Steve Jobs døde for ett år siden i dag

I dag er det ett år siden Apples grunnlegger måtte gi tapt for kreftsykdommen.
forfatter

I dag ligner Apple.com ikke seg selv. Når man går inn på siden kommer en film frem på hviy bakgrunn, og når filmen er ferdig, ledes man videre til et brev fra Apple-sjefen Tim Cook. Både filmen og brevet handler om Steve Jobs, Apples grunnlegger, som for nøyaktig ett år siden måtte gi tapt mot kreftsykdommen. Det var for øvrig dagen etter lanseringen av iPhone 4S og iOS 5.

Tim Cooks minneord om Steve Jobs på årsdagen for hans død. (apple.com)

Steve Jobs har etter sin død blitt skildret og omtalt på en måte som bare overgås av rockestjerner og store politikere. Han fremsto ikke alltid like sympatisk eller hyggelig som person, men ingen kan være i tvil om hans innflytelse på hele IT- og hjemmeelektronikkbransjen generelt og på Apple spesielt.

Derfor var mange eksperter raskt ute med å spå Apples undergang etter Jobs død, i alle fall som det teknologiledende selskapet som setter lista de andre følger etter. Delvis kan man gi dem rett – da de to Apple-lanseringene (iPad 3 og senest iPhone 5), delvis har fått litt lunkne tilbakemeldinger.

Men noe må Steves avløser Tim Cook åpenbart ha gjort rikti, for siden 5. oktober i fjor har Apple blitt nesten dobbelt så mye verdt. For et år siden i dag kostede en Apple-aksje 381 US dollar. I dag koster den 666,80 dollar og for bare et par uker siden var verdien oppe i 700 dollar. I skrivende stund blir Apples markedsverdi angitt til cirka 630 milliarder US dollar, som for sammenligningens skyld er det dobbelte av Sveits’ brutto nasjonalprodukt for 2011…

Utviklingen av Apples aksjeeverdi fra 5. oktober 2011 til 4. oktober 2012. (Yahoo.com)

Når Steve Jobs stod på scenen –  og det gjorde han alltid ved lanseringen av nye produkter – likte han godt å dra en kanin opp av hatten med ordene ”one more thing”. Bare de siste tre-fire årene før sin død stod Steve Jobs for lanseringen av banebrytende nye produkter som iPhone og iPad, og det er den bølgen Apple rider på i dag, med oppgraderinger og finpussing av tidligere suksesser.

Det som definerte Steve Jobs var hans evne til at gå inn på helt nye områder, gjenoppfinne og redefinere et produkter som mp3-spilleren (iPod), mobiltelefonen (iPhone) og nettbrettet (iPad) – med en kompromissløshet som gjorde både brukeropplevelsen, design og kvalitet helt unik. Nettopp her stod Steve Jobs for innovasjon og nytenking, og det er det vi ennå har til gode å se fra Apple med Tim Cook i lederstolen. Men vi håper at også han snart vil stå på en scene i San Francisco og slå luften ut av forsamlingen med ordene ”one more thing”.

Her kan du se Apples minnesfilm om Steve Jobs.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.