TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Samsung kommer med 8K-TV i år også – klarer EUs tøffe energikrav

En ny bildemodus betyr redningen for strømslukende 8K-TV-er.

forfatter
Publisert 23.02.23 - 18:30

Fra 1. mars 2023 trer det nye EU-regler i kraft, som setter strengere krav til TV-skjermenes energieffektivitet. Det har vært spekulert i om dette kan bety slutten for TV-er med 8K-oppløsning. Under Samsung Summit 2023 i Frankfurt kunne Samsung imidlertid bekrefte at de kommer med 8K-TV i år også, og viste frem både 8K-modellen QN800C og flaggskipet QN900C med 8K-oppløsning.

Samsung har fortsatt stor tro på 8K-formatet og mener dette er fremtiden innen TV. De hevder de har jobbet hardt for å redusere strømforbruket på 8K-skjermene, som skal være vesentlig forbedret på de senere generasjonene.

Les også Kan 8K-TV bli forbudt? Strengere EU-krav til energieffektivitet kan sette en stopper for sylskarpe, men strømslukende 8K-TV-er.

Reddes av strømbesparende øko-modus

Løsningen på utfordringen med strømforbruk er en ny, ekstra strømgjerrig bildemodus kalt Eco Mode. 8K TV-ene sendes fra fabrikk med denne bildeinnstillingen implementert. TV-en kjører da med en vesentlig redusert og “plombert” lysstyrke, slik at det (initielle) strømforbruket er innenfor EU-kravene. Ut fra dette kan kunden selv bestemme om man vil beholde øko-modusen eller gå for en annen og lysere bildemodus.

TV-ene har også andre strømbesparende finesser, slik at man i praksis kan velge andre bildemoduser som Film, Dynamisk og se videoinnhold med HDR (High Dynamic Range) og likevel få godt utbytte av bildeopplevelsen. Alternativt kan man sjalte ut alle øko-finesser og lyssensorer, og i stedet kjøre full spiker på lysstyrken – ideelt for maksimal nytelse av filmer og serier i HDR-format, eller sports-titting i dagslys.

Samsungs nye 8K-modeller lanseres i løpet av våren/sommeren 2023, og vi ser frem til å se nærmere på strømforbruket  – og bildekvaliteten – når vi får dem på testbenken.

Les også Her er Samsungs 2023 TV-modeller - for første gang i Europa De nye 55", 65" og 77" modellene i S95C-serien fra Samsung er like rundt hjørnet, sammen med en rekke andre 2023 TV-modeller.
Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Legg igjen en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
LGs 2023 OLED TV-er klare for Norden Slippes i butikk 13. mars - kan forhåndsbestilles allerede nå.
lbpluss
Sjekk denne 98-tommeren fra Sony! Sony slår på stortromma og lanserer sin første 98-tommers 4K TV! Derimot kommer det ingen nye 8K TV-er i år.
lbpluss
Sony satser videre på QD-OLED Sony har holdt potte tett om årets nye TV-er, men nå har de endelig tatt bladet fra munnen. De nye toppmodellene A95L og A80L entrer scenen.
lbpluss
Allente lanserer spesialtilpasset Chromecast med Google TV Nå kan Allente-abonnentene sløyfe TV-boksen.
lbpluss
Her er Samsungs nye flaggskip 8K TV, QN900C En ny bildemodus betyr redningen for strømslukende 8K-TV-er.
Følg Lyd & Bilde