Search
Generic filters

Fengslende 360-utsikt over Eiger

Fjellklatrere med 360-kameraer på ryggen gir oss fantastisk utsikt over den sveitsiske alpens nordside.

Det er fjellklatrerne Stephan Siegrist og Daniel Arnold som nylig har klatret den to dager lange turen opp en 1800 meter høy fjellvegg på nordsiden av Eiger. Dette har vært ruten for fryktløse fjellklatrere siden den første gang ble besteget i 1938.

Selve toppen av fjellet ligger 3.970 meter over havet.

Aplineproject_fjellside3
Turen har begynt.

Terningformede kameraer
Til Project 360, som prosjektet passelig er kalt, brukte de to fjellklatrerne spesiallagde terningformede 360-kameraer, sammensatt av seks enkeltkameraer hver, for å ta stillbilder og video hvert trettiende sekund.

En tredje klatrer, Denis Burdet, hadde også sitt eget 360-kamera, mens ytterligere to klatrere bar hver sitt vanlige kamera og videoutstyr. I tillegg hadde de med seg en drone som tok oversiktsbilder fra oven.

Det begynner å bli høyt ned...
Det begynner å bli høyt ned…

Unik panoramautsikt
I etterkant har alt bildematerialet blitt digitalt satt sammen, og gir oss unik 360 graders panoramautsikt over den særdeles ruglete nordsiden av Eiger. På project360.mammut.ch finnes panoramautsikter fra 24 punkter på ferden oppover fjellveggen, og alle kan navigeres på samme måte som med Google Street View.

En utsikt å dø for?
En utsikt å dø for?

– Du får virkelig følelsen av å klatre popover nordsiden, sa Siegrist til AFP (Associatad World Press) i et intervju in an interview, og la til at han ble “dypt imponert og overrasket over hvor ekte det ser ut.”

Han sa han først var bekymret for at kameraet som så litt ut som om det var laget av Byggmester Bob, og at det faktum at det var montert på en stang som stakk ut fra ryggsekken, kunne hindre balansen hans.

Imidlertid skulle det vise seg at ryggsekken var komfortabel nok, og at klatreturen “faktisk var ganske enkel”.

En jobb vel gjennomført!
En jobb vel gjennomført!

– Engstelig
Den 42 år gamle profesjonelle klatreren var først engstelig for at prosjektet kunne gjøre at amatører av nettbrettgenerasjonen ville prøve å bestige fjellstigen, som har fått kallenavnet «Morderveggen» etter det store antallet klatrere som har mistet livet sitt i forsøket.

Men han ble beroligget da teamet bestemte at det kun var hovedpunktene oppover turen, og ikke hele ruten, som skulle vises.

Matterhorn
Siegrist og Arnold har gjort tilsvarende 360-fotografering av den berømte Hörnliryggen på Matterhorn ved grensen mellom Sveits og Italia. Bildene fra det fjellet, hvis pyramideformede 4.478 meters topp er ansett som et nasjonalt symbol for alpelandet Sveits, skal offentliggjøres av Project 360 i oktober.

Flere alpetopper på vei
Mammut, en sveitsisk produsent av utstyr for fjellklatring og vandring, og som har finansiert prosjektet, bruker også andre lag med fjellklatrere for å gi 360 graders utsikt over andre alpetopper, og Siegrist sier han forventer at det ikke vil ta lang tid før enklere ruter også kan utforskes virtuelt.

Fjellklatreren innrømmer at han er ambivalent med tanke på at prosjektene kan komme til å inspirere flere til å begynne med fjellklatring. Mens det er bra for industrien som er hans levebrød, sier han det er et ”dilemma”.

– Egentlig vil jeg bare være alene i fjellene.

Se de fantastiske 360-bildene av Eigers nordside her.

Kilde: AFP

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker