, men har ikke fått offisiell slippdato eller norske priser enda. Vi oppdaterer saken når vi vet mer!

I tillegg til de nevnte LCD-modellene, viste Sony også frem sine nye OLED-modeller under arrangementet i Weybridge. Les mer om disse i saken under:

Les også Sony satser videre på QD-OLED Sony har holdt potte tett om årets nye TV-er, men nå har de endelig tatt bladet fra munnen. De nye toppmodellene A95L og A80L entrer scenen.
Lansering av Sony A95L QD-OLED, Sony HQ Weybridge. (Foto: Audun Hage, Lyd & Bilde)

Sony Bravia XR X95L – video, bildegalleri og spesifikasjoner

75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_back 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_btyA1 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_btyB 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_btyH 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_btyI 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_bz 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_ccw 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_cw 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_front 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_rear_eu 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_st 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_wm insitu_X95L_75-Large
<
>
Sony Bravia XR X95L. (Foto: Sony)

BRAVIA XR X95L 4K HDR Mini LED TV (85”, 75”, 65”):

 • Intelligent and powerful TV processing with the Cognitive Processor XR
 • Ultimate backlight control with XR Backlight Master Drive
 • Mini LED contrast and colour with XR Backlight Master Drive and XR Triluminos Pro technologies
 • Google TV
 • BRAVIA CORE
 • Perfect for PlayStation® 5 with Auto HDR Tone Mapping and Auto Genre Picture Mode
 • All game settings in one place with Game Menu
 • HDMI 2.1 gaming with 4K/120, VRR, and ALLM[1]
 • Picture and sound precisely aligned with Acoustic Multi-Audio and Dolby Atmos support
 • Support for Dolby Vision[2], IMAX Enhanced, and Netflix Adaptive Calibrated Mode[3]
 • More clarity, less noise with XR 4K Upscaling and XR Clear Image technologies
 • X-Anti Reflection and X-Wide Angle
 • Pairs perfectly with Sony soundbars with Acoustic Center Sync
 • BRAVIA CAM
 • Eco Dashboard
 • Aluminium Seamless Edge Bezel
 • 3-way aluminium TV stand; choose the standard position, narrow position for smaller furniture surfaces, or the raised position to tuck your soundbar underneath

[1] Game title supporting VRR and/or 4K/120fps required. VRR results may vary depending on the game you’re playing. If enabling VRR results in any unexpected visual effects, you can turn it off at any time.

[2] Dolby Vision and Atmos content compatible with streaming services or compatible content device connected via HDMI input (sold separately).

[3] Netflix streaming membership required. 4K Ultra HD availability subject to your Netflix subscription plan, internet service, device capabilities, and content availability. www.netflix.com/termsofuse

 

Sony Bravia XR X90L – video, bildegalleri og spesifikasjoner

65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_back1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_btyA11 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_btyB1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_btyD1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_btyH1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_btyI1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_bz1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_ccw1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_cw1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_front1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_rear_eu1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_st1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_wm1 insitu_human_X90L_75-Large1 insitu_X90L_65-Large1
<
>
Sony X90L. (Foto: Sony)

BRAVIA XR X90L 4K HDR Full Array LED TV (98”, 85”, 75”, 65”, 55”):

 • Intelligent and powerful TV processing with the Cognitive Processor XR
 • Full Array LED contrast and colour with XR Contrast Booster and XR Triluminos Pro technologies.
 • Google TV
 • BRAVIA CORE
 • Perfect for PlayStation® 5 with Auto HDR Tone Mapping and Auto Genre Picture Mode
 • All game settings in one place with Game Menu
 • HDMI 2.1 gaming with 4K/120, VRR, and ALLM.
 • Picture and sound precisely aligned with Acoustic Multi-Audio and Dolby Atmos support
 • Support for Dolby Vision, IMAX Enhanced, and Netflix Adaptive Calibrated Mode.
 • More clarity, less noise with XR 4K Upscaling and XR Clear Image technologies
 • Pairs perfectly with Sony soundbars with Acoustic Center Sync
 • BRAVIA CAM
 • Eco Dashboard
 • Aluminium Seamless Edge Bezel
 • 3-way aluminium wedge TV stand[1]; choose the standard position, narrow position for smaller furniture surfaces, or the raised position to tuck your soundbar underneath.

[1] Available with the 55”, 65”, 75” and 85” models

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Legg igjen en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
LGs 2023 OLED TV-er klare for Norden Slippes i butikk 13. mars - kan forhåndsbestilles allerede nå.
lbpluss
Sjekk denne 98-tommeren fra Sony! Sony slår på stortromma og lanserer sin første 98-tommers 4K TV! Derimot kommer det ingen nye 8K TV-er i år.
lbpluss
Sony satser videre på QD-OLED Sony har holdt potte tett om årets nye TV-er, men nå har de endelig tatt bladet fra munnen. De nye toppmodellene A95L og A80L entrer scenen.
lbpluss
Allente lanserer spesialtilpasset Chromecast med Google TV Nå kan Allente-abonnentene sløyfe TV-boksen.
lbpluss
Her er Samsungs nye flaggskip 8K TV, QN900C En ny bildemodus betyr redningen for strømslukende 8K-TV-er.
Følg Lyd & Bilde