Teknologi

Det solcelledrevne flyet Titan kan dermed erstatte enkelte satellitter.
Annonse
Annonse
forfatter

Solcelledrevne fly er i startfasen. Det kan være vi aldri får store passasjerfly som holdes i luften ved hjelp av solen, men på dronenivå skjer det nå saker og ting.

Erstatter satellitter
Titan Aerospace står bak det solcelledrevne droneflyet Solara 50, som kan cruise oppe i 20.000 meters høyde og holdes der i fem år, drevet utelukkende av solenergi.

Tanken er at flyet skal kunne erstatte enkelte satellitter. Det er mye billigere enn en satellitt, og kursen kan styres etter nødvendighet. Når flyet har gjort jobben ferdig, kan det dessuten, i motsetning til en satellitt, returnere til basen.

Solara50

50 meters vingespenn
Titan Solara 50 er stort, med et vingespennet på hele 50 meter. Flyet kan frakte en last på rundt 120 kilo til en atmosfærisk bane rundt 20 km opp i luften og holde seg der oppe takket være sine 3.000 solceller som kan produsere 7 kW med strømkraft. Og fordi det flyr over skyene, er det alltid solskinn på dagtid.

Kommunikasjon
En last på 120 kilo er ikke mye, men nok til å for eksempel bære kommunikasjonsutstyr til bruk i overvåkning av alt fra sjøpirater til avlinger og skogbranner. Bringe internettilgang til fjerne strøk, vitenskapelige oppdrag som måling av havstand, kosmisk stråling, atmosfærisk forskning, og alt som har med været å gjøre.

Med Titan Solare 50 kan man med andre ord gjøre det meste man kan med en vanlig satellitt, og det på en billigere måte. Og når oppdraget er utført, kan flyet landes og forsynes på nytt med utstyr for sitt neste oppdrag. Man slipper både å bygge en ny satellitt for hvert nye oppdra, i tillegg til at man minimerer andelen romsøppel.

Titan har allerede forhåndsbestilt tre Solara-droner, to av dem skal brukes til kommunikasjon. Den første dronen leveres i februar, mens det er planlagt å levere månedlig fra og med april.

wired.co.uk
treehugger.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.