Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Microsofts chatterobot ble nazist

Det tok under en dag for chatboten Tay å spre nazistpropaganda.

Skrevet av / 30.03.16 - 11:01
Microsofts chatterobot ble nazist

At et teknologiselskap som Microsoft ønsker å henvende seg til unge, er en naturlig konsekvens av at det er de unge håpefulle som i størst grad omfavner ny teknologi.

Når Microsoft derfor forrige uke lanserte chatboten Tay, til å snakke ungdommens språk og ved hjelp av kunstig intelligens plukke opp moderne ungdomsslang, hva kunne vel gå galt? Det meste, skulle det vise seg.

For når et verdensomspennende, kapitalistisk selskap skal forsøke å virke ungdommelig og hipt, er det lett å glemme at ungdommer for det første gjerne har en ganske så usensurert form for humor. Samt at de har en tendens til å gjennomskue et selskap bestående av ”voksne streitinger” som skal forsøke å ta capsen på snei være kule. Og sist, men ikke minst: ungdommers trang til å trolle.

Nazist på under en dag
Programmert for å uformelt interagere og lære fra unge voksne mellom 18 og 24 år skulle det ta under en dag for Tays følgere på Twitter å lære henne vulgariteter på løpende bånd.

Noen Twitter-troll fant ut hvordan de kunne manipulere Tays oppførsel og forvandle henne til en nazist, som hyllet Hitler og folkemord.

Microsoft tok raskt den nyomvendte nazisten av mikrobloggetjenesten, og har siden avgitt en forklaring på hva som har skjedd:

“I de første 24 timene etter å ha kommet på nett, ble det iverksatt et koordinert angrep av en liten gruppe mennesker for å utnytte en sårbarhet hos Tay. Selv om vi hadde forberedt oss for mange typer misbruk av systemet, hadde vi gjort en kritisk forglemmelse angående dette spesifikke angrepet. Som et resultat tvitret Tay meget upassende og forkastelige ord og bilder. Vi tar det fulle ansvaret for å ikke ha sett denne muligheten… For øyeblikket jobber vi hardt med å adressere den spesifikke sårbarheten som var avduket av angrepet på Tay.”

Microsoft har med andre ord ikke gitt opp, og vil la Tay bruke flere sosiale medier for å plukke opp ungdommens sjargong og forhåpentligvis riste av seg sin nye ideologi.

”Vi vil være urokkelige i vår innsats for å lære av dette og andre erfaringer, mens vi jobber mot å bidra til et internett som representerer det beste, ikke det verste, i menneskeheten.»

Her er noen skjermdumper av Tays utsagn på Twitter:

(Foto: Produsenten)

 

(Foto: Produsenten)

(Foto: Produsenten)

Kilde: BGR

*OPPDATERING ONSDAG 30. MARS*
Microsoft fikk Tay på luften igjen i dag, men det varte ikke lenge. Tay rakk å lire av seg noen banneord, samt å skryte av at hun røyket marihuana i trynet på politiet, før Microsoft nok en gang måtte ta henne av luften for en overhaling.

(Foto: Produsenten)
Kilder: Venturebeat, Mashable

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Nå blir Googles AI mye flinkere - på norsk!

Hyperloop i Italia

0
Scroll to Top