Search
Generic filters

Den første solcellen av rent karbon

Karbon er billig, og det er nesten uendelig av det på jorden. Hva er da bedre enn å bruke det i solceller?

Forskere ved Stanford University har nå konstruert den første solcellen laget utelukkende av karbon, et lovende alternativ til de dyre materialene som brukes i dagens silisiumbaserte solceller.

Dette skal være den første prototypen av en fungerende solcelle med alle sine komponenter av karbon. Mens silisiumbaserte solceller krever mange steg i prosessen, kan karboncellene bygges med enkle metoder som ikke krever dyre verktøy og maskiner.

I motsetning til dagens stive solcellepaneler i silisium, er Stanfords tynne prototype laget i fleksible karbonmaterialer. Panelene, som er delvis gjennomsiktige, skal kunne legges som en tynn film, og håpet er at de en dag kan bekle bygninger, vinduer eller mer kurvete overflater som bilkarosserier, som et ledd i å gi verden fornybar energi.

Nanomaterialer av karbon
Den eksperimentelle solcellen består av et fotoaktivt lag som absorberer sollys, i en ”smørbrødkonfigurasjon” med en elektrode på hver side av seg. Elektrodene består av grafén – ark av karbon bare ett atom tykke – og enkelveggede nonorør av karbon, som er 10-50.000 ganger smalere enn et menneskehår.

Til det aktive laget brukte forskerne et materiale av nanorør av karbon og såkalt buckminsterfulleren, som består av 60 karbonatomer i kuleform og minner om fotballer på én nanometer i diameter.

Men alle medaljer har sin bakside. I dette tilfellet er det at solcellene hovedsakelig absorberer bølgelengder tett ned mot infrarødt lys, og har en effektivitet på under 1 prosent, langt lavere enn solcellene som er vanlige på markedet i dag. Forskerne forventer at dette vil bedre seg med bedre prosesseringsteknikker.

Kilde: EurekAlert

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Les også

Fritt valg på lyseffekter og fire forskjellige opptaksmoduser.
Bang & Olufsen i gaming-samarbeid med e-sportsutøverne i Astralis. Vil ha gaming-headsett klar til våren.
Nettverks-bridger fra Japan lover oss et klokkerent musikksignal, slik at den tilkoblede DAC-en kan skinne ekstra.
Amazon-eide Ring har lansert Always Home Cam, som har en helt unik funksjon: Det er en flygende minidrone som patruljerer hjemmet ditt.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.