Teknologi

Verdens første buss som går på ren solcellekraft er satt i drift, i Australia.
forfatter

Det har tatt sin tid, men fornybar energi begynner endelig å bli tilgjengelig for massene!

Stadig flere produkter drives av fornybar energi. Innenfor hjemmeelektronikk kan det være snakk om noe så enkelt som et iPad-tastatur eller til og med en bærbar datamaskin som drives av solkraft. Til forskning har man laget et dronefly som kan holde seg i luften i fem år, også dette takket være solceller. Planen er at dette kan erstatte enkelte satellitter.

Elektriske biler er endelig på gang for fullt, med Tesla Model S i spissen. Dette er den første bilen som frigjør seg fra rekkeviddeangsten som hører med elbiler. Ikke bare holder den nesten 50 mil på én ladning, men produsenten har i tillegg bygd ut superladestasjoner, som kan lade til halv kapasitet på bare 20 minutter. I Norge er seks slike stasjoner strategisk utplassert, for å gjøre det mulig å ferdes mellom de fire største byene. I USA drives flere av ladestasjonene delvis av solcellepaneler (men ikke i Norge).

Buss drives av solen
Nå er altså verdens første rutebuss med solcellekraft satt i drift, i byen Adelaide i Australia.

Bussen har fått navnet Tindo, som er aboriginsk for ”sol”, og er gratis for passasjerene.

Det som gjør bussen unik, er at det ikke sitter solcellepaneler på selve kjøretøyet. I stedet får bussen sin elektriske strøm fra solcellepaneler på byens hovedbussterminal. Panelene gir batteriene nok energi til å la bussen ferdes fritt fra byens sentrum i Adelaide til sin endestasjon nord for byen, og den er utstyrt med både klimaanlegg og gratis Wi-Fi til sine 40 passasjerer.

Bussen er utviklet og produsert av et selskap i New Zealand ved navn Designline International.

Kilde: cleantechnica.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.