Dette er verdens svarteste materiale

Så svart at du ikke kan se det.

Forskere har fremstilt materialet ”Vantablack”, som er så svart at man ikke kan se det med det blotte øyet. På samme måte som et svart hull i verdensrommet, ser man det kun ved å observere gjenstandene rundt.

Vantablack absorberer nemlig hele 99,965 prosent av det synlige lyset som treffer det. Materialet består av et tynt lag med tett sammenvevde nanorør av karbon, som forskerne på det skumleste vis har fått til å gro på aluminiumsfolie! Nanorørene er for øvrig bittesmå flak av karbon, bare ett atom tykke, som er rullet sammen. Hvert nanorør er 10.000 ganger tynnere enn et enkelt hår på menneskehodet! Ordet ”vanta” er for øvrig en forkortelse for ”Vertically aligned carbon nanotube arrays”.

Materialet fungerer slik, at når lyset treffer vantablack, i stedet for å reflekteres fra flaten, blir det fanget og deretter kontinuerlig avledet mellom rørene, før det til slutt blir gjort om til varme.

Det finnes ikke noe svartere på hele jordkloden. Selv NASAs ”Super black”, som benytter en etset legering av nikkel og fosfor, må gi tapt i kampen mot Vantablack.

Militært bruk
Det er engelske Surrey NanoSystems som har utviklet den uhyggelige svartfargen, og man tenker seg at den kan bli svært så populær i militære sammenhenger.

Militære tankser og luftfartøy som lusker rundt i svarteste natta blir ikke lett å få øye på. Og ser du en vantablack-malt tanks i skogen på dagtid, vil du ikke se hva det er før det er for sent, fordi den i rene Spøkelseskladden-stil ser ut som en todimensjonal, svart flekk.

Romfart
Men det er ikke vanskelig å tenke seg at denne typen svart også vil gjøre stor nytte innen romfart. For eksempel ville Hubble-teleskopet kunne se enda lenger ut i verdensrommet, om innsiden var bekledd med Vantablack fremfor den nå brukte Aeroglaze Z306, som reflekterer rundt 5 prosent av lyset mot Vantablacks 0,035 prosent. Strølys er nemlig en stor hindring når man skal se de svakest skinnende stjernene.

Hjemmeelektronikk?
Av samme grunn vil man kunne tjene på å bruke Vantablack i optikken i foto- og videokameraer, for å ta best mulig bilder innendørs. Og tenk deg en Vantablack-belagt projektor, helt uten strølys! Da snakker vi svartnivå!

Les pressemeldingen om Vantablack her.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nå vil også B&O være med i 48-tommer klubben!
Den nye spesialmodellen henter deler fra øverste hylle.
De nye TrueControl ANC lar deg velge hvor mye støydemping og eq du vil ha.
Proffkameraet Sony FX6 kombinerer det beste av deres speilløse systemkameraer med det ypperste innen 4K kinematografi.