Teknologi

Så svart at du ikke kan se det.
Annonse
Annonse
forfatter

Forskere har fremstilt materialet ”Vantablack”, som er så svart at man ikke kan se det med det blotte øyet. På samme måte som et svart hull i verdensrommet, ser man det kun ved å observere gjenstandene rundt.

Vantablack absorberer nemlig hele 99,965 prosent av det synlige lyset som treffer det. Materialet består av et tynt lag med tett sammenvevde nanorør av karbon, som forskerne på det skumleste vis har fått til å gro på aluminiumsfolie! Nanorørene er for øvrig bittesmå flak av karbon, bare ett atom tykke, som er rullet sammen. Hvert nanorør er 10.000 ganger tynnere enn et enkelt hår på menneskehodet! Ordet ”vanta” er for øvrig en forkortelse for ”Vertically aligned carbon nanotube arrays”.

Materialet fungerer slik, at når lyset treffer vantablack, i stedet for å reflekteres fra flaten, blir det fanget og deretter kontinuerlig avledet mellom rørene, før det til slutt blir gjort om til varme.

Det finnes ikke noe svartere på hele jordkloden. Selv NASAs ”Super black”, som benytter en etset legering av nikkel og fosfor, må gi tapt i kampen mot Vantablack.

Militært bruk
Det er engelske Surrey NanoSystems som har utviklet den uhyggelige svartfargen, og man tenker seg at den kan bli svært så populær i militære sammenhenger.

Annonse

Militære tankser og luftfartøy som lusker rundt i svarteste natta blir ikke lett å få øye på. Og ser du en vantablack-malt tanks i skogen på dagtid, vil du ikke se hva det er før det er for sent, fordi den i rene Spøkelseskladden-stil ser ut som en todimensjonal, svart flekk.

Romfart
Men det er ikke vanskelig å tenke seg at denne typen svart også vil gjøre stor nytte innen romfart. For eksempel ville Hubble-teleskopet kunne se enda lenger ut i verdensrommet, om innsiden var bekledd med Vantablack fremfor den nå brukte Aeroglaze Z306, som reflekterer rundt 5 prosent av lyset mot Vantablacks 0,035 prosent. Strølys er nemlig en stor hindring når man skal se de svakest skinnende stjernene.

Hjemmeelektronikk?
Av samme grunn vil man kunne tjene på å bruke Vantablack i optikken i foto- og videokameraer, for å ta best mulig bilder innendørs. Og tenk deg en Vantablack-belagt projektor, helt uten strølys! Da snakker vi svartnivå!

Les pressemeldingen om Vantablack her.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
Twitter-sjef Jack Dorsey har store planer for Tidal. Jay-Z vil fortsatt være med på laget som styreleder.
I kveld har den etterlengtede andresesongen av Exit premiere.
Full pott for Polestar 2 i krasjtest.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.