Teknologi

Verdens første buss som går på ren solcellekraft er satt i drift, i Australia.
forfatter

Det har tatt sin tid, men fornybar energi begynner endelig å bli tilgjengelig for massene!

Stadig flere produkter drives av fornybar energi. Innenfor hjemmeelektronikk kan det være snakk om noe så enkelt som et iPad-tastatur eller til og med en bærbar datamaskin som drives av solkraft. Til forskning har man laget et dronefly som kan holde seg i luften i fem år, også dette takket være solceller. Planen er at dette kan erstatte enkelte satellitter.

Elektriske biler er endelig på gang for fullt, med Tesla Model S i spissen. Dette er den første bilen som frigjør seg fra rekkeviddeangsten som hører med elbiler. Ikke bare holder den nesten 50 mil på én ladning, men produsenten har i tillegg bygd ut superladestasjoner, som kan lade til halv kapasitet på bare 20 minutter. I Norge er seks slike stasjoner strategisk utplassert, for å gjøre det mulig å ferdes mellom de fire største byene. I USA drives flere av ladestasjonene delvis av solcellepaneler (men ikke i Norge).

Buss drives av solen
Nå er altså verdens første rutebuss med solcellekraft satt i drift, i byen Adelaide i Australia.

Bussen har fått navnet Tindo, som er aboriginsk for ”sol”, og er gratis for passasjerene.

Det som gjør bussen unik, er at det ikke sitter solcellepaneler på selve kjøretøyet. I stedet får bussen sin elektriske strøm fra solcellepaneler på byens hovedbussterminal. Panelene gir batteriene nok energi til å la bussen ferdes fritt fra byens sentrum i Adelaide til sin endestasjon nord for byen, og den er utstyrt med både klimaanlegg og gratis Wi-Fi til sine 40 passasjerer.

Bussen er utviklet og produsert av et selskap i New Zealand ved navn Designline International.

Kilde: cleantechnica.com

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også