Teknologi

Hardwarehackere og hobbyentreprenører viste i mai frem sine oppfinnelser ved den første offisielle Maker Faire i Danmark. I august er det Trondheim sin tur.
Annonse
Annonse
forfatter

Hvis du styrer med hjemmelagde raketter i fritiden, har oppfunnet en automatisk, selvkjørende kaffemaskin eller lager spillebrikker til selvkonstruerte brettspill på din 3D-printer, så brenner du sikkert etter å vise frem ditt verk – og for å møte likesinnede gjør-det-selv-spesialister. Du har sjansen 29.-30. august i Trondheim!

IMG_8247
3D-print var det naturligvis mye av på selvskapermessen.

I Århus kunne man se eksempler på selvbyggertrangen ved Danmarks første offisielle Mini Maker Faire, som fant sted på Hovedbiblioteket. Blant de mangeartede innslagene var laserskårne trefigurer, fjernstyrte roboter i alle former, semi-antikke arkademaskiner – og selvsagt 3D-print i alle størrelser. Det er ingen grunn til å tro at Trondheim vil bli noe annerledes, og vi vil tro mang en NTNU-student har noen triks i ermet de vil vise frem til høsten.

Det trenger imidlertid ikke bare være high-tech. Noen kaster seg over mer klassisk håndverk. På utstillingen i Århus kunne man nemlig også se hånddreide trepenner, linoleumstrykk og akvarier.

maker_faire_penne
Alt er ikke digitalt. Gunnar Langemark er til daglig IT-rådgiver, men bruker fritiden på sløyden.

Publikum kunne leke med
I Århus kunne besøkende få leke seg med teknologi. Man kunne f.eks. bygge et robot-ur som skrev klokkeslettet på et stykke papir, programmere LEGO-roboter,  lage høyteknologiske puter eller bygge om et stykke elektronisk leketøy med lyder, som fabrikanten aldri hadde forestilt seg.

makerfaire_lina
De besøkende kunne for eksempel bygge om elektroniske leketøy med en teknikk kalt ”circuit bending”.

En folkebevegelse av selvbyggere
Trangen til å bygge ting har siden 2006, hvor den første Maker Faire fant sted i San Francisco, USA, vokst seg til en folkebevegelse, som årlig trekker hundretusener av besøkende til utstillingene. I 2014 avholdes det 96 store og små marked verden over. Her i Skandinavia er vi også med. Oslo avholdt en Maker Faire i januar, Århus den 9. og 10. mai, og Stockholm den 17. og 18. mai. I Norge returnerer altså messen i august, til Trondheim.

Annonse

Råd for selvbyggere
Foruten muligheten til å kikke og pirke på tingene kunne man også lære mer om hvordan man selv kommer i gang med å gjøre sine ideer til virkelighet. I Danmark kan for eksempel dette skje i såkalte Fablabs, som er åpne verksteder med gratis adgang for hobbyoppfinnere (har du tips til slike i Norge, skriv gjerne i kommentarfeltet). Eller man kan møte likesinnede i hackerspaces, som best kan beskrives som nerdeklubber. I Nanmark finnes de i Oslo, Trondheim, Stavanger, Sandnes og  Bergen.

Et av de mest høyspente (vi klarte ikke å dy oss!) innslagene i Århus var Dewald de Bruyns syngende teslaspole, som spilte musikk med meterlange gnister. Se hvordan nedenfor.

Aarhus Mini Maker Faire

 

Annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Du fortjener den beste lyden på terrassen i påsken. Du må ha et par utendørshøyttalere.
Du finner ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Vi loves masse fylde og bass med den kompakte lydplanken SC-HTB490, med trådløs subwoofer.
Harrison Ford-filmen fra 1986 gjør comeback som TV-serie.
Nå kan du lete opp ting som ikke er laget av Apple.
Den nye Nokia X-serien av smarttelefoner er utviklet til å oppfordre brukeren til å beholde smarttelefonen i lengre tid med tre års garanti, sikkerhetsoppdateringer og Android-versjoner.
I dag avduker Lenovo den nye versjonen av gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byr blant annet på en Snapdragon 888-procsssor, 5G og åtte virtuelle taster.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
De koster nesten det samme, men Cambridge Evo 150 er dobbelt så kraftig som Evo 75. Her møtes retro og moderne hånd i hånd.
Utstyrt med 3D-bevegelsessensor og fugleperspektiv kan Floodlight Cam Wired Pro gi deg et godt overblikk.
Med trådløse bakhøyttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlegget heftige lydopplevelser.
HP Envy 17 og Envy x360 med 11. generasjons prosessorer og Nvidia-grafikk til hjemmekontoret.
Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Helelektrisk med 1000 hk og 14 Bose-høyttalere.
For første gang kan du strømme video i nært tapsfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men langt fra alle får tilgang til tjenesten.