VG-lista målt i “loudness”

I kampen for musikk med dynamikk presenterer vi VG-lista uke 20, illustrert i "loudness".
Annonse
Annonse
forfatter

Lydnivåkrigen, eller The Loudness War, er langt fra over. Her er hvordan VG-lista uke 20 2012 ser ut i lydnivå. Ettersom maksimalt lydnivå er satt, må man knuse toppene i musikken ned, også kjent som komprimering, for å få det generelle lydnivået høyere. Det ødelegger for livet i musikken, og det er ingen unnskylding at det er populærmusikk. Selv samplebasert musikk kan fint få mer trøkk i rytmene enn den får i dag.


Det holder ikke å se på en lydkurve for å se om en låt har god lyd. Men man kan ganske lett se om det er ekstrem limiting på gang. Dette vil oppleves som klipping (forvrengning), og det kan ikke låte bra.

Blant de mest ekstreme eksemplene på ukas VG-liste er Michel Telós “Ai se eu te pego!”, som vrenger over en lav sko og rett og slett ikke har noe trøkk i det hele tatt, og Nicki Minajs “Starships” er like ille, og Maroon 5’s “Payphone” er også grelle saker.

Det er egentlig enklere å fortelle hvilke låter som har “godkjent” lydnivå. Justin Biebers “Turn to You” og Jason Mraz’ “I Won’t Give Up” har en fin kurve, ved nærmere ettersyn skjønner vi at det er fordi dette er ballader. Vinnis “Godmorgen Norge” er faktisk ikke så ille, den har et generelt mettet lydbilde, men klarer å balansere seg innenfor det som oppleves som ganske grei lyd, med god fylde.

Igjen, man skal ikke ta slike lydkurver helt bokstavelig når det kommer til den opplevde lydkvaliteten, men det er ingen tvil om at musikken vil nyte godt av å kunne dras ned et hakk, for å gi mer plass heftige trommer. Musikk med spenningskurven til en murstein er ikke særlig givende å høre på i lengden.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Hybrid-SUV-en Formentor er først ut. Men vi har flere spennende helelektriske nyheter i vente.
Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Med den største oppdateringen av Google Earth på mange år blir det nå mulig å se millioner av satelittbilder fra bl.a. NASA i timelapse. Disse viser tiårenes markante forandringer av kloden.
Den danske toppskuespilleren har landet nok en internasjonal megarolle.
Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
Den ser mye større ut enn den er, den nye 4309 Studio Monitor.
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!