Search
Generic filters

Facebook vil gi hele verden internett

I dag er 2/3 av verden uten internett. Facebook samarbeider med store selskaper for å koble opp hele verden.

Så langt er 2,7 milliarder mennesker, en tredjedel av verdens befolkning, koblet til nettet. Men Mark Zuckerberg vil at alle skal få! Derfor har han lansert nettstedet internet.org, hvor han har gått sammen med produsenter av både hardware og programvare, for å slå hodene sammen og komme opp med en plan.

Videomontasje
På nettsiden kan du se en videomontasje fra fattigere deler av verden, med en av John F. Kennedys berømte taler som voiceover. Om hvordan alle må behandles som likeveredige. Det får en til å tenke at, ja, selvsagt bør alle ha mulighet til å koble seg til internett og kommunisere med resten av verden! Undertegnede har imidlertid vanskelig for å tro at Zuckerberg & co sine intensjoner kun er av den rene typen. Har du hele verden koblet til nettet – og alle bruker Facebook! – så er det helt klart store potensielle verdier der. Selv om vi snakker verdens fattigste, så må det helt klart være noe å slå i bordet med som sosialt nettverk, at du har hele verden for dine føtter!

Se videoen her:

Men Facebook er ikke alene. Det er andre selskap som også tror på denne ideen. Med seg på laget har de nemlig fått mobilprodusentene Samsung og Nokia, chipprodusenter Qualcomm og MediaTek, og på bredbåndutbyggersiden har Ericsson blitt med i planleggingen. På softwaresiden har Opera blitt med på laget.

En makroplan
Planen er fremdeles på makronivå. I første omgang dreier det seg om å samarbeide med tilbydere av mobilt bredbånd og få prisene til et minimum fra disse, slik at selve tilkobling til internett blir billigere på verdensbasis. I planen ligger også å kunne tilby superbillige smartmobiler. Videre må både nettsider og programvare lages så effektivt som mulig, med kraftig komprimering, slik at ting tar opp mindre plass. Slik at man kan få en rask surfeopplevelse selv med en underspesifisert bredbåndlinje og mobiltelefon.

Noen videre plan for hvordan alt skal løsnes er ikke fremlagt. Men på internet.org kan du lese en pressemelding som går litt mer i dybden.

Tanken som slår meg, er at de burde fått med seg Google også, som jobber med å innføre mobilt bredbånd til Den tredje verden ved hjelp av varmluftsballonger!

internet.org

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.
Bluetooth-system til film og musikk på datamaskinen

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-S10 stjeler fra de beste og senker prisen.
Norske priser på Tesla Model 3 justeres, den rimeligste starter nå på 399.900 kroner.
Romantikk på kontoret + drama på hjemmefronten = kaos.
Canon PowerShot Zoom med 100, 400 og 800mm zoom i lomma.
Fra i dag kan brukere oppleve Apple TV+ på tv’er fra Sony.
I år foregår alt hjemme. Ta den store kinoopplevelsen med hjem til stua, med innebygd Google TV.
Nikon Z7 II og Z6 II får bedre autofokus og vertikalgrep.
Den minste iPhone i nyere tid samt Apples hittil raskeste prosessor var blant nyhetene da Apple i dag lanserte nye iPhone 12- og 12 Pro-modeller
i 2007 var vi på MacWorld i San Francisco og fikk låne den første iPhone-modellen.
Spiller i stereo eller hele huset, og du kan snakke til den.
Perfekt for drone- eller studiobruk.
HP Spectre x360 gjenoppfinner den firkantede skjermen i stedet for bredformat.