Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Rottehjernen ser ut som et mini-internett

Etter 40 år med forskning er det første «koblingsdiagrammet» til rottens sentralnervesystem et faktum. Og det ligner internettet!

Skrevet av / 08.05.15 - 00:01
Rottehjernen ser ut som et mini-internett

Det er forskere ved University of Southern California som har kartlagt rottens «koblingsdiagram», som til forveksling ser ut som internettets fysiske arkitektur. Dette gir også ny innsikt i hvordan vår egen hjerne kan fungere.

Hjernebarken er som et miniinternett, sa Larry Swanson, professor ved USC og medforfatter av studien, publisert i journalen Proceedings of the National Academy of Sciences, i en uttalelse. – Internettet har utallige lokale nettverk som så er koblet til større, regionale nettverk og til slutt med ryggraden til hele internettet. Hjernen fungerer på samme måte.

 

internettets_struktur
Slik er internettet strukturert.

 

I følge studien består rottehjernen av flere lag. To «lokale nettverk» (ett styrer syn og læring, det andre muskler og organfunksjoner) danner det indre laget, også kjent som hjernebarken. To andre nettverk (ett for lukt, det andre styrer kognitive funksjoner, altså tanker, minner og drømmer) omringer hjernebarken og danner det ytre laget. I følge forskerne betyr dette at enkle sensoriske- og informasjonsveier er genetisk tilkoblet hverandre på måter vi bare så vidt har begynt å utforske.

Videre analysering gjort av en Olaf Sporns fra Indiana University fant ut at disse lokale nettverkene er sammenkoblet ved 1.923 «regionale knutepunkt», som lar informasjon flyte fritt mellom de nevrologiske områdene.

Studien er gjort med utgangspunkt i 16.000 rapporter datert tilbake til 1970-tallet og skal ha tatt mer enn 4.000 timer å samle sammen.

Å ha et koblingsdiagram av hjernen lar kunnskap flyte begge veier mellom menneske- og dyrestudier, sa Swanson. – Dette lar oss ta teorier fra studier av menneskelige hjerneskanninger og verifisere dem i dyr ved eksperimenter, og funn gjort i dyrestudier vil sannsynligvis kunne overføres til mennesker.

 

Rotte-hjerne_2

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top