Den første solcellen av rent karbon

Karbon er billig, og det er nesten uendelig av det på jorden. Hva er da bedre enn å bruke det i solceller?
Annonse
Annonse
forfatter

Forskere ved Stanford University har nå konstruert den første solcellen laget utelukkende av karbon, et lovende alternativ til de dyre materialene som brukes i dagens silisiumbaserte solceller.

Dette skal være den første prototypen av en fungerende solcelle med alle sine komponenter av karbon. Mens silisiumbaserte solceller krever mange steg i prosessen, kan karboncellene bygges med enkle metoder som ikke krever dyre verktøy og maskiner.

I motsetning til dagens stive solcellepaneler i silisium, er Stanfords tynne prototype laget i fleksible karbonmaterialer. Panelene, som er delvis gjennomsiktige, skal kunne legges som en tynn film, og håpet er at de en dag kan bekle bygninger, vinduer eller mer kurvete overflater som bilkarosserier, som et ledd i å gi verden fornybar energi.

Nanomaterialer av karbon
Den eksperimentelle solcellen består av et fotoaktivt lag som absorberer sollys, i en ”smørbrødkonfigurasjon” med en elektrode på hver side av seg. Elektrodene består av grafén – ark av karbon bare ett atom tykke – og enkelveggede nonorør av karbon, som er 10-50.000 ganger smalere enn et menneskehår.

Til det aktive laget brukte forskerne et materiale av nanorør av karbon og såkalt buckminsterfulleren, som består av 60 karbonatomer i kuleform og minner om fotballer på én nanometer i diameter.

Annonse

Men alle medaljer har sin bakside. I dette tilfellet er det at solcellene hovedsakelig absorberer bølgelengder tett ned mot infrarødt lys, og har en effektivitet på under 1 prosent, langt lavere enn solcellene som er vanlige på markedet i dag. Forskerne forventer at dette vil bedre seg med bedre prosesseringsteknikker.

Kilde: EurekAlert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Hybrid-SUV-en Formentor er først ut. Men vi har flere spennende helelektriske nyheter i vente.
Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Med den største oppdateringen av Google Earth på mange år blir det nå mulig å se millioner av satelittbilder fra bl.a. NASA i timelapse. Disse viser tiårenes markante forandringer av kloden.
Den danske toppskuespilleren har landet nok en internasjonal megarolle.
Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
Den ser mye større ut enn den er, den nye 4309 Studio Monitor.
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!