De fleste fildelere blir overvåket

I følge en ny BitTorrent-studie overvåkes de fleste fildelere. Selv de som bare laster ned én gang.
Annonse
Annonse
forfatter

Mange av oss har brukt BitTorrent til å laste ned de seneste film- og musikkutgivelsene. BitTorrent er en svært praktisk måte å få tak i filer på, ved å laste ned fra mange brukere samtidig.

En studie gjort av forskere ved Birmingham University i England avslører nå at brukere som laster ned populært innhold blir overvåket og logget innen tre timer. Forskerne ble selv overrasket.

Ikke bare massefildelere blir overvåket
Forskningen har pågått i tre år, under et lag dataingeniører som utviklet programvare som oppførte seg som en BitTorrent-fildelingsklient og logget alle tilkoblingene gjort til den. Loggene avslørte at overvåkningen ikke diskriminerte mellom ekstreme fildelere og de som nettopp hadde begynt med det.

– Du trenger ikke være en massefildeler. Noen som laster ned en eneste film vil også bli logget,” sier Dr. Tom Chothia, som ledet forskningen, til BBC.

Nedlasting av innhold på topp 100-listen ble overvåket innen få timer. Mindre populært innhold ble også overvåket, men ikke like ofte.

Annonse

Rundt 10 forskjellige overvåkningsselskaper ble identifisert. Noen av dem åndsverk-håndhevere, sikkerhetsselskap og dessuten andre forskningslaboratorier. Seks av selskapene ble ikke identifisert, fordi de brukte tredjepartsselskap for å kjøre søkene for seg. Hvorfor slike selskap ønsker disse enorme mengdene data var uklart.

En teori er at enkelte selskaper som utfører slik overvåkning, selger sine funn videre til åndsverkinnehavere til markedsføring. Dataene viser nemlig hva slags innhold som er populært og hvor, noe man kan bruke når man skal tilspisse markedsføringen til hver utgivelse.

Blokkeringslister funker ikke
Studien avslørte også at såkalte blokkeringslister, som noen illegale fildelere bruker for å hindre overvåkningsmonitorer fra å koble seg til deres datamaskiner, ikke er til stor hjelp.

– Mange av overvåkerne vi fant var ikke på blokkeringslisten, så disse tiltakene for å omgå overvåkere på fungerer ikke, sa Dr. Chothia.

Brukbart i retten?
Noen europeiske og amerikanske åndsverkinnehavere bruker IP-adresser samlet inn på dette viset, for å søke om rettskjennelser som forplikter internettleverandører til å overlevere de fysiske bostedsadressene tilknyttet dem.

Annonse

Deretter skriver de til individene og søker kompensasjon eller advarer mot søksmål.

Men Dr. Chothia tviler på validiteten av slike beviser i retten.

– Alle overvåkningsklientene vi har observert gjennom studien koblet seg til fildelere og bekreftet at de brukte BitTorrent-program, men samlet ikke inn noen av filene som ble delt, sa han. – Det er tvilsomt om de faktisk sitter på bevis om fildeling som holder i retten.

Advokater har tidligere kastet tvil om bevis som skaffes fra en IP-adresse kan brukes i retten, fordi en slik adresse fastslår internettilkoblingen som er brukt, og ikke et spesifikt individ.

Men så har vi da altså den nylige saken mot Joel Tenenbaum, som taler motsatt. Han har nemlig blitt dømt til å betale den nette sum av 675.000 dollar i bot for ulovlig nedlasting og fildeling av 31 sanger.

Annonse

Kilde: bbc.co.uk

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
I kveld har den etterlengtede andresesongen av Exit premiere.
Full pott for Polestar 2 i krasjtest.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.