Astronomi

24 år i dag! Hubble-teleskopet feirer med å ta dette fantastiske bildet av Apehodetåken!
forfatter

Etter 24 år er Hubble-teleskopet fremdeles i full vigør. Dets hovedoppgave er å ta bilder av og kartlegge stjernehimmelens fjernere strøk. Men med bilder som dette, som teleskopet tok i mars av stjernetåken NGC 2174 (Apehodetåken) for å markere sin 24-årsdag i dag, er Hubble også en meget habil PR-agent for astronomien.

Apehodetåken, NGC 2174.
Apehodetåken, NGC 2174.

Fødestuer
Stjernetåker er stjernenes fødestuer. Tåkene oppstår etter en massiv stjerne har eksplodert i en supernova, som da frigjør og sprer molekylstøv. Dette gir igjen dannelsespremissene for nye stjerner. Jo lenger ut fra galaksens kjerne en stjerne er, desto flere generasjoner er ofte dens stamtre. Det betyr også at den inneholder større andel tunge metaller, da hver nye stjerne til en viss grad plukker opp prosessen med nukleær fusjon der den forrige slapp.

Stjerneeksplosjoner er en vital del i dannelsen og spredningen av tyngre atomer, som igjen danner premissene for at karbon og dermed vi kan eksistere.

Apehodetåken er for øvrig en stjernetåke i stjernebildet Orion.

Mer info: spacetelescope.org

Se video her:

Loading player…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.