Search
Generic filters

Mistenkelige sammenhenger

Noen ganger passer tilfeldighetene bedre sammen enn virkeligheten gjør.

“Det finnes tre slags løgner: Løgner, forbannede løgner, og så er det statistikk“

Mark Twain

Statistiske observasjoner er gode å ha for hånden, når man skal argumentere for riktigheten av en teori. Det er en metode som anbefales av 95% av alle statistikere. Sånn cirka. Men man skal passe på.

norsk_olie
“Sammenhengen” mellom import av norsk råolje og dødsulykker imellom bilister og tog.

Det lyder for eksempel plausibelt nok at størsteparten av de som rammes av lungekreft har røkt. Men kikker man på tallene, kan man også se at en meget stor del av de som i voksenlivet blir tatt for å kjøre for fort, har gått i barnehage i tidligere leveår. Men er det så pedagogens skyld? Neppe. Noen ganger følger tallene bare hverandre, uten at de av den grunn er sammenhengende.

På nettstedet Spurious correlations (mistenkelige sammenhenger) har Tyler Vigen, som er jusstuderende på Harward-universitetet, rettet datamaskinen mot offentlige statistikker og funnet frem til nye og overraskende sammenhenger. Visste du for eksempel at utviklingen i antallet drukningsulykker i svømmebasseng tilsynelatende korrelerer med antallet filmer som Nicholas Cage har medvirket i de samme årene?

nicholas_cage
Forholdet mellom film hvor Nicholas Cage medvirker, og drukningsdød i svømmebasseng.

Enda tettere er sammenhengen mellom skilsmisser i staten Maine og margarinforbruket i USA. Her er det 99% overensstemmelse mellom tallene. Forbløffende – men når grafene så taler sitt tydelige språk, må man vel tro på det. Liksom man må ta hatten av for Tyler Vigen,  når han beviser at antallet dødsofre hvor bilistene har blitt tatt av dage ved å kollidere med tog, har falt i takt med en minsket import av norsk råolje i USA.

Det er garantert ingen reell årsakssammenheng mellom de tallene som holdes sammen, men det er underholdende å se på. Og det virker likevel litt mistenkelig…

 

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.