Teknologi

Fjellklatrere med 360-kameraer på ryggen gir oss fantastisk utsikt over den sveitsiske alpens nordside.
Annonse
Annonse
forfatter

Det er fjellklatrerne Stephan Siegrist og Daniel Arnold som nylig har klatret den to dager lange turen opp en 1800 meter høy fjellvegg på nordsiden av Eiger. Dette har vært ruten for fryktløse fjellklatrere siden den første gang ble besteget i 1938.

Selve toppen av fjellet ligger 3.970 meter over havet.

Aplineproject_fjellside3
Turen har begynt.

Terningformede kameraer
Til Project 360, som prosjektet passelig er kalt, brukte de to fjellklatrerne spesiallagde terningformede 360-kameraer, sammensatt av seks enkeltkameraer hver, for å ta stillbilder og video hvert trettiende sekund.

En tredje klatrer, Denis Burdet, hadde også sitt eget 360-kamera, mens ytterligere to klatrere bar hver sitt vanlige kamera og videoutstyr. I tillegg hadde de med seg en drone som tok oversiktsbilder fra oven.

Det begynner å bli høyt ned...
Det begynner å bli høyt ned…

Unik panoramautsikt
I etterkant har alt bildematerialet blitt digitalt satt sammen, og gir oss unik 360 graders panoramautsikt over den særdeles ruglete nordsiden av Eiger. På project360.mammut.ch finnes panoramautsikter fra 24 punkter på ferden oppover fjellveggen, og alle kan navigeres på samme måte som med Google Street View.

Annonse
En utsikt å dø for?
En utsikt å dø for?

– Du får virkelig følelsen av å klatre popover nordsiden, sa Siegrist til AFP (Associatad World Press) i et intervju in an interview, og la til at han ble “dypt imponert og overrasket over hvor ekte det ser ut.”

Han sa han først var bekymret for at kameraet som så litt ut som om det var laget av Byggmester Bob, og at det faktum at det var montert på en stang som stakk ut fra ryggsekken, kunne hindre balansen hans.

Imidlertid skulle det vise seg at ryggsekken var komfortabel nok, og at klatreturen “faktisk var ganske enkel”.

En jobb vel gjennomført!
En jobb vel gjennomført!

– Engstelig
Den 42 år gamle profesjonelle klatreren var først engstelig for at prosjektet kunne gjøre at amatører av nettbrettgenerasjonen ville prøve å bestige fjellstigen, som har fått kallenavnet «Morderveggen» etter det store antallet klatrere som har mistet livet sitt i forsøket.

Men han ble beroligget da teamet bestemte at det kun var hovedpunktene oppover turen, og ikke hele ruten, som skulle vises.

Annonse

Matterhorn
Siegrist og Arnold har gjort tilsvarende 360-fotografering av den berømte Hörnliryggen på Matterhorn ved grensen mellom Sveits og Italia. Bildene fra det fjellet, hvis pyramideformede 4.478 meters topp er ansett som et nasjonalt symbol for alpelandet Sveits, skal offentliggjøres av Project 360 i oktober.

Flere alpetopper på vei
Mammut, en sveitsisk produsent av utstyr for fjellklatring og vandring, og som har finansiert prosjektet, bruker også andre lag med fjellklatrere for å gi 360 graders utsikt over andre alpetopper, og Siegrist sier han forventer at det ikke vil ta lang tid før enklere ruter også kan utforskes virtuelt.

Fjellklatreren innrømmer at han er ambivalent med tanke på at prosjektene kan komme til å inspirere flere til å begynne med fjellklatring. Mens det er bra for industrien som er hans levebrød, sier han det er et ”dilemma”.

– Egentlig vil jeg bare være alene i fjellene.

Se de fantastiske 360-bildene av Eigers nordside her.

Annonse

Kilde: AFP

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde
Billig inngangsbillett til analog fotografering.