TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Offisielt: Her er Sonys nye OLED-modeller for 2023

Sony har holdt potte tett om årets nye TV-er, men nå har de endelig tatt bladet fra munnen. De nye toppmodellene A95L og A80L entrer scenen.

forfatter
Publisert 01.03.23 - 16:00

De som har lurt på hvilke TV-planer Sony har i ermet for 2023, har så langt måttet smøre seg med tålmodighet. Men nå er ventetiden over: Under et eksklusivt arrangement ved Sonys hovedkvarter i Weybridge utenfor London, fikk vi en sniktitt på det som blir selskapets nye TV-modeller for 2023, deriblant de nye toppmodellene i Bravia XR familien, A95L og A80L.

Sony TV 2023: Satser videre på «vanlig» OLED og QD-OLED

Sony leverte noen av fjorårets beste og mest kritikerroste TV-er, deriblant QD OLED-toppmodellen Bravia XR A95K og den prisgunstige A80K. Det er disse som nå erstattes av neste generasjon med «L» i modellnavnet.

Sony-skjermene bygger på flere vellykkede konsepter, som den supersmarte videoprosessoren Cognitive XR, skjulte Acoustic Surface høyttalere, et symbiotisk samspill med Sonys egne lydplanker (Acoustic Center Sync), og ikke minst brukergrensesnittet Google TV.

De splitter nye 2023-modellene A95L og A80L fortsetter i det samme sporet, men har selvfølgelig fått en rekke små og store forbedringer, som vi både fikk se og høre nærmere på i Weybridge.

Sony A95L: Ny toppmodell med QD-OLED – nå også i 77″

Sony hadde stor suksess med toppmodellen A95K i fjor. Den står igjen som en av de aller beste TV-ene vi testet og var bare noen hårsbredder fra å vinne prisen for årets high-end TV.

Nettopp derfor var det knyttet stor spenning til hvordan arvtakeren ville se ut, og ikke minst, hvilken panelteknologi den tar i bruk. Ville det være en QD-OLED som året før – eller hadde Sony gått over til den nyeste MLA-teknikken fra LG Display, slik blant andre Panasonic og Philips har gjort på sine toppmodeller?

Sony A95L QD-OLED Sony A95L rear
<
>
A95L er Sonys nye QD-OLED flaggskipmodell for 2023. (Foto: Audun Hage, Lyd & Bilde)

Ikke overraskende er det Quantum Dot teknikken Sony har valgt å bygge videre på i 2023. Den nye flaggskipmodellen heter A95L og bruker et QD-OLED panel hentet fra Samsung Display. Dette er selvfølgelig oppgradert for 2023 og leveres nå også i en etterlengtet 77» skjermstørrelse, i tillegg til 65 og 55.

Selve video «motoren» er en Cognitive Processor XR, og Sony har jobbet spesielt med å forbedre bildebehandlingen (bl.a. oppskalering og støyreduksjon) ytterligere fra 2022-modellene. De kaller teknikken XR Clear Image – en adaptiv bildeprosessering som skal kunne håndtere, analysere og forbedre innhold av varierende kvalitet (strømming, TV, Blu-ray etc) og oppskalere til glitrende 4K.

Flaggskipet har et kraftig, men skjult innebygd lydsystem (Acoustic Surface Audio+) med støtte for Dolby Atmos. Sony har også sørget for at lydsystemet kan brukes som senterkanal med deres egne lydplanker (Acoustic Center Sync).

Designmessig har A95L fått en slank utførelse med tynn ramme i børstet aluminium, hvor bildet går helt ut i kantene (Seamless Edge Bezel).

Kombinasjonen av det nye QD-OLED panelet og den oppgraderte bildebehandlingen skal gi et vesentlig mer kontrastrikt og lyssterkt bilde med forbedret fargegjengivelse.

Vi fikk en sniktitt på nykommeren i et mørklagt demorom, uten lov til å ta bilder, og det lille vi fikk se så svært lovende ut, med en gnistrende kontrast, bunnløst svartnivå og blendende farger. Men nøyaktig hvor god A95L er, kan vi ikke konkludere med før vi har testet den opp mot andre 2023 toppmodeller.

Sony A80L (55″, 65″, 77″, 83″)

Rett under flaggskipmodellen kommer lillebroren A80L, arvtageren til den prisgunstige og populære A80K fra 2022. Med skjermstørrelser fra 55 til 83 tommer byr den på noe for enhver smak – og budsjett.

A80K har mange likhetstrekk med forgjengeren, og bruker et OLED-panel av EX-typen fra LG Display. Altså ikke den nyeste MLA-teknikken vi finner i toppmodellene fra konkurrentene – LG G3, Philips OLED+908 og Panasonic MZ2000, men likevel en teknikk som er kjent for å gi god lysstyrke og kontrast.

Her får vi også et gjensyn med videoprosessoren Cognitive XR, og høyttalerteknikken Acoustic Surface Audio+, hvor lyden kommer direkte ut av OLED-panelet.

Vi fikk en liten demo av en 83-tommers A80L i kombinasjon med høyttalersystemet HT-A9, som ga en virkelig storslagen hjemmekinoopplevelse. Vi tipper dette blir en interessant utfordrer til LG OLED C3 når vi får dem på testbenken.

Sony A80L Weybridge Sony A80L OLED TV
<
>
Lillebroren A80L blir en mer prisgunstig OLED-TV i flere skjermstørrelser. (Foto: Audun Hage, Lyd & Bilde)

Bedre lyd og samspill med Sony lydplanker

Både A95L og A80L bruker den velkjente Acoustic Surface+ teknikken fra Sony, der høyttalerne sitter skjult på innsiden og bruker selve OLED-panelet til å vibrere og skape lyd. Sony legger også vekt på at de nye modellene har fått flere oppgraderingsmuligheter.

Skjermene kan også heves et hakk for å gi bedre plass til en lydplanke under, og dersom du velger en kompatibel lydplanke eller lydsystem fra Sony kan du dra nytte av finessen Acoustic Center Sync, der TV-skjermen brukes som senterkanal.

Acoustic Center Sync støttes av Sony-lydplankene HT-A7000, HT-A5000, HT-A3000 og høyttalersystemet HT-A9 som alle fortsetter videre i 2023. Sony viste for øvrig ingen nye lydplanker i Weybridge, så alle de nevnte lydsystemene går videre i år også.

Sony TV and soundbars Sony A80L with HT-A9
<
>
De nye OLED- og LCD-skjermene er utviklet spesielt for å yte bra sammen med Sonys egne lydplanker og lydsystemer. (Foto: Audun Hage, L&B)

Skreddersydd for gaming og Playstation 5

Begge de nye OLED-modellene har fått forbedrede gaming-finesser, og det legges ikke skjul på at de er spesielt tilrettelagt for PS5. Såkalt Auto HDR Tone Mapping og Auto Genre Picture Mode er på plass for å sikre god bildekvalitet til både gaming og strømming. Finessen Black Equalizer hever detaljene i svarte/mørke områder, slik at man ser eventuelle fiender som gjemmer seg i mørket.

Toppmodellen A95L har også en bilde-i-bilde funksjon (Multi-View) der man kan se YouTube-guider i en egen rute, samtidig som man spiller på den andre delen av skjermen.

Sony introduserer også (endelig!) en egen «Game Menu» på 2023-modellene der man får full oversikt over relevante innstillinger og justeringsmuligheter, inkludert VRR og bevegelsesutjevning.

Dessverre må Sony (i likhet med bl.a. Philips og Panasonic) nøye seg med at kun to av fire HDMI-innganger støtter 2.1 standarden med full båndbredde til 4K/120Hz.

Sonys nye TV-er skal være “perfekt for PlayStation 5”. (Foto: Audun Hage, Lyd & Bilde)

Pris og tilgjengelighet

Sony A95L (QD-OLED) og A80L (WOLED) forventes på markedet i løpet av sommeren 2023. Nyaktig dato for salgsstart og priser for Norden er ikke kunngjort enda, men vi oppdaterer så snart vi har mer info.

Obs! Sony informerer samtidig om at den kompakte OLED-modellen A90K (42″ og 48″) fra 2022, vil fortsette som en del av 2023-sortimentet.

Obs! Sony introduserte også en rekke nye LCD-baserte TV-modeller i Weybridge, og dem kan du lese mer om i saken under! (link kommer)

 

Sony A95L – video, bildegalleri og spesifikasjoner

65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_back-w-camera 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_back-wo-camera 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_btyA1 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_btyB 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_btyI 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_bz 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_camera-zoom-up 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_ccw 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_cw 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_front-w-camera 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_front-wo-camera 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_st 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_wm insitu_A95L_77-Large insitu_human_A95L_77-Large
<
>
Sony Bravia XR A95L. (Foto: Sony)

BRAVIA XR A95L 4K HDR QD-OLED TV (77”, 65”, 55”):

 • Intelligent and powerful TV processing with the Cognitive Processor XR
 • QD-OLED Screen enhanced by XR Triluminos Max technology
 • Definitive contrast: Individually lit pixels produce pure black so movies, shows, and games burst to life on screen with extraordinary detail and depth.
 • Google TV
 • BRAVIA CORE
 • Perfect for PlayStation® 5 with Auto HDR Tone Mapping and Auto Genre Picture Mode
 • All game settings in one place with Game Menu
 • HDMI 2.1 gaming with 4K/120, VRR, and ALLM.
 • Support for Dolby Vision, IMAX Enhanced, and Netflix Adaptive Calibrated Mode.
 • Acoustic Surface Audio+ and Dolby Atmos support
 • More clarity, less noise with XR 4K Upscaling and XR Clear Image technologies
 • Pairs perfectly with Sony soundbars with Acoustic Center Sync
 • BRAVIA CAM
 • Eco Dashboard
 • Ultra-slim with a smooth aluminium Seamless Edge Bezel
 • 3-way aluminium TV stand[1]; choose the standard position for larger surfaces, the narrow position if your furniture is smaller, or the soundbar position if you want to slide your soundbar neatly underneath.

[1] 3-way aluminium stand included with the 77” model. The 65” and 55” models include a 2-way stand

Sony A80L – video, bildegalleri og spesifikasjoner

65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_back 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_btyA1 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_btyB 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_btyH 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_btyI 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_bz 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_ccw 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_cw 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_front 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_rear_eu 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_st 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_wm insitu_A80L_65-Large
<
>
Sony A80L. (Foto: Sony)

BRAVIA XR A80L 4K HDR OLED TV (83”, 77”, 65”, 55”) features:

 • Intelligent and powerful TV processing with the Cognitive Processor XR
 • XR OLED Contrast Pro and XR Triluminos Pro technologies
 • Definitive contrast: Individually lit pixels produce pure black so movies, shows, and games burst to life on screen with extraordinary detail and depth.
 • Google TV
 • BRAVIA CORE
 • Perfect for PlayStation® 5 with Auto HDR Tone Mapping and Auto Genre Picture Mode
 • All game settings in one place with Game Menu
 • HDMI 2.1 gaming with 4K/120, VRR, and ALLM.
 • Support for Dolby Vision, IMAX Enhanced, and Netflix Adaptive Calibrated Mode.
 • Acoustic Surface Audio+ and Dolby Atmos support
 • More clarity, less noise with XR 4K Upscaling and XR Clear Image technologies
 • Pairs perfectly with Sony soundbars with Acoustic Center Sync
 • BRAVIA CAM
 • Eco Dashboard
 • Ultra-slim with a smooth aluminium Seamless Edge Bezel
 • 3-way aluminium TV stand[1]; choose the standard position for larger surfaces, the narrow position if your furniture is smaller, or the soundbar position if you want to slide your soundbar neatly underneath.
 • Metal Flush Surface Bezel
 • 3-way, slim wedge, aluminium TV stand; choose the standard position, narrow position for smaller furniture surfaces, or the raised position to tuck your soundbar underneath.

[1] 3-way aluminium stand included with the 77” model. The 65” and 55” models include a 2-way stand.

 

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Legg igjen en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
LGs 2023 OLED TV-er klare for Norden Slippes i butikk 13. mars - kan forhåndsbestilles allerede nå.
lbpluss
Sjekk denne 98-tommeren fra Sony! Sony slår på stortromma og lanserer sin første 98-tommers 4K TV! Derimot kommer det ingen nye 8K TV-er i år.
lbpluss
Sony satser videre på QD-OLED Sony har holdt potte tett om årets nye TV-er, men nå har de endelig tatt bladet fra munnen. De nye toppmodellene A95L og A80L entrer scenen.
lbpluss
Allente lanserer spesialtilpasset Chromecast med Google TV Nå kan Allente-abonnentene sløyfe TV-boksen.
lbpluss
Her er Samsungs nye flaggskip 8K TV, QN900C En ny bildemodus betyr redningen for strømslukende 8K-TV-er.
Følg Lyd & Bilde