Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Fest for hjemmemekkere og hobbyoppfinnere

Hardwarehackere og hobbyentreprenører viste i mai frem sine oppfinnelser ved den første offisielle Maker Faire i Danmark. I august er det Trondheim sin tur.

Skrevet av / 16.05.14 - 09:59
Fest for hjemmemekkere og hobbyoppfinnere

Hvis du styrer med hjemmelagde raketter i fritiden, har oppfunnet en automatisk, selvkjørende kaffemaskin eller lager spillebrikker til selvkonstruerte brettspill på din 3D-printer, så brenner du sikkert etter å vise frem ditt verk – og for å møte likesinnede gjør-det-selv-spesialister. Du har sjansen 29.-30. august i Trondheim!

IMG_8247
3D-print var det naturligvis mye av på selvskapermessen.

I Århus kunne man se eksempler på selvbyggertrangen ved Danmarks første offisielle Mini Maker Faire, som fant sted på Hovedbiblioteket. Blant de mangeartede innslagene var laserskårne trefigurer, fjernstyrte roboter i alle former, semi-antikke arkademaskiner – og selvsagt 3D-print i alle størrelser. Det er ingen grunn til å tro at Trondheim vil bli noe annerledes, og vi vil tro mang en NTNU-student har noen triks i ermet de vil vise frem til høsten.

Det trenger imidlertid ikke bare være high-tech. Noen kaster seg over mer klassisk håndverk. På utstillingen i Århus kunne man nemlig også se hånddreide trepenner, linoleumstrykk og akvarier.

maker_faire_penne
Alt er ikke digitalt. Gunnar Langemark er til daglig IT-rådgiver, men bruker fritiden på sløyden.

Publikum kunne leke med
I Århus kunne besøkende få leke seg med teknologi. Man kunne f.eks. bygge et robot-ur som skrev klokkeslettet på et stykke papir, programmere LEGO-roboter,  lage høyteknologiske puter eller bygge om et stykke elektronisk leketøy med lyder, som fabrikanten aldri hadde forestilt seg.

makerfaire_lina
De besøkende kunne for eksempel bygge om elektroniske leketøy med en teknikk kalt ”circuit bending”.

En folkebevegelse av selvbyggere
Trangen til å bygge ting har siden 2006, hvor den første Maker Faire fant sted i San Francisco, USA, vokst seg til en folkebevegelse, som årlig trekker hundretusener av besøkende til utstillingene. I 2014 avholdes det 96 store og små marked verden over. Her i Skandinavia er vi også med. Oslo avholdt en Maker Faire i januar, Århus den 9. og 10. mai, og Stockholm den 17. og 18. mai. I Norge returnerer altså messen i august, til Trondheim.

Råd for selvbyggere
Foruten muligheten til å kikke og pirke på tingene kunne man også lære mer om hvordan man selv kommer i gang med å gjøre sine ideer til virkelighet. I Danmark kan for eksempel dette skje i såkalte Fablabs, som er åpne verksteder med gratis adgang for hobbyoppfinnere (har du tips til slike i Norge, skriv gjerne i kommentarfeltet). Eller man kan møte likesinnede i hackerspaces, som best kan beskrives som nerdeklubber. I Nanmark finnes de i Oslo, Trondheim, Stavanger, Sandnes og  Bergen.

Et av de mest høyspente (vi klarte ikke å dy oss!) innslagene i Århus var Dewald de Bruyns syngende teslaspole, som spilte musikk med meterlange gnister. Se hvordan nedenfor.

Aarhus Mini Maker Faire

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Her er fem ting smartklokken din bør kunne leve opp til

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top