Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Skjermer «korrigerer» synet

Snart kan skjermene kompensere for synsforstyrrelser, og gi både langsynte og nærsynte skarpe bilder – uten behov for briller.

Skrevet av / 08.08.14 - 07:00
Skjermer «korrigerer» synet

Hva hvis dataskjermen bar brillene i stedet for brukeren som stirret inn i skjermen? Dette konseptet jobbes nå med, av data- og synsforskere hos Berkeley universitet i California.

Forskere jobber nemlig nå med å utvikle synskorrigerende skjermer som ved hjelp av avanserte dataalgoritmer kan kompensere for seerens svekkede syn, slik at vedkommende kan oppleve skarpe bilder og tekst uten behov for briller. Teknologien kan potensielt hjelpe de som ellers har behov for korrigerende linser eller briller, til å bruke sine smartmobiler, nettbrett og datamaskiner.

At dataskjermen gir deg skarpt syn uten briller hjelper selvsagt lite i resten av hverdagen, men det kan jo være deilig å ta av seg brillene når man jobber foran PC-en.

Større synsforstyrrelser
Dessuten er håpet at skjermene en dag også kan vise sylskarpe bilder og tekst til mennesker med mer komplekse synsforstyrrelser, kjent som såkalte høyere ordens aberrasjoner. Disse synsavvikene er helt unike fra person til person, og kan ikke korrigeres med briller eller linser, men må behandles med dyr laserteknologi.

Vi lever i en verden hvor dataskjermer er overalt, og det å kunne kommunisere via skjermer er noe som blir tatt for gitt. Folk med høyere ordens aberrasjoner har ofte ujevnheter i hornhinnens form, og gjør det vanskelig eller umulig å lage linser som passer. Brian Barsky, professor for datavitenskap og synsvitenskap hos Berkeley og leder for prosjektet, går så langt som å hevde at dette i noen tilfeller kan være en hindring i å holde på enkelte jobber, fordi mange ansatte må stirre på en dataskjerm som del av stillingen. Håpet er at forskningen til Barsky og hans team vil kunne forandre livet til folk som lider av dette.

Kilde: sciencedaily.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Nå blir Googles AI mye flinkere - på norsk!

Hyperloop i Italia

0
Scroll to Top