Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Snart en superdatamaskin på månen?

En forsker fra et universitet I det sydlige California foreslår at NASA skal bygge en superdatamaskin på baksiden av månen.

Skrevet av / 24.09.12 - 13:40
Snart en superdatamaskin på månen?

I forbindelse med en konferanse I Pasadena, California, arrangert av The American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA), holdt en forsker ved navn Ouliang Chang fra University of Southern California, Viterbi School of Engineering, et opplegg hvor han foreslo at NASA skulle bygge en superdatamaskin med tilhørende radioteleskoper på månen! Datamaskinen, foreslo han, skulle bygges på månens bakside i et dypt krater nært en av polene, hvor utstyret ville være beskyttet mot månens ekstreme temperatursvingninger. Samtidig ville man kunne bruke is fra polen til å avkjøle systemet med.

Bakgrunnen for det ambisiøse forslaget er at NASAs nåværende system, Deep Space Network (DSN), som brukes til å kontrollere romfartsorganisasjonens oppdrag, har vanskelig for å håndtere de massive mengder data som for tiden belaster systemet. DSN består av et nettverk gigantiske radioteleskoper, som befinner seg i California, Spania og Australia. Selv Voyager 1, som ble sendt av sted mot utkanten av solsystemet for 35 år siden, kommuniserer stadig med jorden via DSN.

Ved å bygge et nytt anlegg på månen kan man ikke bare avlaste den jordbundne delen av DSN, mener Ouliang Chang, superdatamaskinen vil også kunne stå til rådighet for og hjelpe den første bølgen av månebasert, industriell utvikling samt kolonisering.

Utover dette kan den jordbaserte delen av DSN og den månebaserte datamaskinen til sammen ved hjelp av interferometri, en teknikk som kan måle interferens i den elektromagnetiske strålingen fra himmelobjekter, i praksis danne et gigantisk teleskop, som ville kunne gi forskerne langt mer presis informasjon om universet.

Firmaer som HP og IBM kan allerede nå fremstille moduler som kan bygges her på jorden, transporteres til månen, hvor de så ville kunne settes sammen til en fungerende superdatamaskin. Transporten kunne det kommersielle romfraktfirmaet, Space X, ta seg av.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top