Teknologi

Det solcelledrevne flyet Titan kan dermed erstatte enkelte satellitter.
Annonse
Annonse
forfatter

Solcelledrevne fly er i startfasen. Det kan være vi aldri får store passasjerfly som holdes i luften ved hjelp av solen, men på dronenivå skjer det nå saker og ting.

Erstatter satellitter
Titan Aerospace står bak det solcelledrevne droneflyet Solara 50, som kan cruise oppe i 20.000 meters høyde og holdes der i fem år, drevet utelukkende av solenergi.

Tanken er at flyet skal kunne erstatte enkelte satellitter. Det er mye billigere enn en satellitt, og kursen kan styres etter nødvendighet. Når flyet har gjort jobben ferdig, kan det dessuten, i motsetning til en satellitt, returnere til basen.

Solara50

50 meters vingespenn
Titan Solara 50 er stort, med et vingespennet på hele 50 meter. Flyet kan frakte en last på rundt 120 kilo til en atmosfærisk bane rundt 20 km opp i luften og holde seg der oppe takket være sine 3.000 solceller som kan produsere 7 kW med strømkraft. Og fordi det flyr over skyene, er det alltid solskinn på dagtid.

Annonse

Kommunikasjon
En last på 120 kilo er ikke mye, men nok til å for eksempel bære kommunikasjonsutstyr til bruk i overvåkning av alt fra sjøpirater til avlinger og skogbranner. Bringe internettilgang til fjerne strøk, vitenskapelige oppdrag som måling av havstand, kosmisk stråling, atmosfærisk forskning, og alt som har med været å gjøre.

Med Titan Solare 50 kan man med andre ord gjøre det meste man kan med en vanlig satellitt, og det på en billigere måte. Og når oppdraget er utført, kan flyet landes og forsynes på nytt med utstyr for sitt neste oppdrag. Man slipper både å bygge en ny satellitt for hvert nye oppdra, i tillegg til at man minimerer andelen romsøppel.

Titan har allerede forhåndsbestilt tre Solara-droner, to av dem skal brukes til kommunikasjon. Den første dronen leveres i februar, mens det er planlagt å levere månedlig fra og med april.

wired.co.uk
treehugger.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Sonos Sub er tilbake i tredje generasjon, nå også med mulighet til å bruke to subwoofere i samme rom. Vi har testet!
Designkongen gjør det igjen. Beolit 20 er en nydelig bærbar høyttaler, som også låter bra.
Bang & Olufsen Beosound Emerge er et modig brudd med hvordan en multiroms-smarthøyttaler kan se ut – og låte.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
TCL TS8132 er en rimelig lydplanke med Dolby Atmos, som gjenskapes av diskrete topphøyttalere.
Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Sony FE 14mm F1.8 GM
Kjenner du noen som er hekta på Lego-Mario? Nå får han selskap av broren Luigi.
Nå kan du snart bestille Volkswagen ID.4 med firehjulstrekk. Og kanskje oppgradert stereo?
Fitbit lanserer nå Luxe, et praktisk og stilig aktivitetsarmbånd som skal hjelpe deg med å ta godt være på helse og velvære.
Samsungs nye TV-tjeneste byr på direktesendte TV-kanaler helt gratis.
Velkommen til Utmark: Briljant sort komedie eller banal russerevy?
Ikke faststoffbatteri, men en viktig modell likevel.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR
Hybrid-SUV-en Formentor er først ut. Men vi har flere spennende helelektriske nyheter i vente.
I dag er det 10 år siden verdens største TV-serie hadde premiere.
Med den største oppdateringen av Google Earth på mange år blir det nå mulig å se millioner av satelittbilder fra bl.a. NASA i timelapse. Disse viser tiårenes markante forandringer av kloden.
Den danske toppskuespilleren har landet nok en internasjonal megarolle.