Fengslende 360-utsikt over Eiger

Fjellklatrere med 360-kameraer på ryggen gir oss fantastisk utsikt over den sveitsiske alpens nordside.

Det er fjellklatrerne Stephan Siegrist og Daniel Arnold som nylig har klatret den to dager lange turen opp en 1800 meter høy fjellvegg på nordsiden av Eiger. Dette har vært ruten for fryktløse fjellklatrere siden den første gang ble besteget i 1938.

Selve toppen av fjellet ligger 3.970 meter over havet.

Aplineproject_fjellside3
Turen har begynt.

Terningformede kameraer
Til Project 360, som prosjektet passelig er kalt, brukte de to fjellklatrerne spesiallagde terningformede 360-kameraer, sammensatt av seks enkeltkameraer hver, for å ta stillbilder og video hvert trettiende sekund.

En tredje klatrer, Denis Burdet, hadde også sitt eget 360-kamera, mens ytterligere to klatrere bar hver sitt vanlige kamera og videoutstyr. I tillegg hadde de med seg en drone som tok oversiktsbilder fra oven.

Det begynner å bli høyt ned...
Det begynner å bli høyt ned…

Unik panoramautsikt
I etterkant har alt bildematerialet blitt digitalt satt sammen, og gir oss unik 360 graders panoramautsikt over den særdeles ruglete nordsiden av Eiger. På project360.mammut.ch finnes panoramautsikter fra 24 punkter på ferden oppover fjellveggen, og alle kan navigeres på samme måte som med Google Street View.

En utsikt å dø for?
En utsikt å dø for?

– Du får virkelig følelsen av å klatre popover nordsiden, sa Siegrist til AFP (Associatad World Press) i et intervju in an interview, og la til at han ble “dypt imponert og overrasket over hvor ekte det ser ut.”

Han sa han først var bekymret for at kameraet som så litt ut som om det var laget av Byggmester Bob, og at det faktum at det var montert på en stang som stakk ut fra ryggsekken, kunne hindre balansen hans.

Imidlertid skulle det vise seg at ryggsekken var komfortabel nok, og at klatreturen “faktisk var ganske enkel”.

En jobb vel gjennomført!
En jobb vel gjennomført!

– Engstelig
Den 42 år gamle profesjonelle klatreren var først engstelig for at prosjektet kunne gjøre at amatører av nettbrettgenerasjonen ville prøve å bestige fjellstigen, som har fått kallenavnet «Morderveggen» etter det store antallet klatrere som har mistet livet sitt i forsøket.

Men han ble beroligget da teamet bestemte at det kun var hovedpunktene oppover turen, og ikke hele ruten, som skulle vises.

Matterhorn
Siegrist og Arnold har gjort tilsvarende 360-fotografering av den berømte Hörnliryggen på Matterhorn ved grensen mellom Sveits og Italia. Bildene fra det fjellet, hvis pyramideformede 4.478 meters topp er ansett som et nasjonalt symbol for alpelandet Sveits, skal offentliggjøres av Project 360 i oktober.

Flere alpetopper på vei
Mammut, en sveitsisk produsent av utstyr for fjellklatring og vandring, og som har finansiert prosjektet, bruker også andre lag med fjellklatrere for å gi 360 graders utsikt over andre alpetopper, og Siegrist sier han forventer at det ikke vil ta lang tid før enklere ruter også kan utforskes virtuelt.

Fjellklatreren innrømmer at han er ambivalent med tanke på at prosjektene kan komme til å inspirere flere til å begynne med fjellklatring. Mens det er bra for industrien som er hans levebrød, sier han det er et ”dilemma”.

– Egentlig vil jeg bare være alene i fjellene.

Se de fantastiske 360-bildene av Eigers nordside her.

Kilde: AFP

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Vil erstatte HBO Nordic i løpet av 2021, med premiere på en rekke storfilmer!
Nettopp kjøpt deg ny TV til PS5 eller Xbox? Vi viser deg hvordan du aktiverer den beste og raskeste spillmodusen!
Qualcomm har i forbindelse med Snapdragon Tech Summit lansert etterfølgeren til Snapdragon 865. Den nye Snapdragon 888 vil være å finne i en rekke Android-flaggskip i 2021.
Nettopp kjøpt deg ny 4K-TV? Da kan du innvie den med Last Christmas i remastret 4K-versjon!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
La ikke størrelsen lure deg, Phono Box RS2 har alt en vinylentusiast trenger.
Alle ønsker seg harde pakker, vi også, derfor har vi satt sammen den feteste gavelisten vi kunne komme på.
Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.
Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.
Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.
Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.