Teknologi

Hardwarehackere og hobbyentreprenører viste i mai frem sine oppfinnelser ved den første offisielle Maker Faire i Danmark. I august er det Trondheim sin tur.
Annonse
Annonse
forfatter

Hvis du styrer med hjemmelagde raketter i fritiden, har oppfunnet en automatisk, selvkjørende kaffemaskin eller lager spillebrikker til selvkonstruerte brettspill på din 3D-printer, så brenner du sikkert etter å vise frem ditt verk – og for å møte likesinnede gjør-det-selv-spesialister. Du har sjansen 29.-30. august i Trondheim!

IMG_8247
3D-print var det naturligvis mye av på selvskapermessen.

I Århus kunne man se eksempler på selvbyggertrangen ved Danmarks første offisielle Mini Maker Faire, som fant sted på Hovedbiblioteket. Blant de mangeartede innslagene var laserskårne trefigurer, fjernstyrte roboter i alle former, semi-antikke arkademaskiner – og selvsagt 3D-print i alle størrelser. Det er ingen grunn til å tro at Trondheim vil bli noe annerledes, og vi vil tro mang en NTNU-student har noen triks i ermet de vil vise frem til høsten.

Det trenger imidlertid ikke bare være high-tech. Noen kaster seg over mer klassisk håndverk. På utstillingen i Århus kunne man nemlig også se hånddreide trepenner, linoleumstrykk og akvarier.

maker_faire_penne
Alt er ikke digitalt. Gunnar Langemark er til daglig IT-rådgiver, men bruker fritiden på sløyden.

Publikum kunne leke med
I Århus kunne besøkende få leke seg med teknologi. Man kunne f.eks. bygge et robot-ur som skrev klokkeslettet på et stykke papir, programmere LEGO-roboter,  lage høyteknologiske puter eller bygge om et stykke elektronisk leketøy med lyder, som fabrikanten aldri hadde forestilt seg.

makerfaire_lina
De besøkende kunne for eksempel bygge om elektroniske leketøy med en teknikk kalt ”circuit bending”.

En folkebevegelse av selvbyggere
Trangen til å bygge ting har siden 2006, hvor den første Maker Faire fant sted i San Francisco, USA, vokst seg til en folkebevegelse, som årlig trekker hundretusener av besøkende til utstillingene. I 2014 avholdes det 96 store og små marked verden over. Her i Skandinavia er vi også med. Oslo avholdt en Maker Faire i januar, Århus den 9. og 10. mai, og Stockholm den 17. og 18. mai. I Norge returnerer altså messen i august, til Trondheim.

Annonse

Råd for selvbyggere
Foruten muligheten til å kikke og pirke på tingene kunne man også lære mer om hvordan man selv kommer i gang med å gjøre sine ideer til virkelighet. I Danmark kan for eksempel dette skje i såkalte Fablabs, som er åpne verksteder med gratis adgang for hobbyoppfinnere (har du tips til slike i Norge, skriv gjerne i kommentarfeltet). Eller man kan møte likesinnede i hackerspaces, som best kan beskrives som nerdeklubber. I Nanmark finnes de i Oslo, Trondheim, Stavanger, Sandnes og  Bergen.

Et av de mest høyspente (vi klarte ikke å dy oss!) innslagene i Århus var Dewald de Bruyns syngende teslaspole, som spilte musikk med meterlange gnister. Se hvordan nedenfor.

Aarhus Mini Maker Faire

 

Annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Da dukket den første PC-en med GeForce RTX 3080 opp. Og den flytter igjen grensene for 3D-ytelse i 3D-spill.
Bak det kjedelige ytret banker en kraftig prosessor og et utmerket grafikkort – men de får ikke utfolde seg.
Asus PA32UCX med Mini-LED er for profesjonelle, og er kort sagt den beste PC-skjermen jeg har sett. Men den er ikke perfekt, denne heller.
Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Poly vil komme seg på markedet for profesjonell lyd & video til hjemmekontor.
3:2-skjermen får 3.3K oppløsning, 500 nits lysstyrke og Pantone-sertifisering
Apple er verdens mest verdifulle selskap, igjen.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde
Billig inngangsbillett til analog fotografering.