Internett

Noen ganger passer tilfeldighetene bedre sammen enn virkeligheten gjør.
forfatter

“Det finnes tre slags løgner: Løgner, forbannede løgner, og så er det statistikk“

Mark Twain

Statistiske observasjoner er gode å ha for hånden, når man skal argumentere for riktigheten av en teori. Det er en metode som anbefales av 95% av alle statistikere. Sånn cirka. Men man skal passe på.

norsk_olie
“Sammenhengen” mellom import av norsk råolje og dødsulykker imellom bilister og tog.

Det lyder for eksempel plausibelt nok at størsteparten av de som rammes av lungekreft har røkt. Men kikker man på tallene, kan man også se at en meget stor del av de som i voksenlivet blir tatt for å kjøre for fort, har gått i barnehage i tidligere leveår. Men er det så pedagogens skyld? Neppe. Noen ganger følger tallene bare hverandre, uten at de av den grunn er sammenhengende.

På nettstedet Spurious correlations (mistenkelige sammenhenger) har Tyler Vigen, som er jusstuderende på Harward-universitetet, rettet datamaskinen mot offentlige statistikker og funnet frem til nye og overraskende sammenhenger. Visste du for eksempel at utviklingen i antallet drukningsulykker i svømmebasseng tilsynelatende korrelerer med antallet filmer som Nicholas Cage har medvirket i de samme årene?

nicholas_cage
Forholdet mellom film hvor Nicholas Cage medvirker, og drukningsdød i svømmebasseng.

Enda tettere er sammenhengen mellom skilsmisser i staten Maine og margarinforbruket i USA. Her er det 99% overensstemmelse mellom tallene. Forbløffende – men når grafene så taler sitt tydelige språk, må man vel tro på det. Liksom man må ta hatten av for Tyler Vigen,  når han beviser at antallet dødsofre hvor bilistene har blitt tatt av dage ved å kollidere med tog, har falt i takt med en minsket import av norsk råolje i USA.

Det er garantert ingen reell årsakssammenheng mellom de tallene som holdes sammen, men det er underholdende å se på. Og det virker likevel litt mistenkelig…

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.