Search
Generic filters

Internett på reisen!

Slik kommer du og familien ut på nettet når dere er på ferie eller ute og reiser.

I dag forventer vi nesten alltid å kunne koble oss opp på nettet. Mamma sjekker været, pappa følger med på nyhetene, sønnen sjekker sportsresultatene og datteren må på Facebook. Sitter man på toget eller i bilen holder det som oftest bra å gjøre dette på sin egen mobil. Men når man kommer frem til hytta eller hotellet og de bærbare datamaskinene eller nettbrettene kommer frem, hva gjør man da?

Her går vi gjennom fem forskjellige måter å få mobilt bredbånd som passer for ulike situasjoner. Noen er bra for midlertidige oppkoblinger, noen fungerer for flere personer samtidig og andre igjen gir ekstra god hastighet. Hvilken metode som passer deg eller familien best er avhengig av situasjonen og forholdene. Tenk på at det lett blir dyrt hvis oppkoblinger som kan brukes av mange blir brukt over lengre perioder. Et abonnement med ubegrenset trafikk til en fast pris kan varmt anbefales.

Vil man ha litt bedre hastighet på oppkoblingen kan man tenke over å anskaffe en 4G-oppkobling som benytter LTE-teknikk. I dag finnes det bare noen enkelte mobiler som støtter dette. Men derimot finnes det USB-dongler for datamaskiner og trådløse routere som støtter det. Man får imidlertid være forberedt på at dette først og fremst fungerer i storbyområdene. Når man vel kommer frem til hytta er det stor sannsynlighet for at den har falt tilbake til vanlig 3G-oppkobling.

Bruk internett på mobilen

En gammel hederlig løsning er helt enkelt å benytte en ledning fra dataen til mobiltelefonen og installere den som et ”modem”. Det har fungert i årevis, lenge før vi fikk smartmobiler, og til og med før mobilene selv hadde nettlesere verdt navnet. Har man en Android-mobil går man inn på Internettdeling og slår på USB-internettdeling. På iPhone gjøres dette under rubrikken Internettdeling/Delt Internett i innstillingene.

Trådløs mobil-oppkobling

En moderne måte å bruke mobilens internettoppkobling er å ikke bruke noen ledning i det hele tatt. Man slår på internettdeling på sin smartmobil og kobler den deretter til dataen via Bluetooth. Vips så er man ute på nettet fra dataen. Meget smidig. På Apple-enheter gjøres dette via Internettdeling/Delt Internett under innstillinger. På Android-mobiler holder det som oftest med å koble til via Bluetooth for å komme ut på nettet.

Enkel internett for laptopen

Er man mange som deler på en laptop er det kanskje enklest at det er laptopen som har en egen internettoppkobling. Da er den smidigste løsningen å skaffe en USB-dongel som kan være plugget til, samme hvem som benytter dataen. Barna kan også låne den til sine datamaskiner dersom de ikke har billige internettoppkoblinger til sine mobiler, eller om de synes det er for vanskelig å koble opp dataen til mobilen. Det kan dessuten være en enkel måte å få opp hastigheten til 4G uten å behøve kjøpe ny mobil.

Den universelle proffløsningen

Er man ofte mange som vil komme seg ut på nettet kan det være deilig ikke å holde på og trikse med mobiltelefonene. Da skaffer man i stedet en portabel trådløs router. Den får sin oppkobling ved at man stopper i et SIM-kort, og mest hensiktsmessig med ubegrenset bruk av datatrafikk. De fleste kan kjøres på batteri og deler deretter oppkoblingen via Wi-fi til alle datamaskinene. Noen fungerer også mer stasjonært, med Ethernetporter om man vil benytte ledning, og kan kobles inn på bredbånd om det finnes tilgjengelig. En universell løsning for alltid å kunne koble til nettet på best mulig måte, helt enkelt.

Trådløst for mange

Mange moderne smartmobiler tillater til og med internettdeling via Wi-fi. Man slår på Internettdeling/Delt Internett som det heter i iOS, eller Portable Wi-Fi-hotspot som det heter i Android. Så logger man seg på sitt personlige nettverk med brukernavn og passord. Fra dataen eller nettbrettet er det så bare å koble til som om det var et hvilket som helst trådløst nettverk. Fordelen er at mange kan benytte oppkoblingen samtidig, selv om det så klart går langsommere jo flere man er.

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.