Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Hele huset kan bli solpanel

Forskere har klart å fremstille et gjennomsiktig solcellemateriale. Dermed kan man forhåpentlig i fremtiden kle hele huset med dette.

Skrevet av / 10.11.10 - 07:00
Hele huset kan bli solpanel

Det er ikke noe nytt med tynn solcellefilm. Men forskere fra Los Alamos og Brookhaven National Laboratories har nå klart å fremstille et helt gjennomsiktig materiale som kan høste energien fra lys.

Den gjennomsiktige filmen er rett og slett plast spikret med fotballformete kuler av karbon, kalt Buckminsterfullerener, hver med 60 karbonatomer.

Kulene danner et mønster liknende vokstavlene som honningbier lager. Den gjennomsiktige effekten skapes når vanndråper på størrelse med en mikron sprayes i et tynt lag over plastløsningen med karbonkuler. Vannet og løsningen lager en konsentrasjon av elektrisk ledende materiale i dette mønsteret idet vannet fordamper.

Materialet kan enten brukes til å absorbere solenergi, eller som en lysende diode (LED), avhengig av bruksområdet. Gjennomsiktighet er viktig fordi det tillater fleksible og gjennomsiktige lysskjermer, og dessuten at vinduer kan absorbere lysenergi mens de fremdeles slipper sollyset inn.

Tenk et hus som har solabsorbenter på taket og vinduene. Dette kan generere langt mer elektrisitet enn et vanlig solcellepanel. Vi er langt fra der ennå, ettersom forskerne for tiden lager absorbenter ikke stort større enn en normal vanndråpe… Men det at materialet er såpass enkelt å lage, kan fort bety at det kan gjøres på en større skala med tid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top